ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑιτωλοακαρνανία: «Πετάει» η εστίαση, «ζορίζεται» το λιανεμπόριο – Αντίθετες πορείες

Αιτωλοακαρνανία: «Πετάει» η εστίαση, «ζορίζεται» το λιανεμπόριο – Αντίθετες πορείες

Αιτωλοακαρνανία: «Πετάει» η εστίαση, «ζορίζεται» το λιανεμπόριο – Αντίθετες πορείες

«Πετάει» η εστίαση, «ζορίζεται» το λιανεμπόριο – Αντίθετες πορείες, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία τονίζει πως κατά 38,3% το πρώτο τρίμηνο του 2023 αύξησε το τζίρο της η εστίαση στην Αιτωλοακαρνανία

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Με αύξηση περίπου 30% έκλεισε ο τζίρος στους κλάδους των καταλυμάτων και της εστίασης κατά το α τρίμηνο 2023 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ένδειξη ότι η φετινή χρονιά θα είναι ακόμη καλύτερη από πλευράς τουριστικής κίνησης.

Μέρος, βεβαίως, της παραπάνω αύξησης είναι πληθωριστική, δεδομένου ότι οι χρεώσεις στα καταλύματα αλλά και οι τιμοκατάλογοι στην εστίαση έχουν αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με πέρυσι. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), οι τιμές στην εστίαση τον Μάρτιο 2023 ήταν αυξημένες κατά 7,6% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν και στα ξενοδοχεία κατά 8,4%, επίσης σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου των καταλυμάτων ο κύκλος εργασιών το πρώτο τρίμηνο 2023 σημείωσε  σημειώνοντας αύξηση 28,6% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 2022.

Ενώ στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου των υπηρεσιών εστίασης ο κύκλος εργασιών το πρώτο τρίμηνο 2023 ανήλθε σε 1,52 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 27% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 2022. Οι επιδόσεις αμφοτέρων των κλάδων κατά το α΄τρίμηνο 2023 είναι πολύ καλύτερες και σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο 2019, προ πανδημίας δηλαδή.

Καλά ξεκίνησε στην Αιτωλοακαρνανία το 2023 για καταλύματα και εστίαση

Για τις σχεδόν 2.000 επιχειρήσεις του κλάδου στην Αιτωλοακαρνανία που το 2022 είχαν τζίρο στα 96 εκατ. ευρώ, καλοί σε γενικές γραμμές είναι οι οιωνοί και για το 2023.

Όσον αφορά την Αιτωλοακαρνανία το κλάδο των καταλυμάτων αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2023 παρουσίασε αύξηση στο τζίρο του κατά 19,7%. Ποσοστό αρκετά σημαντικό με δεδομένο ότι μιλάμε σε γενικές γραμμές για μια μη τουριστική περιοχή και για ένα τρίμηνο έξω από την τουριστική σεζόν.

Ακόμη καλύτερες ήταν οι επιδόσεις της εστίασης στην Αιτωλοακαρνανία που αύξησε το τζίρο της κατά 38,3% το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Μάλιστα η εστίαση στην Αιτωλοακαρνανία κατάφερε να αυξήσει το τζίρο της περισσότερο από το μέσο όρου του κλάδου πανελλαδικά που ήταν 27%.

Πιο συγκεκριμένα στην Αιτωλοακαρνανία η εστίαση και ο κλάδος των καταλυμάτων είδαν το τζίρο τους να αυξάνεται κατά 24,8% το Φεβρουάριο και κατά  19,1% το Μάρτιο σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2022.

Μικρότερη και από τον πληθωρισμό η αύξηση του τζίρου στη Δυτική Ελλάδα

Σε αντίθεση με την εστίαση ο κλάδος του λιανεμπορίου παρουσιάζει όχι αρνητική εικόνα, αλλά σίγουρα όχι τόσο ευοίωνη. Και αυτό γιατί σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο κύκλος εργασιών στο σύνολο των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου σημείωσε το πρώτο τρίμηνο του 2023 αύξηση 13,2%. Μικρότερη δηλαδή και από μισή αύξηση που είχαν εστίαση και καταλύματα.

Η ΕΛΣΤΑΤ για το συγκεκριμένο κλάδο δίνει στοιχεία σε επίπεδο Περιφερειών και όχι νομών. Σύμφωνα με αυτά το λιανικό εμπόριο στη Δυτική Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2023 είδε το τζίρο του να αυξάνεται κατά μόλις 4,6%, δηλαδή περίπου τρεις φορές λιγότερο από ό,τι για το σύνολο του κλάδου στη χώρα. Ελαφρώς καλύτερα είναι βέβαια η εικόνα για το λιανικό εμπόριο, χωρίς τους κλάδους τροφίμων και καυσίμων, καθώς εκεί η αύξηση του τζίρου στο 7,5%, περίπου δηλαδή στο μισό σε σχέση με το σύνολο της χώρας (15,2%).

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Το 1ο Authentic Big Blue West – The Ionian Edition σε Μύτικα και Πάλαιρο

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ