ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑγροτικα ΝεαΑιτωλοακαρνανία: Πορτοκάλια για χυμοποίηση – Παραμένει η συνδεδεμένη

Αιτωλοακαρνανία: Πορτοκάλια για χυμοποίηση – Παραμένει η συνδεδεμένη

Αιτωλοακαρνανία: Πορτοκάλια για χυμοποίηση – Παραμένει η συνδεδεμένη

Πορτοκάλια για χυμοποίηση

Παραμένει η συνδεδεμένη

Το Υπουργείο ικανοποίησε το αίτημα έξι Επιμελητηρίων μεταξύ αυτών και της Αιτωλοακαρνανίας

Οι αντιδράσεις από ολόκληρο τον κλάδο κατά της αρχικής πρότασης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για κατάργηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα πορτοκάλια που πάνε για χυμοποίηση, έπιασαν τόπο.

Τελικά το Υπουργείο αποφάσισε τα πορτοκάλια παραμένουν σε καθεστώς συνδεδεμένης ενίσχυσης και στη νέα ΚΑΠ 2021-2027.

Οι αντιδράσεις ήταν εντονότατες αρχικά στην περιοχή της Αργολίδας, όμως όλος ο κλάδος σε όλη τη χώρα συντονίστηκε, προκειμένου να πετύχει τη μεταστροφή του Υπουργείου στο θέμα αυτό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα Επιμελητήρια Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Θεσπρωτίας, Λακωνίας, Πρέβεζας και Χανίων, με κοινή τους επιστολή υποστήριξαν το αίτημα  να εξαιρεθεί το πορτοκάλι που κατευθύνεται προς χυμοποίηση από την συνδεδεμένη ενίσχυση, γεγονός που θα προκαλούσε πλήθος αρνητικών συνεπειών για την οικονομία ενός ευαίσθητου και δοκιμαζόμενου κλάδου.

Πλέον με επίσημο τρόπο, καθώς η επιστολή αυτή κατατέθηκε με μορφή αναφοράς στη Βουλή, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απάντησε θετικά στο αίτημα.

Αναλυτικά η απάντηση του Υπουργείου:

Σύμφωνα με την πρόταση του Συμβούλου για την κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδίου (Σ.Σ.) της ΚΑΠ 2023-2027 όσον αφορά στη συνδεδεμένη στήριξη, τα πορτοκάλια για χυμοποίηση, τα μήλα, οι καρποί με κέλυφος, η κορινθιακή σταφίδα, η βιομηχανική τομάτα, το ρύζι και τα όσπρια δεν συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο των επιλέξιμων προϊόντων/τομέων, στη βάση της swot ανάλυσης, της αξιολόγησης και ιεράρχησης των αναγκών, τα οποία αποτελούν προαπαιτούμενα για την υποβολή του Σ.Σ. της ΚΑΠ στην Ε. Επιτροπή για έγκρισή του.

Η πρόταση του Συμβούλου, ο οποίος έλαβε υπόψη την εθνική στρατηγική για την αγροτική ανάπτυξη και τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί, έδωσε έμφαση στην κοινά αποδεκτή ανάγκη στήριξης της ελληνικής κτηνοτροφίας λόγω της σημασίας που έχει ο τομέας για την οικονομία της χώρας, όπως η αιγοπροβατοτροφία, της ανάγκης αύξησης παραγωγής βοείου κρέατος προκειμένου να μειωθεί η ελλειμματικότητα και συνεπώς οι εισαγωγές, καθώς επίσης και της ανάγκης στήριξης της παραγωγής ζωοτροφών προκειμένου να μειωθεί το κόστος παραγωγής στην κτηνοτροφία.

Επιπρόσθετα, ένα από τα βασικά κριτήρια αξιολόγησης όλων των τομέων που έλαβαν συνδεδεμένη στήριξη κατά την περίοδο 2015-2020, η οποία και συνεχίζεται να χορηγείται και στη μεταβατική περίοδο 2021 και 2022, ήταν η συμβολή της στήριξης στην ανταγωνιστικότητα των επιμέρους τομέων.

Αναγνωρίζοντας όμως, τον υποστηρικτικό ρόλο που επιτελούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις στη διατήρηση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής, ιδίως σε αυτές τις δύσκολες περιόδους που ο πρωτογενής τομέας δοκιμάζεται από την κλιματική κρίση, τις αυξήσεις στις ζωοτροφές και την πίεση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, με πολιτική μας παρέμβαση, διατηρούμε το καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων, ως έχουν.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώσαμε κατά τη διάρκεια της τελευταίας (13ης) Ημερίδας Διαβούλευσης για τη νέα ΚΑΠ στη Φθιώτιδα (Λαμία, 29/11/2021) ότι παρά την τεχνοκρατική πρόταση των τεχνικών μας συμβούλων, το ΥΠΑΑΤ προτείνει τη διατήρηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων ως έχουν, στηρίζοντας -όπως ήδη έχουμε αναφέρει- τα ψυχανθή, τις ζωοτροφές και την κτηνοτροφία.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

ΔΑΚ Αγρινίου: Υπογραφές για την ενεργειακή αναβάθμιση στο Κλειστό Γυμναστήριο ύψους 820.000 ευρώ

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr