Αιτωλοακαρνανία: Τεράστιες αποκλίσεις στα καύσιµα

  • Διαφορές που ξεπερνούν και το µισό ευρώ (!) στις αντλίες
  • 1,35 η αµόλυβδη στο Νεοχώρι, 1,87 στη Ναύπακτο
  • Αργή η αποκλιµάκωση της τιµής της βενζίνης, παρά την πτώση των διεθνών τιµών

Αν και οι διεθνείς τιµές του πετρελαίου µειώνονται διαρκώς τις τελευταίες εβδοµάδες, στην ελληνική αγορά η µείωση των τιµών στην αντλία είναι αργή και δεν ξεπερνάει τα 5 λεπτά ανά λίτρο.

Χθες, Τρίτη, η τιµή του πετρελαίου τύπου Μπρεντ µειώθηκε κατά 11,37% στα 31,41 δολάρια το βαρέλι και η τιµή του αµερικανικού αργού πετρελαίου υποχωρεί κατά 9,05% στα 28,86 δολάρια το βαρέλι.Αλλά η χαµηλή αυτή τιµή του καυσίµου δεν έχει περάσει στην ελληνική αγορά, παρά σε περιορισµένο βαθµό.

Η µέση πανελλαδική αξία τις τιµής της βενζίνης σύµφωνα µε τις τελευταίες τιµοληψίες της 16ης Μαρτίου υποχώρησε στα 1,500 ευρώ το λίτρο, από 1,562 ευρώ το λίτρο την περασµένη Δευτέρα 9 Μαρτίου, µε τους πρατηριούχους να µετακυλίουν τις µειώσεις των διυλιστηρίων.

Για την περίοδο Δευτέρα 9 – 16 Μαρτίου τα διυλιστήρια µείωσαν την τιµή της αµόλυβδης βενζίνης κατά 10,5 λεπτά το λίτρο, µε αποτέλεσµα η τιµή που πωλούν προς τις εταιρείες εµπορίας να πέσει κάτω από το 1 ευρώ το λίτρο (0,993 ευρώ).

Στην Αιτωλοακαρνανία η εικόνα στις αντλίες των καυσίµων είναι λίγο πολύ οι ίδιες. Χθες η µέση τιµή της αµόλυβδης διαµορφώθηκε στα πρατήρια της Αιτωλοακαρνανίας στο 1,515 και η υψηλότερη τιµή έφτασε στο 1,657 ευρώ. Ωστόσο εκείνο που εντυπωσιάζει είναι η τεράστιες αποκλίσεις µεταξύ των πρατηρίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύµφωνα µε την ειδική πλατφόρµα που Υπουργείου Ανάπτυξης χθες υπήρξε πρατήριο στην περιοχή του δήµου Μεσολογγίου (Νεοχώρι Οινιαδών) που πωλούσε την αµόλυβδη στο 1,356 ευρώ, ενώ µέχρι προχθές πρατήριο καυσίµων στην περιοχή της Ναυπάκτου πωλούσε µε 1,879 ευρώ. Τέτοιους είδους αποκλίσεις που ξεπερνούν το µισό ευρώ σε καµία περίπτωση δεν δικαιολογούνται στο µάτι του καταναλωτή. Πιο συγκεκριµένα στην περιοχή του Αγρινίου οι αποκλίσεις δεν είναι τόσο µεγάλες και προκλητικές, αλλά και πάλι είναι ευδιάκριτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες 17/3 η φτηνότερη αµόλυβδη στο Αγρίνιο διαµορφώθηκε στο 1,430 ευρώ και η ακριβότερη στο 1,669 ευρώ. Στο πετρέλαιο κίνησης τα πράγµατα είναι πάνω κάτω τα ίδια ως προς τις αποκλίσεις, αφού στο Αγρίνιο η ελάχιστη τιµή του είναι στο 1,168 ευρώ και η ακριβότερη στο 1,359 ευρώ

Σύµφωνα µε την Πανελλήνια Οµοσπονδία Πρατηριούχων Εµπόρων Καυσίµων (ΠΟΠΕΚ) οι αυξοµειώσεις των διεθνών τιµών του πετρελαίου επηρεάζουν µόνον το 30% της τελικής τιµής των πετρελαιοειδών προϊόντων στην Ελλάδα, γιατί το υπόλοιπο 70% είναι φόροι αλλά και διάφορες άλλες επιβαρύνσεις, που παραµένουν σταθερές και δεν επηρεάζονται καθόλου από τη διαµόρφωση των διεθνών τιµών.

Δημήτρης Παπαδάκης Εφημερίδα “Συνείδηση”