ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑιτωλοακαρνανία: Σε «συναγερμό» τα Νοσοκομεία

Αιτωλοακαρνανία: Σε «συναγερμό» τα Νοσοκομεία

Αιτωλοακαρνανία: Σε «συναγερμό» τα Νοσοκομεία
  • Η εικόνα στο Νοσοκομείο Αγρινίου : Κινήσεις για αύξηση των κλινών στην κλινική covid – «Παράθυρο» για δεύτερη εμβολιαστική γραμμή

Η πανδημία επιμένει με το ΕΟΔΥ να ανακοινώνει τις τελευταίες ημέρες σταθερά αριθμούς νέων κρουσμάτων πάνω από 2.000. Και φυσικά η πίεση μεταφέρεται στο σύστημα υγείας.

Η απόφαση για την ένταξη της Αιτωλοακαρνανίας στο «βαθύ κόκκινο» και η αυστηροποίηση του lockdown αποτελεί το έσχατο για μέσα για να μην περιέλθουν και τα Νοσοκομεία στο… «βαθύ κόκκινο» από το «κόκκινο» βρίσκονται ήδη. Με δεδομένο μάλιστα πως εδώ και αρκετές ημέρες τα νοσοκομεία της Αχαΐας, λόγω της «έκρηξης» της πανδημίας στο γειτονικό νομό βρίσκονται ήδη κοντά στα όριά τους, είναι απόλυτη ανάγκη να «ελεγχθεί» η κατάσταση στην Αιτωλοακαρνανία, προτού ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τετάρτη, ημέρα των επίσημων ανακοινώσεων για την ένταξη της Αιτωλοακαρνανίας στο «βαθύ κόκκινο» το Νοσοκομείο Αγρινίου διέθετε πέντε κρεβάτια στη ΜΕΘ, από τα οποία τα τρία ήταν άδεια. Επίσης, την ίδια ημέρα η κλινική covid του Νοσοκομείου Αγρινίου ήταν σχεδόν γεμάτη, καθώς είχε 19 ασθενείς, ενώ η δυναμικότητά της είναι για 21 άτομα με το υπάρχον προσωπικό.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι από τη στιγμή που η Αιτωλοακαρνανία εντάχθηκε στο βαθμό του πολύ αυξημένου κινδύνου στον υγειονομικό χάρτη «αυτόματα» τίθενται σε εφαρμογή κάποια μέτρα, όπως ο περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 80%, που επιφέρουν ανακατατάξεις. Έτσι μπορούν προστεθούν μερικά ακόμη κρεβάτια στην κλινική covid  του Νοσοκομείου Αγρινίου με τη διάθεση επιπλέον προσωπικού η δυναμικότητά της μπορεί να ανέλθει στις 30 κλίνες. Πέρα τούτου το plan b αφήνει περιθώρια να χρησιμοποιηθεί προσωπικό για να δημιουργηθεί μια δεύτερη εμβολιαστική γραμμή στο Νοσοκομείο Αγρινίου. Ωστόσο κάτι τέτοιο είναι ακόμη υπό συζήτηση και δεν έχει οριστικοποιηθεί το αν και το πότε τελικά αυτό θα γίνει εφικτό.

Την Τετάρτη, ημέρα που εισήχθη στο «βαθύ κόκκινο» η Αιτωλοακαρνανία ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 51 νέα κρούσματα, αριθμός ρεκόρ για την Αιτωλοακαρνανία. Εξ αυτών ο δήμος Ναυπακτίας «έδωσε» 28 κρούσματα. Συγκεκριμένα η κατανομή των κρουσμάτων στο νομό είχε ως εξής: 22 στη Ναύπακτο, 6 στο Αντίρριο, 7 στην Αμφιλοχία, 5 στο Αγρίνιο, 4 στο Μεσολόγγι, 2 στο Λουτρό, επίσης 2 στο Αιτωλικό και από 1 κρούσμα υπήρχαν σε Στράτο, Γαβαλού και Ευηνοχώρι. Χθες, Πέμπτη, προστέθηκαν άλλα 27 κρούσματα…

Ακόμη πιο δύσκολη η κατάσταση στα Νοσοκομεία της Πάτρας

Στην Αχαϊκή πρωτεύουσα η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων αναλογικά με το πληθυσμό θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση στην οποία είχε βρεθεί τον περασμένο Νοέμβριο η Θεσσαλονίκη. Στα δύο νοσοκομεία των Πατρών παρά τις προσπάθειες των γιατρών, ο αριθμός των νοσηλευομένων δεν λέει να μειωθεί, δοκιμάζοντας τις αντοχές του προσωπικού, που καθημερινά δίνει τεράστιο αγώνα για να μπορέσει να εξυπηρετήσει όλους όσοι προσέρχονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου ή στον “Άγιο Ανδρέα”. Καθημερινά το στοίχημα είναι ένα: Να υπάρχουν κενά κρεβάτια, ώστε να μην μένει ο οποιοσδήποτε ασθενής χωρίς την ενδεδειγμένη ιατρική φροντίδα.

Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης ο αριθμός των νοσηλευομένων στην Πάτρα έφτανε τους 126 ασθενείς. Στο Νοσοκομείο του Ρίου νοσηλεύονταν μέχρι το βράδυ της Τετάρτης 72 ασθενείς εκ των οποίων οι 19 βρίσκονται στη ΜΕΘ και μέχρι το ίδιο βράδυ 50 ασθενείς νοσηλεύονταν στο Νοσοκομείο “Άγιος Ανδρέας”, με τους 7 να βρίσκονται στη ΜΕΘ.

Δύο παιδιά από το Αγρίνιο νοσηλεύονται στο Ρίο

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα περιστατικά βρεφών και παιδιών που νοσούν από κορονοϊό και η κατάστασή του απαιτεί νοσοκομειακή νοσηλεία ακόμη και σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όταν πρόκειται για βρέφη. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν δύο τέτοιες περιπτώσεις από το Αγρίνιο. Η μία αφορά ένα βρέφος 11 μηνών  και ένα 6χρονο παιδί, που νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Μάλιστα στη δεύτερη περίπτωση κρίθηκε αναγκαία η εισαγωγή στη ΜΕΘ Παίδων καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η κλινική εικόνα του παιδιού παραπέμπει και σε συμπτώματα της νόσου Kawasaki.

«Βαθύ κόκκινο» : Τι ισχύει σε Νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα

Ένας (1) συνοδός/επισκέπτης ανά ασθενή
Περιορισμός* των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 80%.
Τήρηση ελάχιστης απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου, πλην της διενέργειας ιατρικών πράξεων.
*Εξαιρούνται των περιορισμών τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά, καθώς και τα ειδικά νοσοκομεία.

Δημήτρης Παπαδάκης- Εφημερίδα Συνείδηση

Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου: Υιοθετήθηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση της ΚΕΔΕ

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr