ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑιτωλοακαρνανία: Είναι όντως τα σχολεία μας γκέτο με συμμορίες;

Αιτωλοακαρνανία: Είναι όντως τα σχολεία μας γκέτο με συμμορίες;

Αιτωλοακαρνανία: Είναι όντως τα σχολεία μας γκέτο με συμμορίες;

O διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας Θανάσης Σαρδέλης δεν επιβεβαιώνει τη φημολογία, πως τα σχολεία μας είναι γκέτο με συμμορίες

Όλο και δυναμώνει ο αφορισμός ότι «τα σχολεία μας έχουν γίνει ζούγκλα» κι ότι «τα παιδιά οργανώνονται σε συμμορίες για εκφοβισμό ή αυτοάμυνα». Και δυναμώνει τόσο πολύ, ώστε στο τέλος θα το πιστέψουμε και οι ίδιοι και θα οδηγήσουμε όντως τα παιδιά να μιμηθούν πράξεις που όντως συμβαίνουν παγκοσμίως, δεν φαίνεται όμως να έχουν σε τοπικό επίπεδο τη μαζικότητα που αφήνουν κάποιοι να εννοηθεί.

Τελευταία αφορμή είναι η ανάδειξη του θέματος των συλλήψεων και της επικείμενης δίκης για την υπόθεση στον Άγιο Κωνσταντίνο Αγρινίου με τους ενήλικες, που κράτησαν σε κατάστημα δύο ανήλικους και βιαιοπράγησαν εναντίον τους. Η ενασχόληση των τηλεοπτικών καναλιών και η έκταση που παίρνουν τις τελευταίες μέρες τέτοια ζητήματα δίνουν την εντύπωση ότι τουλάχιστον στο Αγρίνιο τα σχολεία τελούν υπό το κράτος οργανωμένων συμμοριών. Σύμφωνα όμως με τον Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, Θανάση Σαρδέλη δεν πρόκειται για γενικευμένο φαινόμενο όπως επιχειρείται να παρουσιαστεί, παρότι και βανδαλισμοί γίνονται και βίαιες συμπεριφορές υπάρχουν.

«Και σπασίματα σε σχολεία υπήρξαν φέτος και εμφανίστηκαν άσχημα συνθήματα και φασαρίες ή βρισιές υπήρξαν. Για έξαρση όμως οργανωμένης βίας ή για ομαδοποίηση των παιδιών σε συμμορίες, όπως συχνά παρουσιάζεται, δεν μπορεί να γίνει λόγος. Το επισημαίνω γιατί οι λέξεις όπως “έξαρση βίας” δεν είναι για λαϊκή κατανάλωση, όταν μιλάμε για τα παιδιά μας. Δεν ενώνονται σε γκρουπ οι μαθητές στην Αιτωλοακαρνανία για να εκφοβίσουν ή να κλέψουν ή, από την άλλη, σε παρέες αυτοάμυνας. Όπου αυτά συμβαίνουν είναι μεμονωμένα και σε κλίμακα γειτονιάς», εξηγεί ο κ. Σαρδέλης ο οποίος αποφεύγει να μιλήσει και για μιμητισμό πράξεων, που βλέπουν τα παιδιά στα κοινωνικά δίκτυα. «Δεν έχουν αναφερθεί στα σχολεία του Αγρινίου, του Μεσολογγίου ή αλλού περιστατικά όπως τα διάφορα “challenge” που κυκλοφορούν στο Tik Tok, όπως συνέβη στον Βόλο π.χ., χωρίς να σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση μήπως έρθει κι εδώ τέτοια μόδα», εξηγεί.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή Β’ θμιας Εκπαίδευσης, η ανήσυχη συμπεριφορά των μαθητών φέτος έχει την εξήγησή της καθώς επιτείνεται από τα δύο χρόνια κλεισούρας από την πανδημία. Η ανάκτηση της ελευθερίας τους μακριά από τηλεκπαίδευση και περιορισμούς, φυσιολογικά μεγέθυνε αντιδράσεις ή συμπεριφορές. «Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι φέτος έχουμε μια πολύμοχθη και απαιτητική χρονιά. Τα παιδιά δεν κλήθηκαν μόνο να έρθουν στο σχολείο μετά από καιρό και να μπουν σε ένα πρόγραμμα που είχαν αποφύγει αλλά τώρα έχουν εξετάσεις, βαθμούς, τράπεζα θεμάτων! Ίσως πρέπει να λέμε “και πάλι καλά” που έχουν κυλήσει εξαιρετικά ομαλά τα πράγματα», καταλήγει ο κ. Σαρδέλης.

Το μόνο που πρέπει να συμπληρωθεί είναι ότι στα διάφορα δίκτυα όντως επικρατούν «τάσεις» και παραινέσεις επικίνδυνες και οι γονείς είναι καλό να ασχολούνται με τη ζωή των παιδιών τους. Τουλάχιστον την υπόλοιπη μέρα, μετά το σχολείο, μην επιτρέποντας στα παιδιά τους να μεγαλώνουν μόνα, μέσα στο κινητό τους.

Γιάννης Συμψηρής –  Εφημερίδα Συνείδηση

Πωλείται έτοιμη επιχείρηση καφέ στο Αγρίνιο

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ