ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΓιατί η Αιτωλοακαρνανία είναι στους ουραγούς των εμβολιασμών; Αιτία οι αλλαγές των ραντεβού

Γιατί η Αιτωλοακαρνανία είναι στους ουραγούς των εμβολιασμών; Αιτία οι αλλαγές των ραντεβού

Γιατί η Αιτωλοακαρνανία είναι στους ουραγούς των εμβολιασμών; Αιτία οι αλλαγές των ραντεβού
  • Τα χαμηλά ποσοστά στους εμβολιασμούς στην Αιτωλοακαρνανία οφείλονται, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, στο γεγονός ότι υπήρξαν και υπάρχουν πολλές ακυρώσεις στο AstraZeneca, προκειμένου να αλλάζουν εμβόλιο…
  • 8% υπολείπεται η Αιτωλοακαρνανία από τον πανελλαδικό μέσο όρο

Η υστέρηση της Αιτωλοακαρνανίας στην επιχείρηση «Ελευθερία» είναι εδώ και πολύ καιρό γνωστή, πλέον όμως είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι  η ψαλίδα σε σχέση με το πανελλαδικό μέσο όρο των εμβολιασμών πλέον ανοίγει αντί να κλείνει…

Το προηγούμενο διάστημα η Αιτωλοακαρνανία υστερούσε κατά περίπου 5% από το μέσο όρο στο σύνολο της χώρας, πλέον όμως η Αιτωλοακαρνανία υπολείπεται κατά περίπου 8% σε σχέση με τον μέσο όρο της χώρας.

Σε επίπεδο επικράτειας το 37,57% του πληθυσμού (4,1 εκατ.) έχει λάβει έστω μια δόση του εμβολίου, όταν στην Αιτωλοακαρνανία το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 29,78%.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια του τελευταίου μήνα από τότε δηλαδή που άνοιξαν νέες εμβολιαστικές γραμμές στα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου, ο ημερήσιος αριθμός των εμβολιασμών κυμαίνεται από 1.600 έως 2.000.

Οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων της Αιτωλοακαρνανία κάνουν στη «Σ» τις δικές τους εκτιμήσεις για το που οφείλονται τα χαμηλά ποσοστά των εμβολιασμών.

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσολογγίου Άρης Τριβλής ανέφερε:

trivlis aris
Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσολογγίου Άρης Τριβλής

«έμεινα έκπληκτος όταν έμαθα ότι το ποσοστό των εμβολιασμών στην Αιτωλοακαρνανία είναι χαμηλό, διότι το εμβολιαστικό κέντρο του Νοσοκομείου στο Μεσολόγγι είναι το πρώτο σε αριθμό, αλλά και σε ταχύτητα σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βάσει στατιστικών μάλιστα. Δουλεύω και εγώ εκεί εθελοντικά και το επαληθεύω και θεωρώ πως είναι μέσα στα καλύτερα σε πανελλαδικό επίπεδο.

Ίσως όμως για να καταγράφονται οι αριθμοί αυτοί θα περιλαμβάνει και την περίοδο που καταγράφηκε η μεγάλη άρνηση, που είχε ο κόσμος απέναντι στο Astra Zeneca, κάτι που δεν σταμάτησε να συμβαίνει και αυτό αποτυπώνεται από την χαμηλή προσέλευση στα Κέντρα Υγεία της περιοχής που έχουν Astra Zeneca και πλέον δεν έχουν προσέλευση. Προσέρχονται 9 – 10 – 14 άτομα την ημέρα. Ακυρώνουν τον εμβολιασμό τους με Astra Zeneca για να εμβολιαστούν με Pfizer ή Moderna ή Johnson.

Όλοι το εμβολιαστικό κέντρο του Νοσοκομείου Μεσολογγίου το πιστεύουν και το στηρίζουν, όπως και ο απελθών διοικητής και η νέα διοικήτρια. Αυτό που απασχολεί το Νοσοκομείο Μεσολογγίου είναι το εμβολιαστικό κέντρο, γιατί οι κλινικές δεν έχουν πάρα πολλά περιστατικά, υπάρχει αποσυμφόρηση, η οποία είχε δημιουργηθεί λόγω covid και υπάρχει κανονική ροή στο Νοσοκομείο. Η κατάσταση αυτή δίνει την δυνατότητα να συνδράμουν στο εμβολιαστικό όλες οι ειδικότητες. Η διασπορά των εμβολιαστικών κέντρων δεν παίζει νομίζω ρόλο. Οι άνω των 60 έχουν παρουσιάσει μια άρνηση, εν αντιθέσει με την πολύ θετική ανταπόκριση από τους νέους ανθρώπους.

Πολύ φοβάμαι πως αν από τον Σεπτέμβριο υπάρξει νέο κύμα θα αφορά κυρίως τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι είναι μεγάλης ηλικίας κατά κύριο λόγο. Είμαι υπέρ της υποχρεωτικότητας στον εμβολιασμό ιδιαίτερα όσων εργάζονται στον τομέα της υγείας. Δεν μπορεί να είσαι γιατρός ή νοσηλευτής, να βοηθάς στο εμβολιαστικό, να είσαι μέσα στο Νοσοκομείο, να έχουν δει τα μάτια σου τόσα και να μην έχεις κάνεις ή να μην θες να κάνεις το εμβόλιο.

Το θεωρώ απαράδεκτο και εξωπραγματικό. Είναι δικαίωμα τους να μη θέλουν να το κάνουν, αλλά δεν είναι δικαίωμα τους όταν εργάζονται στον τομέα της υγείας. Πρέπει σίγουρα να υπάρξουν μέτρα. Δεν μιλάω φυσικά για απόλυση, αλλά για μετακίνηση σε θέση λιγότερης ευθύνης. Μια νοσηλεύτρια λ.χ. θα μπορούσε να πάει στην υποδοχή ή στα παρασκευαστήρια ή όπου αλλού, δεν θα έχει επαφή με αυτόν που νοσεί».

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου Παντελής Παπαθανάσης τόνισε:

pantelis-papathanasis-300x169-1
Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου Παντελής Παπαθανάσης

«ο εμβολιασμός στους γιατρούς δεν είναι σε χαμηλά ποσοστά. Το ποσοστό στο Νοσοκομείο Αγρινίου αγγίζει το 95% με 98% και γενικότερα το ποσοστό στους γιατρούς της περιοχής είναι υψηλό. Πιστεύω πως όλοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο, αλλά δεν μπορούμε να πιέσουμε κανέναν. Η διασπορά των εμβολιαστικών κέντρων δεν παίζει ρόλο θεωρώ, αυτό συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα και έπειτα θεωρώ πως η πλειοψηφία των κατοίκων που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές αρκετές φορές τον μήνα επισκέπτεται τις μεγάλες πόλεις του νομού, το Αγρίνιο, το Μεσολόγγι και τη Ναύπακτο, είτε για ιατρικούς λόγους, είτε για να διεκπεραιώσει άλλες υποχρεώσεις. Συνεπώς, πιστεύω πως δεν τίθεται θέμα ως προς την διασπορά των εμβολιαστικών κέντρων.

Το πρόβλημα εντοπίζεται κατά τη γνώμη μου ότι όλοι πρέπει να καταλάβουν πως ο μόνος τρόπος για να γλυτώσουμε από την πανδημία είναι ο εμβολιασμός, δεν υπάρχει άλλο φάρμακο για τον κορωνοϊό και μπορεί να μην υπάρξει σύντομα. Ο μόνος τρόπος για να «σβήσει» ο κορονοϊός είναι να βρει μπροστά του ένα μεγάλο τοίχος ανοσίας, που θα δημιουργηθεί από τον εμβολιασμό όλο και περισσότερων ανθρώπων.

Υπάρχει ακόμη και το ενδεχόμενο πολλοί να είναι φοβισμένοι και να περιμένουν, όπως επίσης πολλοί να έχουν δηλώσει να εμβολιαστούν με Pfizer και όχι με άλλα εμβόλια, οπότε ο εμβολιασμός τους να είναι πιο πίσω χρονικά. Εικόνα ολοκληρωμένη για τα δεδομένα της Αιτωλοακαρνανίας πιστεύω πως θα έχουμε στο τέλος του Ιουλίου. Αρκετά άτομα ανέμεναν να κλείσουν ραντεβού, για να εμβολιαστούν με Pfizer λόγω του προβληματισμού τους ή της φοβίας τους για άλλα εμβόλια.

Σχετικά με την υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό είναι πολύπλοκο νομικό θέμα, πιστεύω πως από τον Σεπτέμβριο θα έχουν ληφθεί αποφάσεις. Δεν μπορώ να πω αν πρέπει ή δεν πρέπει, αλλά είναι πολύπλοκο θέμα. Συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού όμως που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο πρέπει να είναι εμβολιασμένες για τη δική τους προστασία, την προστασία της οικογένειάς τους και όλων των υπολοίπων».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Η «αυτορρύθμιση»

Με τις διαδοχικές του παρεμβάσεις την Τρίτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έδειξε μόνο τον ξεκάθαρο προσανατολισμό προς τον οποίο είναι στραμμένο το «πηδάλιο» της κυβέρνησης στο ζήτημα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών.

Απευθυνόμενος προς όσους ακόμη δεν στοιχίζονται δίπλα στα 6,3 εκατομμύρια των εμβολιασμένων Ελλήνων, πρόβαλε τις εικόνες και τις καταστάσεις από τα… πολύ προσεχώς με τις οποίες θα έρθουν αντιμέτωποι εάν δεν μπουν κάτω από την «ομπρέλα» της επιχείρησης «Ελευθερία».

«Και βέβαια ουδείς το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει, παραδείγματος χάρη, σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει, ότι δέχεται στο μαγαζί του μόνο εμβολιασμένους συμπολίτες μας»: το ενδεικτικό αυτό παράδειγμα με τα covid-free καταστήματα της εστίασης που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή, είναι η πρόβλεψη μιας πραγματικότητας που ήδη διαμορφώνεται σε άλλους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας και αποτυπώνεται στην κυβερνητική καταγραφή.

Ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε στην τοποθέτησή του να καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνηση θα παράσχει την νομοθετική κάλυψη σε όσους επαγγελματίες κάνουν αυτήν την επιλογή: «Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν πολλά εστιατόρια που θα μας πουν -και θα τους δώσουμε το δικαίωμα να το κάνουν, να δέχονται μόνο εμβολιασμένους πελάτες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σε κάθε περίπτωση, για την κυβέρνηση το χρονοδιάγραμμα που έχει προσδιοριστεί από τον πρωθυπουργό από τον περασμένο Απρίλιο, δεν έχει μεταβληθεί. Η φάση των τελικών συζητήσεων αλλά και η λήψη των οριστικών αποφάσεων προγραμματίζεται το ερχόμενο φθινόπωρο.

Τα προσεχή εικοσιτετράωρα, η Επιτροπή Βιοηθικής, έχοντας διαγράψει έναν κύκλο ευρύτατων συζητήσεων και επαφών με αρκετούς κλάδους, θα παραδώσει το πόρισμά της. Για το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, είναι σαφές ότι μετά τον γύρο των φθινοπωρινών διαβουλεύσεων θα πρέπει να μπει οριστικά τέλος στην ακροβασία που διακινδυνεύει το τείχος ανοσίας αλλά και ένα νέο κύκλο έξαρσης της πανδημίας:

«Η κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμάτευση της, θα αποφασίσει με ευαισθησία, αλλά και με σαφή προτεραιότητα στη δημόσια υγεία» ήταν η εμφατική σημείωση του πρωθυπουργού.

ΕΟΔΥ: Που θα γίνουν αύριο τα δωρεάν rapid test στην Αιτωλοακαρνανία

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr