ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΑιτωλοακαρνανιαΑιτωλοακαρνανία – Πετρέλαιο θέρμανσης: Ο καιρός και το επίδομα «ζεσταίνουν» τη ζήτηση

Αιτωλοακαρνανία – Πετρέλαιο θέρμανσης: Ο καιρός και το επίδομα «ζεσταίνουν» τη ζήτηση

Αιτωλοακαρνανία – Πετρέλαιο θέρμανσης: Ο καιρός και το επίδομα «ζεσταίνουν» τη ζήτηση

Ο καιρός και το επίδομα «ζεσταίνουν» τη ζήτηση για το πετρέλαιο θέρμανσης, η οποία αναμένεται να ανέβει τις ερχόμενες ημέρες.

Δημ. Κακούρης: «Στα 1,40€ το λίτρο τώρα, θα φτάσει σύντομα στα 1,50€»

Για αρκετή ζήτηση που θα ανέβει κατακόρυφα την προσεχή εβδομάδα, μεταξύ άλλων και για ψυχολογικούς λόγους, κάνουν λόγο παράγοντες της τοπικής αγοράς για το πετρέλαιο θέρμανσης. Είθισται μετά από μια μακρά περίοδο καλοκαιρίας οι καταναλωτές να ψάχνουν για θέρμανση με την πρώτη μεταβολή του καιρού.

Οι επαγγελματίες στα καύσιμα λένε ότι την αγορά «ζεσταίνει» και η ίδια η συζήτηση για το επίδομα θέρμανσης που ανακοινώθηκε, καθώς δημιουργεί κάποια προσμονή ή ελπίδα σε όσους το σκέφτονται ακόμη.

Σύμφωνα με το Δημοσθένη Κακούρη, πρόεδρο των Βενζινοπωλών της Αιτωλοακαρνανίας και της Λευκάδας, οι καταναλωτές θα πρέπει να κινηθούν με γνώμονα τις συνθήκες που διαμορφώνονται. «Πρώτα και κύρια από βδομάδα αναμένουμε μια αύξηση στο λίτρο λόγω των διεθνών τιμών. Το πετρέλαιο θα αυξηθεί γύρω στα 4 με 5 λεπτά το λίτρο κι αυτό μπορούμε να το πούμε με σιγουριά. Αν, όπως είχε ανακοινωθεί πριν από κάποιο διάστημα, πάψει στις 15 Νοεμβρίου και η επιδότηση στην αντλία, αυτό θα σημάνει άμεσα άλλα 7,5 λεπτά το λίτρο. Άρα από το 1,38-1,40 ευρώ το λίτρο που έχει στην περιοχή μας, θα πάμε στο 1,50 ευρώ. Καλό θα είναι άμεσα να ψάξει για λύσει ο κόσμος, λοιπόν», επισημαίνει.

Οι πληρωμές και οι ποσότητες για το επίδομα

Τα καύσιμα που επιδοτούνται είναι το πετρέλαιο ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης. Για καυσόξυλα και βιομάζα (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των δέκα χιλιάδων (10.000) κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8..

Για τους παλαιούς δικαιούχους ισχύουν αυξημένα εισοδηματικά όρια 16.000 ευρώ για τον άγαμο, 24.000 για το έγγαμο και προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα ανέρχεται έως είκοσι επτά χιλιάδες (27.000) ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

Για τους νέους δικαιούχους που θα λάβουν διπλάσιο επίδομα θέρμανσης θα ισχύσουν τα περσινά εισοδηματικά όρια. Δηλαδή 14.000 ευρώ για το άγαμο, 20.000 ευρώ για το ζευγάρι και προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα ανέρχεται έως είκοσι επτά χιλιάδες (27.000) ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

Το επίδομα θέρμανσης διαμορφώνεται μεταξύ 100 με 800 ευρώ ενώ για τις περιοχές με πολύ κρύο το επίδομα μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 1.000 ευρώ. Επιπλέον διπλασιάζεται για τους νέους δικαιούχους και για όσους επιστρέψουν σε άλλο καύσιμο -πέραν του φυσικού αερίου- και πάει από 200 ευρώ έως 1.600 ευρώ.

Το ποσό επιδόματος θέρμανσης καταβάλλεται, σε τρεις (3) δόσεις ως εξής: Έως την 21η Δεκεμβρίου 2022 για την προκαταβολή και το σύνολο των αγορών, που θα τιμολογηθούν έως την 30ή Νοεμβρίου 2022, εφόσον αυτές αντιστοιχούν σε επίδομα που υπερβαίνει το ποσό της προκαταβολής και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 9η Δεκεμβρίου 2022. Έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2023. Έως την 28η Απριλίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2023.

Σύμφωνα με τον κ. Κακούρη οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσέξουν κάτι πολύ σημαντικό. Το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο ο δικαιούχος να πραγματοποιήσει αγορές αξίας μεγαλύτερης ή ίσης με το διπλάσιο του επιδόματος. «Αν κάποιος δικαιούται 150 ευρώ, πρέπει να βάλει μέσα στην περίοδο(σ.σ. όχι σε μια παραγγελία) 300 ευρώ. Αν δεν συμβεί αυτό, ο δικαιούχος λαμβάνει επίδομα ίσο με το 1/2 της αξίας των αγορών που πραγματοποίησε το ίδιο διάστημα. Θα γίνει συμψηφισμός δηλαδή μετά τον Μάρτιο», επισημαίνει.

Τι λέει το υπουργείο

Όπως έχει δηλώσει το υπουργείο και φάνηκε και στην ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε, θα δοθεί προκαταβολή σε όσους πήραν και πέρσι το βοήθημα. Ανεξάρτητα από την ποσότητα που θα βάλουν οι δικαιούχοι που ήταν και πέρσι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, θα δοθούν προκαταβολές ανάλογες με την δαπάνη που έκαναν τον περασμένο χειμώνα και θα γίνει αργότερα συμψηφισμός εάν δεν καταναλώσουν την ποσότητα πετρελαίου που αναλογεί στην προκαταβολή του επιδόματος

Λόγω της λεγόμενης «βαθμοημέρας» και με συντελεστή επιδότησης 0, 52 για ένα σπίτι στο Αγρίνιο οικογένειας με δύο παιδιά, από 210 ευρώ που ήταν η επιδότηση πέρυσι φέτος θα είναι στα 218 ευρώ. Εφαρμόζεται μια νέα μεθοδολογία εκτίμησης του επιδόματος θέρμανσης, που προκύπτει στην βάση υπολογισμένων αναγκών θέρμανσης, την οποία εφάρμοσε η ΕΜΥ και στηρίζεται στη χρήση των βαθμοημερών (Heating Degree-days).

Χρησιμοποιώντας τις μετρήσεις θερμοκρασίας αέρα για 60 μετεωρολογικούς σταθμούς της ΕΜΥ σε χρονικό διάστημα 30 ετών, υπολογίστηκε ο μέσος αριθμός βαθμοημερών ανά έτος. Το νέο σύστημα διαφέρει ριζικά από αυτό των γεωγραφικών ζωνών, όπου για έναν νομό, ίσχυε ένα επίδομα, είτε οι κάτοικοι ζούσαν στα ορεινά, είτε στα πεδινά. Ετσι τώρα προκύπτουν μεγάλες διαφορές στο τελικό ποσό, ακόμα και εντός του ίδιου δήμου.

Γιάννης Συμψηρής- Εφημερίδα Συνείδηση

Αγρίνιο: Πήρε το αυτοκίνητο μεθυσμένος και τράκαρε

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ