ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΖωη & ΥγειαΑιτωλοακαρνανία: Πτώση πάνω από 90% πέρυσι στη νόσηση από γρίπη

Αιτωλοακαρνανία: Πτώση πάνω από 90% πέρυσι στη νόσηση από γρίπη

Αιτωλοακαρνανία: Πτώση πάνω από 90% πέρυσι στη νόσηση από γρίπη

Ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα η περίοδος του εμβολιασμού κατά της γρίπης. Οι άνω των 60 ετών και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, σύμφωνα με τους επιστήμονες, συστήνεται να εμβολιαστούν.

Τι συμβουλεύει ο πνευμονολόγος Γιώργος Κατσουράκης

Πτώση της τάξεως του 90% καταγράφηκε πέρσι στο Αγρίνιο και γενικότερα στην Αιτωλοακαρνανία στη νόσηση από την γρίπη λόγω της τήρησης των μέτρων κατά της εξάπλωσης του covid-19!

Φέτος οι γιατροί της περιοχής συμβουλεύουν όλοι να εμβολιαστούν κατά της γρίπης και κυρίως οι άνω των 60 ετών και τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, ώστε να προστατευτούν και να αποφύγουν κάθε ταλαιπωρία, καθώς το κακό «σενάριο» που είναι ήδη στο «τραπέζι» προβλέπει να υπάρχουν συμπτώματα της γρίπης μαζί με συμπτώματα covid-19, κάτι που δεν θα είναι καθόλου εύκολο να διαχωριστεί από τους επιστήμονες!

Αποτέλεσμα αυτού θα είναι να υπερφορτωθεί το Σύστημα Υγείας. Αν ακολουθηθούν οι οδηγίες των γιατρών και βάσει μελετών, οι οποίες έδειξαν ότι όσοι  εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της γρίπης δε νοσούν βαριά ή δεν νοσούν σε τόσο μεγάλο ποσοστό σε σχέση με αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί για την γρίπη, θα αποφύγουν κάθε περιπέτεια υγείας.

Σχετικά με την παρούσα κατάσταση, αλλά και με το ίσχυσε κατά την προηγούμενη χρονιά ο πνευμονολόγος – φυματιολόγος Γιώργος Κατσουράκης μιλώντας στη «Συνείδηση» τονίζει: «Αρχίζει το φθινόπωρο που είναι η περίοδος της αλλαγής του καιρού και του συγχρωτισμού και γι’ αυτό παρουσιάζονται οι ιώσεις, το απλό κρυολόγημα ενώ λίγο αργότερα, προς το τέλος Δεκεμβρίου, έρχεται και η περίοδος της γρίπης.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και κυρίως με τα περσινά φάνηκε ότι στο νότιο ημισφαίριο, εκεί που ήταν χειμώνας, ο οποίος έρχεται στο δικό μας ημισφαίριο, η εικόνα των ιώσεων και ειδικά της γρίπης ήταν πάρα πολύ περιορισμένη, τόσο πέρσι, όσο και φέτος. Αυτό ήταν αποτέλεσμα των μέτρων προστασίας κατά της εξάπλωσης του covid-19, της χρήσης μάσκας δηλαδή και του περιορισμού των μετακινήσεων, όπως επίσης και η αποφυγή του συγχρωτισμού.

Συνήθως αυτή τη χρονική περίοδο, αυτά που παρακολουθούμε και βλέπουμε είναι οι ιώσεις, το απλό κρυολόγημα και όλα τα σχετικά γύρω από αυτές τις περιπτώσεις. Ο λόγος είναι γιατί παρουσιάζονται συνήθως αυτή την περίοδο, που μόλις έχουν ξεκινήσει τα σχολεία.

Αυτή την περίοδο οι περισσότερες περιπτώσεις σχετίζονται με το ανώτερο αναπνευστικό (μπούκωμα, «γαργάλημα» στο λαιμό κλπ) και διαπιστώνονται κυρίως στα παιδιά, καθώς αρχίζουν να συγχρονίζονται. Οι περιπτώσεις αυτές είναι πιο ανθεκτικές σε σχέση με τους απλούς ιούς του κρυολογήματος, διότι οι υπόλοιποι ιοί έχουν εξωτερικό λιπώδες περίβλημα, κάτι που δεν διαθέτουν οι συγκεκριμένες περιπτώσεις. Επίσης λόγω του συγχρωτισμού, που υπάρχει στα σχολεία, τα παιδιά κολλάνε με αποτέλεσμα αυτή την περίοδο να υπάρχει η έξαρση των ιών του ανώτερου αναπνευστικού».

Το καλό σενάριο φέτος θα είναι να μην υπάρχει έξαρση της γρίπης. Το κακό σενάριο, σύμφωνα με τον κ. Κατσουράκη, θα είναι να υπάρχουν συμπτώματα της γρίπης μαζί με συμπτώματα covid-19, που δεν είναι καθόλου εύκολο να τα διαχωρίσουμε και έτσι θα υπερφορτωθεί το σύστημα υγείας, το οποίο ήδη το φορτώνουμε και πάλι.

Το βασικό, όπως τονίζει ο κ. Κατσουράκης είναι ότι από την επόμενη εβδομάδα ξεκάνει ο εμβολιασμός για την γρίπη! Συστήνεται σε όλους να εμβολιαστούν και ειδικά είναι καλό να εμβολιαστούν άτομα άνω των 60 ετών και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Χρειάζεται πάντα ο εμβολιασμός να γίνει νωρίτερα από την έξαρσή της γρίπης, η οποία καταγράφεται στο τέλος του Νοεμβρίου με τις αρχές του Δεκεμβρίου, ώστε να υπάρχει και το περιθώριο των 20 περίπου ημερών, το οποίο χρειάζεται το εμβόλιο για να «αναπτυχθεί» και να δράσει αποτελεσματικά.

Σχετικά με τον covid -19 ο κ. Κατσουράκης σχολίασε: «Εννοείται συνεχίζουμε να κρατάμε τα μέτρα προστασίας σε κλειστούς χώρους, αλλά και γενικότερα. Οι ανεμβολίαστοι δυστυχώς θα νοσήσουν. Βασικός παράγοντας που είναι και επίκαιρος και ενδιαφέρει πολλούς γονείς αφορά το ζήτημα του συγχρωτισμού που δημιουργείται στα σχολεία. Σ’ αυτή την περίπτωση ισχύει το εξής: τα παιδιά δεν νοσούν βαριά, αλλά μεταδίδουν τον covid – 19, οπότε θα υπάρξει έξαρση το επόμενο χρονικό διάστημα».

Συνεχίζοντας να μιλά για την επικρατούσα κατάσταση και να αναφέρει τα επιστημονικά στοιχεία που προέκυψαν από την περσινή χρονιά ο κ. Κατσουράκης είπε: «Πέρυσι και πρόπερσι η μείωση της γρίπης ήταν σε συντριπτικά ποσοστά. Στην περιοχή του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας μπορεί να ήταν και 90% κάτω. Η ιστορία μας έδειξε πως λόγω του ότι δεν υπήρχε νοσηρότητα στο άλλο ημισφαίριο, δεν υπήρξε και στο δικό μας κατά την αλλαγή του καιρού, όπως τώρα.

Βασικό, ανεξαρτήτως αν υπάρξει ή όχι φέτος έξαρση της γρίπης, είναι να προστατευτούμε και αυτό γίνεται μόνο με το εμβόλιο μας κατά της γρίπης. Κάποιες μελέτες έδειξαν ότι ασθενείς που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της γρίπης δεν νοσούν βαριά ή δεν νοσούν σε μεγάλο ποσοστό σε σχέση με κάποιους που δεν έχουν  εμβολιαστεί για την γρίπη. Αυτό θα πρέπει να το προσέξουμε, γατί θα βοηθήσει στο χειμώνα και την περίοδο της έξαρσης».

Εφημερίδα “Συνείδηση” – Κωνσταντίνος Χονδρός

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr