ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοινωνικα ΝεαΑιτωλοακαρνανία: Θα γίνουν…χωράφια τα μικρά οικόπεδα εκτός σχεδίου; Γιατί “τρέχουν” οι ιδιοκτήτες τους

Αιτωλοακαρνανία: Θα γίνουν…χωράφια τα μικρά οικόπεδα εκτός σχεδίου; Γιατί “τρέχουν” οι ιδιοκτήτες τους

Αιτωλοακαρνανία: Θα γίνουν…χωράφια τα μικρά οικόπεδα εκτός σχεδίου; Γιατί “τρέχουν” οι ιδιοκτήτες τους

Αγώνα δρόμου κάνουν σε όλη την Ελλάδα οι ιδιοκτήτες οικοπέδων εκτός σχεδίου πόλεως που είναι μικρότερα των 4 στρεμμάτων (άρτια κατά παρέκκλιση), ώστε μέχρι και 09/12/22 να έχουν προλάβει να υποβάλουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΤΕΕ την αίτησή τους για έκδοση άδειας οικοδόμησης του οικοπέδου τους.

Στην Αιτωλοακαρνανία οι ιδιοκτήτες οικοπέδων που εμπίπτουν στην περίπτωση αυτή δεν είναι πάρα πολλοί, αλλά οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν τα οικόπεδά τους σε παραθαλάσσιες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίες παρουσιάζουν και οικονομικό ενδιαφέρον!

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνο Μπλέτσα που μίλησε στην εφημερίδα Συνείδηση  οι περισσότερες αιτήσεις ένταξης έχουν υποβληθεί στις πολεοδομίες του Μεσολογγίου και κυρίως της Ναυπάκτου. Ωστόσο, ανά την Ελλάδα αλλά και στην Αιτωλοακαρνανία, οι πολεοδομίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα έλλειψης προσωπικού και αυτό ήταν ένας επιπλέον παράγοντας, ώστε το Υπουργείο να αναγκαστεί να δημιουργήσει τη διάταξη, με την οποία οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες θα μπορούν μέχρι και 09/12/22 να υποβάλλουν αίτημα έκδοσης οικοδομικής άδειας και όχι να εκδώσουν άδεια.

Ο κ. Μπλέτσας παρουσίασε πώς έχει το θέμα τονίζοντας την προϊστορία της υπόθεσης, η οποία «γυρνά» πίσω 40 χρόνια, διευκρινίζοντας παράλληλα πως όταν ο ολοκληρωθεί ο χωροταξικός σχεδιασμός με τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, θα κριθεί από την ύπαρξη όρων δόμησης, αν κάποιος στο μέλλον θα μπορεί να χτίσει το οικόπεδό του ή αν αυτό επί της ουσίας θα γίνει… χωράφι.

Συγκεκριμένα ο κ. Μπλέτσας τονίζει:

Λ. Μπλέτσας: η Αιτωλοακαρνανία αδυνατεί να συγχρονίσει το βηματισμό της με τον προοδευτικό οίστρο άλλων περιοχών
Ο Λίνος Μπλέτσας

«Αφορά αγροτεμάχια, οικόπεδα, εκτός σχεδίου τα οποία είναι άρτια κατά παρέκκλιση, μικρότερα δηλαδή των 4 στρεμμάτων, που είναι η αρτιότητα εκτός σχεδίου, είναι δηλαδή 2 και 3 στρεμμάτων, τα οποία με παλιότερες διατάξεις θα μπορούσαν να είναι κατά παρέκκλιση άρτια, άρα και οικοδομήσιμα. Εδώ και 40 χρόνια υπάρχει πρόβλεψη πως η δόμηση στα οικόπεδα αυτά θα πρέπει να καταργηθεί. Πριν από δύο χρόνια με νόμο του Υπουργείου Περιβάλλοντος η δόμηση καταργείται και η περίοδος που θα μπορούσε να εκδώσει κανείς άδεια για τα οικόπεδα αυτά λήγει στις 09/12/22. Μετά τις 09/12/22 παύει το οικόπεδο αυτό να είναι άρτιο και δεν θα μπορεί να εκδοθεί άδεια.

Μετά από πιέσεις των μηχανικών και των πολιτών, οι οποίοι ζητούσαν να υπάρχει παράταση στην προθεσμία, δεδομένου ότι οι υπηρεσίες δόμησης είναι υποστελεχωμένες και δεν μπορούν να αντέξουν τον φόρτο των πολλών αιτήσεων για έκδοση άδειας, το Υπουργείο με διάταξη δίνει την δυνατότητα να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι αίτημα για άδεια και όχι να έχουν εκδώσει άδεια.

Συνεπώς, για τις επόμενες ημέρες ως και τις 09/12/22 θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αίτημα για άδεια — για προέγκριση για την ακρίβεια οικοδομικής άδειας- με τα απαραίτητα στοιχεία που απαιτούνται σ’ αυτή την περίπτωση, τοπογραφικά, μελέτες κλπ. στην πλατφόρμα του ΤΕΕ για την έκδοση αδειών.

Σύμφωνα με το νόμο των οικοδομικών αδειών ένα χρόνο μετά θα πρέπει να έχουμε εκδώσει και την άδεια. Άρα με τον έμμεσο αυτό τρόπο όσοι είναι έτοιμοι και έχουν κάνει μελέτες και μπορούν να τις υποβάλλον, δεδομένου ότι οι υπηρεσίες δεν θα μπορούν να τις δουν και να τις εγκρίνουν λόγω της υποστελέχωσής τους, κερδίζουν ακόμη ένα χρόνο «παράτασης», που στην ουσία δεν είναι παράταση.

Η δόμηση εκτός σχεδίου είναι όλα αυτά τα χρόνια μια προβληματική περίπτωση στην Ελλάδα. Αυτή την στιγμή από την Πολιτεία γίνεται προσπάθεια για την χωροθέτηση όλων των περιοχών εκτός σχεδίου πόλεως, αυτή η προσπάθεια γίνεται με τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, τα ρυμοτομικά χωρικά και τα ειδικά χωρικά.

Αυτά εξυπηρετούν στο να μας πουν σε ποιες περιοχές εκτός σχεδίου θα μπορούμε να χτίσουμε και τι θα επιτρέπετε να χτίσουμε. Ο σχεδιασμός αυτός μέχρι και τώρα δεν είχε γίνει και για αυτό η Πολιτεία επέτρεπε να μπορεί κανείς να εκδίδει άδειες σε εκτός χωρικού σχεδιασμού περιοχές.

Η διαδικασία αυτή δεν ήταν και δεν είναι σωστή και δεν προστατεύει το περιβάλλον. Δεν μπορεί κανείς να χτίζει οπουδήποτε λ.χ. στα βουνά και έπειτα να ζητά από το κράτος να του πάει ρεύμα, νερό κλπ, πόσο μάλλον, όταν αντιμετωπίζουμε πλέον προβλήματα κλιματικής κρίσης και άρα δεν μπορεί να υπάρχει η άναρχη εκτός σχεδίου δόμηση.

Ξεκινούν από τα μικρά αυτά οικόπεδα, των οποίων η ικανότητα έχει λήξει να χτίζονται εδώ και 40 χρόνια, αλλά υπάρχουν διαρκείς παρατάσεις και από κει και μετά ο χωρικός σχεδιασμός θα προχωρήσει, ώστε το κράτος επίσημα να μπορεί να μας πει σε ποια σημεία θα μπορούμε να χτίσουμε κατοικίες, σε ποια ξενοδοχεία και σε ποια εργοστάσια, ώστε να προστατευτεί και το φυσικό περιβάλλον και οι περιουσίες των πολιτών από την κλιματική αλλαγή.

Στην Αιτωλοακαρνανία τέτοια οικόπεδα δεν είναι πολλά. Το έντονο ενδιαφέρον είναι στις περιοχές του νομού, που παρουσιάζουν και οικονομικό ενδιαφέρον και αυτές είναι κυρίως οι παραθαλάσσιες. Εκεί τα μικρά οικόπεδα έχουν μια ιδιαίτερη αξία. Οι αιτήσεις που γίνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι σ’ αυτές τις παραλιακές περιοχές, στις πολεοδομίες δηλαδή του Μεσολογγίου και της Ναυπάκτου και δεν είναι πάρα πολλές, ενώ συνάμα οι υπηρεσίες αυτές έχουν πρόβλημα με την υποστελέχωσή τους και άρα με την «παράταση» αυτή θα πάρουν μια ανάσα.

Μεγαλύτερο πρόβλημα ανά την Ελλάδα υπάρχουν στις ακριβές περιοχές όπως λ.χ. σε νησιά του Αιγαίου, στην Κρήτη και σε νησιά του Ιονίου.

Συνεπώς, όποιος νομίζει ότι επιθυμεί να χτίσει το σπίτι του και διαθέτει τέτοιο οικόπεδο, θα έπρεπε να έχει αποτανθεί ήδη στους μηχανικούς, ώστε να έχει κάνει τουλάχιστον τα πρώτα στάδια έκδοσης άδειας για να έχει προλάβει να καταθέσει την αίτηση. Αν πάλι κάποιος δεν θέλει να χτίσει ή το έχει κατά νου για το απώτερο μέλλον θα πρέπει να γνωρίζει πως η κατάσταση θα αλλάξει, μόνο όταν θα υπάρξει ο χωρικός σχεδιασμός, όπου ενδεχομένως εκεί που θα είναι το οικόπεδό του να προβλέπεται από τον χωρικό σχεδιασμό να υπάρχει δόμηση, διαφορετικά παύει να μπορεί να χτίσει στον οικόπεδο αυτό».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Αφορά χιλιάδες στην Αιτωλοακαρνανία – Κοτσαδόροι… τέλος με πρόστιμο και αφαίρεση άδειας!

 

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ