ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΑιτωλοακαρνανιαΑιτωλοακαρνανία: Δεν πληρώνει το «εξοικονομώ»

Αιτωλοακαρνανία: Δεν πληρώνει το «εξοικονομώ»

Αιτωλοακαρνανία: Δεν πληρώνει το «εξοικονομώ»
  • Καθυστερήσεις στους μισούς τουλάχιστον φάκελους στην Αιτωλοακαρνανία

  • Δεν πληρώνει το «εξοικονομώ»

  • Με αστείες παρατηρήσεις καθυστερούν οι πληρωμές, καταγγέλλει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας

Σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών σε πανελλαδικό επίπεδο το τελευταίο χρονικό διάστημα, σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις ποσών του προγράμματος «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ» από το ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης), πρώην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Σε πολλές περιπτώσεις, ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες και έχουν υποβληθεί πλήρεις φάκελοι, η καθυστέρηση στις εκταμιεύσεις μπορεί και να υπερβαίνει ακόμη και τους 5 μήνες και μάλιστα το θέμα έχει έρθει στη βουλή με ερώτηση που κατέθεσαν 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι παρατηρήσεις που γίνονται από τους ελεγκτές των φακέλων, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνο Μπλέτσα, πολύ συχνά είναι αστείες, αλλά ικανές να καθυστερήσουν την πληρωμή ακόμη και για δύο μήνες στις περιπτώσεις της Αιτωλοακαρνανίας!

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας

Στο νομό κατά το προηγούμενο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» υπήρξαν 2.500 αιτήσεις, εκ των οποίων τουλάχιστον το 50% δεν έχουν πληρωθεί!

«Η εικόνα στην αγορά που σχετίζεται με το «Εξοικονομώ» είναι πως υπάρχουν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές. Οι καθυστερήσεις αυτές οφείλονται σε παρατηρήσεις που γίνονται σε φακέλους αιτήσεων, που υποβάλλονται από τον πολίτη δια μέσω των μηχανικών τους.

Οι παρατηρήσεις αυτές στο μεγαλύτερο μέρος των περιπτώσεων είναι ανούσιες, δίνουν την εντύπωση ότι ο έλεγχος των φακέλων γίνεται από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν το αντικείμενο, διότι, οι παρατηρήσεις τους δείχνουν πως δεν αντιλαμβάνονται για τι μιλάμε όταν λ.χ. αναφερόμαστε στη θερμομόνωση. Είναι αστείες.

Το χειρότερο απ’ όλα είναι πως ο έλεγχος γίνεται από κάποιους ανθρώπους «ανώνυμους και αόρατους» για την Αναπτυξιακή Τράπεζα και δεν υπάρχει δυνατότητα για απ’ευθείας επαφή του μηχανικού με τον ελεγκτή, με αποτέλεσμα η κάθε ανούσια παρατήρηση να οδηγεί σε ένα με δύο μήνες καθυστέρηση στην πληρωμή.

Ευτυχώς αυτό διορθώνεται στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» που γίνεται τώρα, καθώς ο έλεγχος των φακέλων θα γίνεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο και όχι από την Αναπτυξιακή Τράπεζα και θα υπάρχει συγκεκριμένος ελεγκτής για τον εκάστοτε φάκελο. Συνεπώς, πιστεύω πως στο νέο πρόγραμμα θα λυθούν τέτοιου είδους δυσλειτουργίες.

Η καθυστέρηση των χρημάτων γίνεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό πολιτών, παραπάνω δηλαδή και από το 50% από τις πληροφορίες που έχω από τους συναδέλφους, χωρίς να έχω διαθέσιμα άλλα στοιχεία και βλέποντας τα στοιχεία από την Αναπτυξιακή Τράπεζα που έφερε στη βουλή ο αρμόδιος υπουργός.

Η αγορά όμως λέει πως το 90% των παρατηρήσεων είναι ανούσιες. Για παράδειγμα η παρατήρηση: υποδείξτε μας σε ποια σελίδα του συμβολαίου αναγράφονται τα τετραγωνικά του σπιτιού είναι αστεία, αλλά μπορεί να καθυστερήσει η πληρωμή εξ’ αιτίας της μέχρι και δύο μήνες.

Αυτά εξοργίζουν τους πολίτες ή τα συνεργεία ή τους προμηθευτές και τους μηχανικούς που δεν έχουν πληρωθεί εδώ και μήνες για ανούσιες παρατηρήσεις.

Στο προηγούμενο εξοικονομώ από την Αιτωλοακαρνανία υπήρξαν 2.500 αιτήσεις, συνεπώς τουλάχιστον το 50% από αυτές δεν έχουν πληρωθεί. Τα ακριβής στοιχεία τα διαθέτει η Αναπτυξιακή Τράπεζα και μόνο, αλλά η εικόνα στην αγορά είναι όπως την μεταφέραμε παραπάνω» τόνισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας μιλώντας στη «Σ».

Γεωργιάδης για «Εξοικονομώ»: Να είναι προσεκτικοί οι αιτούντες για να πάρουν πιο γρήγορα τα χρήματά τους

Να είναι προσεκτικοί στις αιτήσεις που καταθέτουν, προκειμένου να πάρουν τα χρήματά τους πιο γρήγορα, κάλεσε τους δικαιούχους του προγράμματος Εξοικονομώ, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Απαντώντας στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Χαρίτση, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι μόλις το 1% των αιτήσεων είναι πλήρεις στην πρώτη αξιολόγηση.

Νωρίτερα, ο κ. Χαρίτσης είχε επισημάνει ότι για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» του 2020, «από τις 37.500 αιτήσεις, έχουν γίνει πληρωμές σε 80! Ήτοι 0,21% συνόλου. Αυτή είναι η πραγματικότητα», είπε ο κ. Χαρίτσης. Στις 100 αιτήσεις, οι 99 έχουν μέσα λάθη, που με βάση τον κανονισμό, απαγορεύεται να γίνει η πληρωμή, είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Σημείωσε, ότι το 20% φτάνουν να είναι πλήρεις μετά τη δεύτερη αξιολόγηση, το 40% μετά την τρίτη αξιολόγηση, ενώ το 39% μένουν με προβλήματα και μετά τη τρίτη αξιολόγησή τους.

O υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης

«Αρα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, και θα πρέπει οι καταθέτοντες να είναι πολύ περισσότερο προσεκτικοί στον τρόπο που κάνουν την κατάθεση στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» εάν θέλουν να πάρουν τα χρήματα τους γρήγορα» είπε ο κ. Γεωργιάδης. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι, »τα χρήματα είναι δεσμευμένα στην αναπτυξιακή τράπεζα και μόλις η αίτηση γίνει δεκτή, η πληρωμή γίνεται το ίδιο δευτερόλεπτο, αυτόματα».

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι πληρωμές που γίνονταν από ΣΥΡΙΖΑ στο προηγούμενο πρόγραμμα Εξοικονομώ γίνονταν με πολλά λάθη, με αποτέλεσμα η αρμόδια υπηρεσία να επιβάλει πρόστιμο 7 εκ. στην Αναπτυξιακή Τράπεζα.

«Εμείς είπαμε: Δεν θα πληρώνεται καμία αίτηση εάν δεν είναι απολύτως ορθή βάσει του κανονισμού. Αυτοί που κάνουν τις αιτήσεις, να τις κάνουν σωστά» είπε ο κ. Γεωργιάδης, επικρίνοντας την προηγούμενη κυβέρνηση ότι «τους μάθατε να τις κάνουν πλημμελώς».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Κορονοϊός: 89 νέα κρούσματα στην Αιτωλοακαρνανία, 5.087 σε όλη την χώρα

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ