ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΑιτωλοακαρνανιαΑιτωλοακαρνανία: Ψυχολόγοι στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας

Αιτωλοακαρνανία: Ψυχολόγοι στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας

Αιτωλοακαρνανία: Ψυχολόγοι στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας

Αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους οι ψυχολόγοι που θα «καλύπτουν» τα 10 ΕΠΑΛ του νομού, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία τονίζει πως μέσα στον Οκτώβριο θα αναλάβουν καθήκοντα ακόμη 4 ψυχολόγοι για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Αιτωλοακαρνανίας.

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας αναλαμβάνουν καθήκοντα οι 5 ψυχολόγοι που έχουν τοποθετηθεί στην Αιτωλοακαρνανία για τα 10 ΕΠΑΛ του νομού, οι οποίοι με την συνεργασία των Διευθυντών και του εκπαιδευτικού προσωπικού των σχολείων θα επιχειρήσουν να δώσουν χέρι βοηθείας σε μαθητές των ΕΠΑΛ που το έχουν ανάγκη. Επίσης μέσα στον Οκτώβριο, αναμένονται ακόμη 4 ψυχολόγοι οι οποίοι θα είναι για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια του νομού.

«Οι ψυχολόγοι έρχονται στα σχολεία μέσω του προγράμματος «μια νέα αρχή για τα ΕΠΑΛ». Έχουν προσληφθεί 5 ψυχολόγοι, οι οποίοι θα καλύψουν και τα 10 ΕΠΑΛ της Αιτωλοακαρνανίας, ημερήσια και εσπερινά. Δεν έχει κάθε σχολείο τον δικό του ψυχολόγο, αλλά τα μεγάλα ΕΠΑΛ θα έχουν περισσότερες ημέρες τον ψυχολόγο και τα μικρότερα λιγότερες ημέρες, εξαρτάται όμως και τις περιπτώσεις που θα συναντήσει στο εκάστοτε σχολείο ο ψυχολόγος. Οι ψυχολόγοι αυτοί θα αναλάβουν τα καθήκοντα τους την Πέμπτη ή την Παρασκευή και θα καλύψουν όλη την σχολική χρονιά.

Στην Αιτωλοακαρνανία αντιστοιχούν ακόμη 4 ψυχολόγοι για σχολεία γενικής εκπαίδευσης, για Γυμνάσια και Λύκεια δηλαδή. Δεν έχουμε εικόνα πότε ακριβώς θα αναλάβουν καθήκοντα οι ψυχολόγοι αυτοί, αλλά πιθανολογούμε μέσα στον Οκτώβριο. Μέχρι στιγμής είναι γνωστό πως θα υπάρχουν ομάδες σχολείων, όπου σε κάθε ομάδα θα είναι ενταγμένα 5 σχολεία και για τους μαθητές των σχολείων αυτών θα υπάρχει ένας ψυχολόγος. Θα τοποθετηθούν κυρίως σε Αγρίνιο, Μεσολόγγι και Ναύπακτο για να είναι εύκολο να μετακινούνται και σε άλλα σχολεία πέριξ των πόλεων αυτών, ώστε να καλύπτουν όλη την περιοχή» τόνισε ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστος Καζαντζής μιλώντας στη «Σ».

Ο ψυχολόγος που απασχολείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ»:

– Παρέχει ψυχολογική υποστήριξη σε μαθητές/τριες, οι οποίοι είτε με δική τους πρωτοβουλία ή κατόπιν παρότρυνσης των καθηγητών τους, διατυπώνουν σχετικό αίτημα. Καλύπτει κυρίως τα αιτήματα των μαθητών/ τριών της Α’ ΕΠΑΛ., ανταποκρινόμενος ωστόσο, και σε ανάγκες μαθητών/τριών άλλων τάξεων. Σε περίπτωση που κρίνει ότι χρειάζεται ψυχοθεραπευτική παρέμβαση, παραπέμπει τον μαθητή – συνεργαζόμενος με τους γονείς του – σε Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας της ευρύτερης κοινότητας.

– Ευαισθητοποιεί τον Σύλλογο Διδασκόντων σε θέματα δυναμικής της ομάδας-τάξης, επικοινωνίας με τους μαθητές/τριες, καθώς και σχέσεων λειτουργικής συνεργασίας στη σχολική κοινότητα, μέσω εισηγήσεων, βιωματικών σεμιναρίων, ομαδικής συμβουλευτικής και βεβαίως προσωπικών συναντήσεων ψυχικής ενδυνάμωσης.

– Ενημερώνει, συμβουλεύει και υποστηρίζει τους γονείς σχετικά με θέματα εφηβείας και σχέσεων στην οικογένεια σε επίπεδο ατομικών συνεδριών, ομάδων σχετικού ενδιαφέροντος, σχολών γονέων και ειδικών εκδηλώσεων.

– Σχεδιάζει, οργανώνει και υλοποιεί προγράμματα πρόληψης και προαγωγής της ψυχικής υγείας, συνεργαζόμενος με: α) τους υπεύθυνους για την παιδαγωγική καθοδήγηση και τη συμβουλευτική υποστήριξη του σχολείου, β) σχετικούς αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες.

– Αποτυπώνει τις υφιστάμενες Δομές Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης της κοινότητας, με στόχο τη δημιουργία τοπικών δικτύων υποστήριξης των ΕΠΑΛ.

– Συμβάλλει στη δικτύωση του σχολείου με άλλα σχολεία.

– Υποβάλλει τελική έκθεση, στο τέλος της σχολικής χρονιάς, όπου περιγράφονται όλες οι δράσεις τις οποίες έχει οργανώσει, όλες οι ενημερώσεις – επαφές που έχουν γίνει καθώς και όλες οι πράξεις στις οποίες έχει προβεί, τηρώντας το απόρρητο και σεβόμενος τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών/τριών ή των εκπαιδευτικών. Η έκθεση αυτή σκοπό έχει να προσδίδεται «συνέχεια» στο έργο που επιτελείται από τον εκάστοτε ψυχολόγο και να αποτελεί μια σύνδεση με την επόμενη σχολική χρονιά για τον ψυχολόγο που θα προσληφθεί, σε περίπτωση που πρόκειται για διαφορετικά άτομα. Η έκθεση υποβάλλεται στον Διευθυντή του ΕΠΑΛ. και παραδίδεται από αυτόν στον ψυχολόγο που θα αναλάβει καθήκοντα την επόμενη σχολική χρονιά.

– Ο ψυχολόγος συμμετέχει ισότιμα με τους άλλους εκπαιδευτικούς στο Σύλλογο Διδασκόντων, αρκεί αυτό να μην παρεμποδίζει την άσκηση των καθηκόντων του.

– Δεν υποχρεούται να αναλαμβάνει καθήκοντα και αρμοδιότητες διοικητικής φύσεως και σε καμία περίπτωση δεν του ανατίθενται καθήκοντα που σχετίζονται με διδακτικό ή εξωδιδακτικό έργο (π.χ. εφημερίες, επιτηρήσεις, αναπληρώσεις κ.ά.).

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Αγρίνιο: «Άνοιξαν» οι εργασίες του συνεδρίου της Ζωοτεχνικής Εταιρείας (εικόνες)

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ