ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑιτωλοακαρνανία: Σε πλήρη ετοιμότητα η Πυροσβεστική

Αιτωλοακαρνανία: Σε πλήρη ετοιμότητα η Πυροσβεστική

Αιτωλοακαρνανία: Σε πλήρη ετοιμότητα η Πυροσβεστική

Σε πλήρη ετοιμότητα η Πυροσβεστική στην Αιτωλοακαρνανία όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία πραγματοποιήθηκαν ήδη τρία συντονιστικά για να υπάρχει πλάνο δράσης για κάθε έντονο καιρικό φαινόμενο που μπορεί να προκύψει. Ποιες είναι οι οδηγίες – συμβουλές που δίνει μέσω της “Σ” ο Πύραρχος Διοικητής Νομού Γιάννης Κουσαρίδας στους πολίτες.

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Από την έλευση της κακοκαιρίας «Elias» η Αιτωλοακαρνανία δεν επηρεάστηκε, αλλά για ακόμη μια φορά είδαμε την δραματική κατάσταση από τις πλημμύρες στην Εύβοια και στο Βόλο, όπως επίσης είδαμε δεκάδες εγκλωβισμένους και κλειστούς δρόμους.

Η κακοκαιρία όμως δεν σταματά εδώ και αυτό αποτελούσε μια  από τις πρώτες δοκιμασίες, καθώς ο χειμώνας είναι μπροστά μας.

Αν και η αντιπυρική περίοδος δεν έχει ακόμη σταματήσει. Μόλις την Τετάρτη είδαμε ακόμη μια μεγάλη φωτιά στην περιοχή της Ξανθής, στο δάσος Κοτζά Ορμάν, η οποία για να ελεγχθεί χρειάστηκε τη συνδρομή 30 πυροσβεστών, δύο ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 10 οχημάτων και τριών εναερίων μέσων!

Στην Αιτωλοακαρνανία ήδη πραγματοποιήθηκε η σύγκληση τριών συντονιστικών οργάνων πολιτικής προστασίας σε Αγρίνιο, Μεσολόγγι και Ναύπακτο, για το καλύτερο συντονισμό σε κάθε έκτακτη περίπτωση, ώστε να υπάρχει πλάνο δράσης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Η προετοιμασία όλο το προηγούμενο διάστημα έγινε σε πυρετώδεις ρυθμούς, ώστε όλοι να είναι έτοιμοι, τόσο για την κακοκαιρία «Elias», όσο και για όλη τη διάρκεια του Χειμώνα.

Ο Πύραρχος και Διοικητής Νομού Αιτωλοακαρνανίας Γιάννης Κουσαρίδας μιλώντας στη «Σ» επεσήμανε μεταξύ άλλων πως η πρόληψη και η προσοχή είναι τα καλύτερα μέτρα για να αντιμετωπιστεί κάθε δύσκολο φαινόμενο. Στο πλαίσιο αυτό εξήγησε τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, όπως επίσης αναφέρθηκε και στις βασικές οδηγίες που δόθηκαν στα συντονιστικά όργανα.

Συγκεκριμένα ο κ. Κουσαρίδας τόνισε:

Αιτωλοακαρνανία: Σε πλήρη ετοιμότητα η Πυροσβεστική
Ο Γιάννης Κουσαρίδας

«Πρέπει όλοι μας να προσέξουμε να μην πετάμε σκουπίδια, αντικείμενα, κλαδέματα και μπάζα μέσα σε ρέματα. Στο πλαίσιο των συντονιστικών που πραγματοποιήθηκαν σε Αγρίνιο, Μεσολόγγι και Ναύπακτο συζητήσαμε που υπάρχει περίπτωση να συμβούν πλημμυρικά φαινόμενα και πως θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα ό,τι προκύψει από μια έντονη θεομηνία και παράλληλα πως θα λειτουργήσουμε προληπτικά.

Αυτή τη στιγμή όλα τα πυροσβεστικά περιπολικά οχήματα που είναι διάσπαρτα ακόμη στα δάση και στους ορεινούς όγκους του νομού μας εξοπλίστηκαν ήδη με αντλίες και τον συναφή εξοπλισμό, ώστε αν προκύψει πλημμυρικό φαινόμενο να μπορέσουν άμεσα να ενεργήσουν προς όφελος του κοινού καλού, των πολιτών, ενώ επίσης και όλος ο μηχανισμός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Αιτωλοακαρνανία έχει δοκιμαστεί για να μπορεί να ανταπεξέλθει άμεσα σε κάθε ενδεχόμενο που μπορεί να προκύψει από έντονα καιρικά φαινόμενα, όποτε και να προκύψει, αν και δεν έχει ακόμη τελειώσει η αντιπυρική περίοδος, που σημαίνει πως έχουμε διττό σκοπό για την ετοιμότητά μας.

Στα τρία συντονιστικά που πραγματοποιήθηκαν έχουμε ως Πυροσβεστικό Σώμα κατευθύνσεις, τις οποίες μοιραστήκαμε και με τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες υπηρεσίες και φορείς, βάσει των οποίων θα έχουμε αυξημένη επίβλεψη σε σημεία που κατά το παρελθόν σημειώθηκαν στην περιοχή μας πλημμυρικά φαινόμενα ή που έχουμε ενδείξεις ότι μπορούν να σημειωθούν πλημμυρικά φαινόμενα. Υπάρχουν επίσης πολλά σημεία που προκύπτουν προβλήματα από έντονες βροχοπτώσεις και στα σημεία αυτά θα έχουμε επίσης αυξημένη επιτήρηση.

Επίσης, στους Δήμους Μεσολογγίου, Αγρινίου και Ναυπάκτου επιστήσαμε την προσοχή ότι πρέπει να καθαριστούν σχολαστικά όλα τα φρεάτια, ενώ ειδικά στο Δήμο Μεσολογγίου ζητήσαμε να ελέγξουν και να δοκιμάσουν ό,τι μηχανισμό σχετίζεται με τα αντλητικά συστήματα και με τα ηλεκτροπαραγωγικά ζεύγη εφεδρικής ενέργειας.

Θέλω να ζητήσω από όλους τους Αιτωλοακαρνάνες πως αν υπάρξει περίπτωση το φαινόμενο να ενταθεί, όποτε και αν γίνει αυτό, να μην προσπαθήσουν να περάσουν από χείμαρρους και από οποιοδήποτε σημείο μπορεί να διαπιστώσουν πως υπάρχει μεγάλη ποσότητα νερού είτε πεζοί, είτε με όχημα, είτε με ποδήλατο. Δυστυχώς, γνωρίζουμε πως παιδιά θεωρούν παιχνίδι το νερό και σε διάφορα ρέματα της περιοχής στο παρελθόν έπαιζαν με τα ποδήλατά τους, στιγμές που δεν έπρεπε.

Ουδείς δεν πρέπει να αψηφά τη δύναμη του νερού, ανεξαρτήτως ηλικίας. Θέλω να τους ζητήσω επίσης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όλοι και κατά την εκδήλωση έντονου φαινομένου καθ’ όλη την διάρκεια του χειμώνα. Σε περιπτώσεις που πρέπει να διασχίσουν ένα χείμαρρο και η στάθμη του ανεβαίνει συνεχώς θα πρέπει ή να αλλάξουν διαδρομή για να φτάσουν στον προορισμό τους με ασφάλεια ή να προτιμήσουν για τη δική τους ασφάλεια να παραμείνουν σε ασφαλείς σημείο όσο και αν χρειαστεί, μακριά από τον χείμαρρο.

Ελπίζω και εύχομαι να μην χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε δύσκολα καιρικά φαινόμενα, αλλά όλοι μας πρέπει να προσέχουμε. Και η καλύτερη προστασία είναι η πρόληψη. Δεν πρέπει να εναποθέτουμε σκουπίδια, μπάζα κλπ οπουδήποτε. Αυτά τα υλικά είναι που δυσκολεύουν παντού και πάντα την κατάσταση. Είναι αμαρτία να υποβάλλουμε τον εαυτό μας σε μια άσχημη κατάσταση που έχουμε προκαλέσει εμείς οι ίδιοι.

Εκτός του ρέματος της Αγριλιάς πέρυσι δεν υπήρξε κάποιο άλλο έντονο φαινόμενο, αλλά και αυτό δεν ήταν έντονο, διότι άμεσα ο Δήμος, η ΔΕΥΑ Μεσολογγίου και η Περιφέρεια ενεργοποιήθηκαν και με χωματουργικά μηχανήματα εκτόνωναν το ρέμα από φερτά υλικά κατά την διάρκεια που το φαινόμενο ήταν σε εξέλιξη. Όπως δηλαδή κατέβαινε το νερό μαζί με φερτά υλικά, τα χωματουργικά μηχανήματα εκείνη τη στιγμή τα τραβούσανε, ενώ έκαναν και κάποιες διορθωτικές κινήσεις στην εκροή του νερού προς την λιμνοθάλασσα. Ήταν καλή η περσινή χρονιά, αν και είχαμε πολλά νερά.

Όλοι πιστεύουμε ότι αποκλείεται να τύχει σε εμάς το κάθε τι, όμως μπορεί, δυστυχώς, να συμβούν τα πάντα σε όλους μας ανά πάσα ώρα και στιγμή. Γι’ αυτό πρέπει να έχουμε φροντίσει να έχουμε κάνει κάθε προληπτική ενέργεια που είναι δυνατόν, ώστε να μην έρθουμε σε δύσκολη θέση την τελευταία στιγμή και να μην κινδυνέψει από μια απερισκεψία μας η σωματική μας ακεραιότητα, η ζωή μας ή η περιουσία μας».

Επίσης, να τονίσουμε πως πέρυσι δεν σημειώθηκε κάποιο μεγάλο συμβάν ούτε στην περιοχή του Αγρινίου, ωστόσο καταγράφηκαν συνολικά 25 απαντλήσεις στην πόλη του Αγρινίου και 3 στο Θέρμο καθ’ όλη την διάρκεια του χειμώνα.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Αγρίνιο: Έδαφος για συνεργασία μεταξύ ΤΕΕ και Μητρόπολης – Συνάντηση Διοικούσας με κ. Δαμασκηνό

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ