ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑιτωλοακαρνανία: Restart για τα γυμναστήρια που μοιάζει με υπολειτουργία

Αιτωλοακαρνανία: Restart για τα γυμναστήρια που μοιάζει με υπολειτουργία

Αιτωλοακαρνανία: Restart για τα γυμναστήρια που μοιάζει με υπολειτουργία

Σε λανθασμένη κατεύθυνση, κρίνουν οι επαγγελματίες του Αγρινίου ότι κινούνται τα μέτρα για την επαναλειτουργία των γυμναστηρίων και των αθλητικών χώρων, εκτιμώντας ότι θα δυσκολέψουν την προσέλευση αθλούμενων

Λόγω της αποκλιμάκωσης που παρατηρεί ο ΕΟΔΥ στη χώρα μας, αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας, από χθες άνοιξε μια σειρά από συγκεκριμένες δραστηριότητες, όπως τα γυμναστήρια, τα υπαίθρια γήπεδα 5×5 και μπάσκετ.

Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι αποφάσισαν την επαναλειτουργία των γυμναστηρίων με τα γνωστά υγειονομικά πρωτόκολλα ως προς τον τρόπο που θα προσέρχονται οι πολίτες στα γυμναστήρια! Παρά το γεγονός ότι αναφερόμαστε στην επανεκκίνηση του κλάδου, η ουσία είναι πως τα πράγματα δεν άλλαξαν από την προηγούμενη φορά που τα γυμναστήρια έκαναν επανεκκίνηση, αλλά ούτε τέθηκαν βάσεις για την βελτίωση των συνθηκών που έχουν αναπτυχθεί στον κλάδο, καθώς, οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων και πολυχώρων άθλησης συνεχίζουν να είναι στο «καναβάτσο»!

Kαι αυτό γιατί συνεχίζει να υφίσταται ο φόβος πως ένα σημαντικό ποσοστό των επιχειρήσεων αυτών θα οδηγηθεί στο λουκέτο, καθώς όλους αυτούς τους μήνες τα πάγια έξοδα (ενοίκιο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, κοινόχρηστα, δάνεια, ΕΝΦΙΑ) έπρεπε να πληρωθούν κανονικά χωρίς όμως να υπάρχουν έσοδα!

Την ίδια στιγμή, η δύναμη της συνήθειας και η ανάγκη για άθληση του κόσμου οδήγησε πολλούς σε εναλλακτικές μορφές άθλησης, σε εξωτερικούς χώρους ή και άλλες ασχολίες και αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προκαλέσει στον κλάδο μεγαλύτερη «αιμορραγία», όταν το τοπίο ξεδιαλύνει πλήρως, καθώς τα γυμναστήρια, σύμφωνα με πολλούς επαγγελματίες του κλάδου, που είτε μίλησαν στη «Σ» επώνυμα, είτε ανώνυμα, θα δουλέψουν μόνο αυτό τον μήνα, δεδομένου πως «παραδοσιακά» τους επόμενους μήνες, μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού, αδειάζουν λόγω της ζέστης!

Παρά όμως τις αντίξοες συνθήκες και τους προβληματισμούς, το «όπλο» που έχουν στη «φαρέτρα» τους οι επαγγελματίες του κλάδου είναι η αισιοδοξία και η ανάγκη του κόσμου για άθληση και υγεία, καθώς, ο εγκλεισμός δημιούργησε τις απαραίτητες και καλύτερες από ποτέ συνθήκες που η οργανωμένη άθληση στα γυμναστήριο και τους πολυχώρους άθλησης να είναι η λύση για την επίλυση των ψυχοσωματικών που δημιουργήθηκαν κατά την δύσκολη περίοδο των lockdown και των περιορισμών.

Ο Χρήστος Γιαννιώτης ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου EUROGYM και Προπονητής Ταεκβοντο «Τίτορμος» τόνισε:

gianniotis
Ο Χρήστος Γιαννιώτης ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου EUROGYM και Προπονητής Ταεκβοντο «Τίτορμος»

«ο κλάδος μας έχει πληγεί περισσότερο απ’ όλους, είναι πάρα πολύ μεγάλο το χρονικό διάστημα που είναι οι επιχειρήσεις μας κλειστές και για ακόμη μια χρονιά ανοίγουμε στο τέλος της σεζόν. Συνολικά μετράμε δύο σεζόν χαμένες και βάσει  όσων επαληθεύσαμε κατά τα προηγούμενα χρόνια του κορονοϊού και των lockdown, αυτή την εποχή η δουλειά μας ήταν πάρα πολύ χαμηλά. Ευελπιστούμε πως μετά από επτά μήνες παρά μια εβδομάδα, που θα ανοίξουμε ο κόσμος να μας υποστηρίξει. Περιμένουμε να δουλέψουμε τον Ιούνιο, γιατί οι επόμενοι μήνες, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος πάντα η δουλειά ήταν σε πολύ χαμηλό ποσοστό. Το κράτος πρέπει να μας βοηθήσει σημαντικά και εμάς προς κάθε κατεύθυνση, προς τα ενοίκια λ.χ. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν φοβόμαστε πως για τον κόσμο, τουλάχιστον για την αρχή θα είναι από δύσκολα έως αποτρεπτικά για να έρθουν στα γυμναστήριά μας και δεν αναφέρομαι στο self-test, αλλά περισσότερο στη μάσκα. Αυτό για εμάς είναι ο μεγάλος προβληματισμός και το μεγάλο στοίχημα. Θα έρθει ο κόσμος; Τι θα γίνει; Πως θα ανταπεξέλθουμε; Όταν άνοιξαν τα γυμναστήρια ήταν ένας χώρος που λειτουργούσε με ραντεβού και μέτρα και συγκεκριμένο αριθμό αθλούμενων. Πρέπει να γίνει καλύτερη διαχείριση για τα γυμναστήρια από το Κράτος, ώστε να βοηθηθούν. Στο Αγρίνιο, όταν η υπόλοιπη Ελλάδα άρχισε να παίρνει λίγο «ανάσα» αυξήθηκαν τα κρούσματα και δεν ξέρουμε και αυτός ο παράγοντας πως θα λειτουργήσει για τον κάθε αθλούμενο. Εμείς θα τηρήσουμε τα μέτρα για την ασφάλεια των αθλούμενων, την δική μας και των οικογενειών μας».

Ο Άγγελος Σύρμος, instructor στον πολυχώρο άθλησης Gruppo Victorum δήλωσε:

sirmos
Ο Άγγελος Σύρμος, instructor στον πολυχώρο άθλησης Gruppo Victorum

«η περίοδος στην οποία ανοίγουμε δεν είναι η ενδεδειγμένη, το καλοκαίρι για πάρα πολλούς λόγους, οι σχολές, οι σύλλογοι και τα γυμναστήρια δεν έχουν κόσμο και αν φυσικά αυτό το συνδυάσουμε και με τα μέτρα, τα οποία είναι απαράδεκτα, το άνοιγμα αυτό είναι εντός πάρα πολλών εισαγωγικών. Απαγορεύεται, για παράδειγμα, η χρήση κλιματιστικού, γίνεται υποχρεωτική η διπλή μάσκα, η άθληση πρέπει να γίνεται από ένα άτομο στα 10 τ.μ., επομένως το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι πως ένας χώρος τέτοιος που δεν είναι μεγάλος θα τα βγάλει πέρα, συμφέρει να ανοίξει ή όχι και να περιμένει την λήξη του κορονοϊού; Στην ουσία το άνοιγμα του κλάδου μας είναι υπολειτουργία. Τα μέτρα αυτά βλέπουμε σε άλλες επιχειρήσεις και κλάδους να μην ισχύουν. Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε τη στήριξη που περιμέναμε, ενώ κάποια επιδόματα είναι έτσι που η γραφειοκρατία είναι τεράστια για να τα λάβει. Δεν είχαμε κάποια ιδιαίτερη στήριξη και είμαστε και οι τελευταίοι που ανοίγουμε, όπως έγινε και πέρσι. Θεωρώ ότι αυτό δεν έχει να κάνει με την υγεία, αλλά με τον τζίρο των γυμναστηρίων και των συλλόγων,. Πιστεύω αν οι τζίροι μας ήταν πολύ μεγαλύτεροι, θα ανοίγαμε και πολύ πιο γρήγορα και γι αυτό ανοίγουμε τελευταίοι με τα αισχρά αυτά μέτρα. Την περίοδο αυτή δεν μπορούμε να την έχουμε ως μέτρο σύγκρισης ή βάση για συμπεράσματα γιατί το Καλοκαίρι πάντα ο κόσμος μειώνονταν. Τον Φθινόπωρο θα έχουμε εικόνα, αλλά βάση ερευνών που έγιναν στο εξωτερικό έδειξαν πως ένας στους τρείς επέστρεψε στο γυμναστήριο μετά την πρώτη καραντίνα και μετά την επόμενη καραντίνα οι εκτιμήσεις είναι πως οι δύο στους τρείς δεν θα επιστρέψουν στο γυμναστήριο, αλλά αυτό ίσως είναι λόγω Καλοκαιριού. Μας ανοίγουν την χειρότερη περίοδο».

thanos - tsatsos
(από δεξιά) Ο Θοδωρής Θάνος και ο Αντώνης Τσάτσος από το γυμναστήριο Τ24 Performance Center

Ο Θοδωρής Θάνος και ο Αντώνης Τσάτσος από το γυμναστήριο Τ24 Performance Center δήλωσαν: «τα μέτρα είναι δύσκολο να ισχύσουν εύκολα σε χώρο γυμναστηρίου, καθώς κατά την διάρκεια της προπόνησης είναι δύσκολο να φοράς δύο μάσκες και στο χώρο να απαγορεύεται και ο κλιματισμός. Είναι λάθος το μέτρο αυτό θεωρώ, αλλά πιστεύω πως αν γίνεται η σωστή τήρηση των αποστάσεων και εφαρμόζονται τα μέτρα της προσωπικής υγιεινής του καθενός δεν θα τεθεί θέμα. Είναι ακραία επιλογή η χρήση διπλής μάσκας. Είμαστε από τους κλάδους που επλήγησαν περισσότερο, η βοήθεια που λάβαμε δεν μας έσωσε, απλά μας κάλυψε μέχρις ενός βαθμού. Ο κλάδος μας βιώνει πολύ δύσκολες καταστάσεις και η επάνοδος με τις συγκεκριμένες συνθήκες λόγω μέτρων είναι επίσης δύσκολη».

grapsa
Η Νίνα Γράψα ιδιοκτήτρια – προπονήτρια του Αθλητικού Σωματείου «Μαχητές Αγρινίου

Η Νίνα Γράψα ιδιοκτήτρια – προπονήτρια του Αθλητικού Σωματείου «Μαχητές Αγρινίου» ανέφερε: «ο κλάδος των γυμναστήριων και συγκριμένα των αθλητικών συλλόγων όπως είμαστε εμείς, έχει πληγεί, θεωρώ περισσότερο από όλα τα επαγγέλματα. Τα μέτρα που πάρθηκαν δεν βοήθησαν καθόλου, με την οικονομική ενίσχυση να είναι για ελάχιστους και υπό εξαιρετικές προϋποθέσεις. Στους «Μαχητές Αγρινίου» έχουμε ανοίξει τις πόρτες μας, υπό τα προβλεπόμενα πρωτοκόλλα της κυβέρνησης, με απολύμανση στους χώρους μας, ολιγομελή τμήματα, κλειστά αποδυτήρια, εβδομαδιαία self tests και καλό εξαερισμό στις εγκαταστάσεις μας. Ο κόσμος μας στήριξε από την πρώτη στιγμή και τον ευχαριστούμε θερμά για την ανταπόκριση αυτή και αυτό ελπίζουμε και για το μέλλον. Είμαστε όλοι μουδιασμένοι και περιμένουμε να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας ή έστω όσο πιο κοντά στο σημείο που ήμασταν πριν τον covid-19.Το αρνητικό της υπόθεσης είναι ότι το Κράτος, μας άνοιξε στην αρχή του καλοκαιριού, άρα στην ουσία έχουμε σαν κλάδος χάσει δυο σεζόν, αφού όλοι οι αθλητικοί χώροι υπολειτουργούν το καλοκαίρι. Ωστόσο, επιλέξαμε να ανοίξουμε το σύλλογό μας  και να παρέχουμε στους πελάτες μας τις υπηρεσίες που στερήθηκαν τόσους μήνες με προσοχή και σύνεση».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Κορονοϊός: 24 νέα κρούσματα στην Αιτωλοακαρνανία – 1.886 σε όλη την χώρα

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr