Αιτωλοακαρνανία: Περισσότερες πυρκαγιές, αλλά λιγότερες καμένες εκτάσεις
Η δυσκολότερη αντιπυρική περίοδος των τελευταίων ετών για την Αιτωλοακαρνανία όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία σημειώθηκαν περισσότερες πυρκαγιές, αλλά λιγότερες καμένες εκτάσεις. 13 συλλήψεις και πρόστιμα για τους εμπρησμούς
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Μπορεί η αντιπυρική περίοδος να μην έχει τελειώσει ακόμη (καθώς δόθηκε παράταση μέχρι και 15/11/24 λόγω των υψηλών θερμοκρασιών για την εποχή και της παρατεταμένης ανομβρίας) και μπορεί ανέκαθεν το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου να παραμένει σε επιφυλακή το Πυροσβεστικό Σώμα, ωστόσο ο πρώτος και μεγαλύτερος «κάβος», αυτός των τριών καθαρά καλοκαιρινών μηνών (Ιουνίου – Ιουλίου – Αυγούστου) πέρασε.
Ο απολογισμός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιτωλοακαρνανίας, αλλά της υπηρεσίας του Αγρινίου, για τους μήνες αυτούς είναι άκρως θετικός, παρά το γεγονός ότι η φετινή περίοδος χαρακτηρίζεται ως η δυσκολότερη των τελευταίων ετών!
Με την ξηρασία που πλήττει και την περιοχή μας ο κίνδυνος πυρκαγιάς παραμένει πολύ υψηλός ακόμη και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Με τέτοιες συνθήκες η εκδήλωση μιας πυρκαγιάς εύκολα μπορεί να επεκταθεί πολύ γρήγορα και να μετατραπεί σε μεγάλο συμβάν, ενώ τα περιπολικά της Πυροσβεστικής είναι ακόμη και τώρα σε συνεχή κίνηση, δεδομένου ότι πλέον έχει αλλάξει και το πλάνο των περιπολιών, το οποίο προσαρμόστηκε στις σύγχρονες ανάγκες που έχουν προκύψει και από την κλιματική αλλαγή.
Το τρίμηνο «φωτιά» σε αριθμούς
Ανέκαθεν η αντιπυρική περίοδος (από 01/05 έως και 31/10) είναι δύσκολη, αλλά φέτος ήταν η δυσκολότεργ των τελευταίων πολλών ετών. Αυτό σε αριθμούς «μεταφράζεται» ως εξής:
Συνολικά σε όλη την Αιτωλοακαρνανία σημειώθηκαν 45 δασικές φωτιές και 364 αγροτικές. Από τις δασικές κάηκαν συνολικά σε όλο το νομό 1.552,25 στρέμματα, με τα περισσότερα (1.329 στρέμματα) να είναι λόγω της φωτιάς της Αμπελακιώτισσας στη Ναυπακτία, ενώ από τις αγροτικές φωτιές κάηκαν συνολικά 1.138,39 στρέμματα με τα περισσότερα να βρίσκονται στην περιοχή της Π.Υ. Αγρινίου (647,26 στρέμματα).
Ειδικότερα, ως προς τις δασικές πυρκαγιές στην περιοχή ευθύνης της Π.Υ. Ναυπάκτου εκδηλώθηκαν κατά το τρίμηνο της αντιπυρικής 6 φωτιές. Στην περιοχή ευθύνης της Π.Υ. Αγρινίου εκδηλώθηκαν για το ίδιο χρονικό διάστημα 10 δασικές φωτιές από τις οποίες κάηκαν συνολικά 94,65 στρέμματα. Στην περιοχή ευθύνης της Π.Υ. Αμφιλοχίας εκδηλώθηκαν 24 δασικές φωτιές από τις οποίες κάηκαν 86 στρέμματα και στην περιοχή ευθύνης της Π.Υ. Μεσολογγίου εκδηλώθηκαν 5 δασικές φωτιές από τις οποίες έγιναν στάχτη 42,6 στρέμματα.
Ως προς τις αγροτικές φωτιές για το τρίμηνο της αντιπυρικής περιόδου στην περιοχή ευθύνης της Π.Υ. Ναυπακτίας εκδηλώθηκαν 4 φωτιές από τις οποίες κάηκαν 28,5 στρέμματα. Στην περιοχή ευθύνης της Π.Υ. Αγρινίου εκδηλώθηκαν 173 αγροτικές φωτιές από τις οποίες κάηκαν συνολικά 647,26 στρέμματα. Στην περιοχή ευθύνης της Π.Υ. Αμφιλοχίας εκδηλώθηκαν 83 αγροτικές φωτιές από τις οποίες έγιναν στάχτη 166 στρέμματα. Στην περιοχή ευθύνης της Π.Υ. Μεσολογγίου εκδηλώθηκαν κατά το τρίμηνο της αντιπυρικής περιόδου 104 αγροτικές φωτιές, οι οποίες έκαψαν 296,63 στρέμματα.
Βέβαια, οι αριθμοί που αφορούν την αντιπυρική περίοδο δεν σταματούν εδώ, διότι κατά την διάρκειά της σημειωθήκαν και συλλήψεις στο όριο μάλιστα του αυτοφώρου τις περισσότερες φορές!
Ειδικότερα, φέτος στην Αιτωλοακαρνανία υπήρξαν συνολικά 13 συλλήψεις με το πρόστιμο που επιβλήθηκε στους συνεληφθέντες να ξεπερνά τις 19.000 ευρώ, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν στις περιοχές του Αγρινίου και του Μεσολογγίου.
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φετινής αντιπυρικής περιόδου
Το γεγονός ότι η φετινή αντιπυρική περίοδος, η οποία επαναλαμβάνουμε επεκτάθηκε μέχρι και τις 15/11, ήταν η δυσκολότερη των τελευταίων πολλών ετών, κάτι που εύκολα γίνεται αντιληπτό, καθώς όλοι το ζήσαμε, αλλά παράλληλα αυτό «ερμηνεύεται» και από άλλα γεγονότα.
Ειδικότερα, η ανομβρία καλά κρατεί ακόμη, ενώ η θερμοκρασία είναι υψηλή για την εποχή σε σύγκριση με παρελθόντα έτη. Επίσης, σημαντικό στοιχείο είναι ότι φέτος υπήρξαν πάρα πολλές ενάρξεις φωτιάς, φωτιές οι οποίες όμως σβήστηκαν εντός της ημέρας, πλην αυτής στην Αμπρλακιώτισσα όπως προαναφέραμε. Συνεπώς, μπορεί να καταγράφηκε αύξηση των πυρκαγιών, αλλά δεν υπήρξε ιδιαίτερη αύξηση στις καμένες εκτάσεις σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, και έτσι δεν υπήρξε ιδιαίτερα μεγάλη ζημιά στο περιβάλλον από τις φωτιές αυτές!
Θετικό επίσης είναι ότι φέτος υπήρξε συνεχώς συνδρομή εναέριων μέσων σε πάρα πολλές φωτιές και αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο, όπως επίσης θετικό στοιχείο ήταν η συμμετοχή της εθελοντικής ομάδας του Αγίου Δημητρίου Αγρινίου στην πυρασφάλεια της περιοχής και όχι μόνο.
Η συμμετοχή της νεοσύστατης αυτής ομάδας βοήθησε καθοριστικά σε πολλά επίπεδα!
Βέβαια, το αρνητικό που διαπιστώνουν ακόμη οι πυροσβέστες της περιοχής είναι η ξηρασία. Κατά το τρίμηνο της αντιπυρικής περιόδου ήταν μεγάλη και δυστυχώς παραμένει και απόδειξη αυτού ήταν και είναι ότι παρουσιάζεται ακόμη και στα βουνά και μάλιστα σε υψόμετρο 1.200 μέτρων! Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά τον Σεπτέμβριο εκδηλώθηκαν μόνο σε 1 ημέρα 4 φωτιές λόγω κεραυνών σε μεγάλο υψόμετρο στην περιοχή του Δήμου Αγρινίου.
Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"