ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑιτωλοακαρνανία: Συγχωνεύσεις τμημάτων – υποβαθμίσεις σχολείων: Προβληματίζουν αν και περιορισμένες

Αιτωλοακαρνανία: Συγχωνεύσεις τμημάτων – υποβαθμίσεις σχολείων: Προβληματίζουν αν και περιορισμένες

Αιτωλοακαρνανία: Συγχωνεύσεις τμημάτων – υποβαθμίσεις σχολείων: Προβληματίζουν αν και περιορισμένες
  • Συγχωνεύσεις τμημάτων – υποβαθμίσεις σχολείων
  • Προβληματίζουν αν και περιορισμένες
  • Υποβαθμίσεις στα σχολεία της Ρίγανης και των Παπαδατών
  • Συγχωνεύσεις τμημάτων σε μόνο δύο σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Σχέδιο εκτεταμένων συγχωνεύσεων σχολικών τμημάτων σχολείων σε όλη τη χώρα, που οδηγεί σε αύξηση των μαθητών ανά τάξη, σε περίοδο μάλιστα πανδημίας, βρίσκεται σε εξέλιξη από το υπουργείο Παιδείας. Οι συγχωνεύσεις τμημάτων ανεβάζουν – σε κάποιες περιπτώσεις – στους 27 και 28 τους μαθητές σε σχολικές τάξεις.

Το εντυπωσιακό στοιχείο στα παραπάνω, ωστόσο, είναι ότι οι αλλαγές στα σχολεία, οι συγχωνεύσεις και οι ανατροπές σχεδιάζονται μόλις 40 ημέρες μετά την έναρξη του νέου σχολικού έτους!

Στα παραπάνω το υπουργείο Παιδείας απαντά ότι επί του παρόντος δεν έχει καν τον συνολικό αριθμό των επικείμενων συγχωνεύσεων, ενώ το πρόβλημα δημιουργήθηκε φέτος κυρίως λόγω των αυξημένων αναρρωτικών αδειών των εκπαιδευτικών.

Ο γενικός γραμματέας του Αλέξανδρος Κόπτσης υποστηρίζει ότι δηλώνονται πολλές άδειες εκπαιδευτικών ή υπάρχουν περιπτώσεις αναπληρωτών που διορίζονται σε συγκεκριμένες περιοχές, από όπου σύντομα παραιτούνται.

Στην Αιτωλοακαρνανία οι προτεινόμενες έως τώρα συγχωνεύσεις τμημάτων και υποβαθμίσεις σχολείων είναι σε γενικές γραμμές περιορισμένες. Ωστόσο οι συγχωνεύσεις στο Δημοτικό Σχολείο της Βόνιτσας, αλλά και στο Δημητρούκειο Δημοτικό Σχολείο του Δήμου Ξηρομέρου, που προτείνεται η υποβάθμισή του από 4θέσιο σε 3θέσιο προκαλούν ήδη αντιδράσεις.

Ο Προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας Θανάσης Σαρδέλης

Ο Προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας Θανάσης Σαρδέλης, μιλώντας στη «Σ» σχετικά με τις συγχωνεύσεως τμημάτων τόνισε: «είναι δύσκολο το ζήτημα. Ως διεύθυνση δεν προχωρήσαμε σε ακραίες συγχωνεύσεις. Αυτά γίνονται βάση προγραμματισμού από την αρχή της χρονιάς, τα σχολεία λειτουργούν με ανθρώπους, είτε μιλάμε για μαθητές, είτε για εκπαιδευτικούς, δεν λειτουργούν με αριθμούς. Αποφύγαμε τις  πολλές συγχωνεύσεις, κάναμε σύμπτυξη μόνο όπου ήταν οφθαλμοφανές και έπρεπε, σε δύο δηλαδή τμήματα σε δύο σχολεία. Το ένα είναι στο Αγρίνιο και το δεύτερο στον Εμπεσό».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Αγρινίου – Θέρμου  Ηλίας Παπαχρήστος αναφερόμενος στο ζήτημα της συγχώνευσης σχολείων στην περιοχή ευθύνης του συλλόγου τόνισε: «τα σχολεία της Ρίγανης και των Παπαδατών παραμένουν σε καθεστώς υποβιβασμού, δηλαδή συγχωνεύτηκαν τμήματα.

O Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Αγρινίου – Θέρμου  Ηλίας Παπαχρήστος

Η Βόνιτσα είναι συγχωνευμένη, γίνεται μια προσπάθεια να αποφευχθεί η συγχώνευση στο Καραϊσκάκη, αλλά μάλλον δεν θα αλλάξει κάτι. Το 5ο, το 7ο νηπιαγωγείο του Αγρινίου και αυτό της Δ.Ε. Θεστιέων στο Καινούργιο διασώθηκαν. Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας δεν το θέλει, αλλά είναι εντολή, με αποτέλεσμα στον δικό μας σύλλογο υπό συγχώνευση να είναι τα σχολεία της Ρίγανης και των Παπαδατών που είναι τριθέσια και έγινα διθέσια».

Ζ. Μακρή : Ορθή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, την Παρασκευή,  η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στις συγχωνεύσεις τμημάτων.

Η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Εκείνο το οποίο κάνουμε είναι η ορθή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Γιατί φαντάζομαι ότι κι εσείς όταν ήσασταν Υπουργός, δεν αφήνατε ένα σχολείο να έχει 30 παιδιά και 6 δασκάλους ή ένα σχολείο να έχει 150 παιδιά με 3 δασκάλους.

Άρα το προσωπικό, θα χρησιμοποιηθεί εκεί που είναι απαραίτητο, εκεί που υπάρχουν εκπαιδευτικές ανάγκες. Αυτή είναι η ορθή διαχείριση και σωστή αξιοποίηση των χρημάτων που πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι. Να πιάνουν, δηλαδή, τόπο τα λεφτά τους και στην εκπαίδευση».

Προσλήψεις αναπληρωτών: Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται η Δ’ Φάση

Την ίδια ώρα πάντως το Υπουργείο Παιδείας, μέσω της Νίκης Κεραμέως, υπόσχεται άλλες 3000 προσλήψεις αναπληρωτών μετά τις 2500 που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή.

Πηγές των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών αμφισβητούν τον ισχυρισμό και τονίζουν ότι λόγω της διαδικασίας είναι φύσει αδύνατον να γίνει νέος κύκλος προσλήψεων μόλις δέκα ημέρες μετά τον τελευταίο με την έννοια ότι πρέπει να διαπιστωθούν τα κενά και να υπάρξει η σχετική επικαιροποίηση.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι εκπαιδευτικοί είναι έξαλλοι με τον υπουργικό ισχυρισμό ότι 7500 συνάδελφοί τους απουσιάζουν με πάσης φύσεως άδειες και προκαλούν την κα Κεραμέως να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό τους καταθέτοντας επίσημα στοιχεία.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Αγρίνιο: 17χρονη μαθήτρια δέχθηκε επίθεση για ένα κινητό – Νεαρός τη χτύπησε στο πρόσωπο

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr