Αιτωλοακαρνανία: «Περαστική» η κακοκαιρία

Παραμένουν σε ετοιμότητα στην Αιτωλοακαρνανία λόγω της κακοκαιρίας «Daniel» οι αρμόδιες υπηρεσίες

KATAIGIDA

Παραμένουν σε ετοιμότητα στην Αιτωλοακαρνανία λόγω της κακοκαιρίας «Daniel» οι αρμόδιες υπηρεσίες

«Πνίγηκε» ο Βόλος, πολλά τα προβλήματα στη Λαμία και σε άλλες περιοχές της χώρας, ενώ ήδη λόγω της κακοκαιρίας «Daniel» μετράμε δύο νεκρούς! Από την προηγούμενη εβδομάδα η πρόβλεψη των μετεωρολόγων έκανε λόγο για έντονα φαινόμενα, τα οποία ζήσαμε μέχρι ενός βαθμού και στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά με όχι τόσο δυσάρεστα αποτελέσματα.

Ανέκαθεν οι εμπλεκόμενοι φορείς τόνιζαν πως η κακοκαιρία εύκολα μπορεί να αλλάξει «πορεία» ακόμη και την τελευταία στιγμή και γι αυτό μέχρι να εγκαταλείψει τελείως τη χώρα ουδείς εκ των φορέων αυτών, αλλά και των πολιτών δεν θα πρέπει να εφησυχάζει.

Στην Αιτωλοακαρνανία τα φαινόμενα ήταν αρκετά έντονα, όχι όμως σε βαθμό που να προκαλέσουν προβλήματα ευρείας κλίμακας. Οι πλέον αρμόδιοι μιλούν στη «Σ», τονίζοντας πως οι υπηρεσίες παραμένουν και θα παραμείνουν σε πλήρη ετοιμότητα, ενώ ήδη ενεργοποιήθηκε το ανάλογο πρωτόκολλο, όπως επίσης και τα σχέδια «Δάρδανος» και «Βορέας», τα οποία εφαρμόζουμε ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση.

Ο Προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Ελλάδας Νίκος Γυφτάκης ανέφερε:

«Από την Κυριακή είχαμε λάβει το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μέσω του οποίου ενημερωνόμασταν για τα έντονα καιρικά φαινόμενο που θα έπλητταν τον ελλαδικό χώρο και την Δυτική Ελλάδα. Την Δευτέρα το φαινόμενο ξεκίνησε από τις μεσημβρινές ώρες και ήταν σε πλήρη εξέλιξη μέχρι και το βράδυ της Τρίτης στην περιοχή μας. Την Τετάρτη εκπνέει το έκτακτο δελτίο για την Δυτική Ελλάδα.

Είχαμε βροχές, καταιγίδες, σημειώθηκε μεγάλο ύψος βροχής σε όλη την Δυτική Ελλάδα όπου συνοδεύτηκε από μεγάλη κεραυνική δραστηριότητα, ισχυρούς ανέμους και κάποιες τοπικές χαλαζοπτώσεις, όπως επίσης υπήρξε και πτώση της θερμοκρασίας. Τα φαινόμενα εξελίχθηκαν σύμφωνα με την πρόβλεψη της μετρολογικής υπηρεσίας. Ήταν πολύ έντονα και αυτό συνέβη σε όλη τη χώρα. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είχε προβεί σε καθαρισμό υδατορεμάτων και συνεχίζει την διαδικασία αυτή, η οποία είναι συνεχής, προκειμένου να υπάρχει η φυσική ροή των νερών από τα μεγάλα υψόμετρα προς τη θάλασσα.

Μπήκαμε πλέον στη χειμερινή περίοδο που πλέον υποχωρούν οι δασικές πυρκαγιές και μπαίνουμε στα χειμερινά φαινόμενα και στο πλαίσιο δράσης της αντιπλημμυρικής προστασίας. Υπάρχουν τα σχέδια «Δάρδανος» και «Βορέας», τα οποία έχουμε ήδη ενεργοποιήσει και εφαρμόζουμε ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση. Είμαστε σε αυξημένη ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όπως και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς όπως η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η ΕΛ.ΑΣ. η Ακτοφυλακή, οι Δήμοι, τα Δασαρχεία και οι Εθελοντικές Οργανώσεις.

Στο πλαίσιο του φαινομένου που είναι σε εξέλιξη και τις προηγούμενες ημέρες ήταν εντονότερο σημειώθηκαν καταπτώσεις δένδρων λόγω των ισχυρών ανέμων και της έντονης βροχόπτωσης σε όλη την Περιφέρεια, ενώ στην Π.Ε. Ηλείας και σε τρείς συγκεκριμένα Τ.Κ. επλήγησαν αγροτικές καλλιέργειες. Η Πολιτική Προστασία συνεχίζει το έργο της και το να είναι σε ετοιμότητα. Υπάρχουν πάγιες εντολές από τον Περιφερειάρχη και τους Αντιπεριφερειάρχες των Π.Ε.. προκειμένου να ανταποκρινόμαστε στα έντονα καιρικά φαινόμενα που λόγω κλιματικής αλλαγής είναι συχνότερα, εκτός του ότι είναι εντονότερα».

Ο Διοικητής των Υπηρεσιών της Πυροσβεστικής στην Αιτωλοακαρνανία Πύραρχος Γιάννης Κουσαρίδας επεσήμανε:

«Μέχρι και το πρωί της Τρίτης δεν είχαμε από όλο το νομό καμία ενημέρωση για κάποια σοβαρή ζημιά, για εγκλωβισμό κλπ. Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα και θα παραμείνουμε μέχρι να λήξη το φαινόμενο αυτό. Έχουμε ενεργοποιήσει το σχέδιο εκτάκτων αναγκών για την κακοκαιρία και τα θέματα πλημμύρας. Όλα τα πυροσβεστικά οχήματα που έχουν την δυνατότητα έχουν επανδρωθεί με αντλίες, είτε βενζινοκίνητες, είτε ηλεκτροκίνητες, είτε κινούνται σε αστικό περιβάλλον, είτε σε δασικό.

Αυτή τη στιγμή το φαινόμενο δείχνει να μην βρίσκεται στην περιοχή μας, αλλά να «κινείται» σε άλλες περιοχές όπου υπήρχαν πολλά βίντεο στο διαδίκτυο μέσα από τα οποία βλέπουμε την έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε και προβλήματα που προκύπτουν  λόγω του φαινομένου. Μάλλον στην περιοχή μας δεν θα έχουμε άλλο έντονο καιρικό φαινόμενο, ωστόσο αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας καθησυχάζει. Οποιοσδήποτε Αιτωλοακαρνάνας και σε κάθε σημείο του νομού διαπιστώσει έντονη βροχή να προτιμήσει την ώρα αυτή να μην μετακινηθεί και να επιλέξει να προστατευτεί.

Αν αντιληφθεί ή παρατηρήσει ότι κατευθύνεται προς χείμαρρο ή ποταμό και η κίνηση του νερού είναι μεγάλη και έντονη να μην περάσει από το σημείο, αλλά να επιστρέψει σε κάποιο ασφαλές σημείο μακριά από τον χείμαρρο και το ποτάμι. Όποιος αισθανθεί ότι χρειάζεται βοήθεια μπορεί να καλέσει το 199 που αυτόματα θα συνδεθεί με την εκάστοτε τοπική υπηρεσία η οποία είναι και θα είναι σε πλήρη ετοιμότητα. Όταν τα φαινόμενα είναι έντονα δεν χρειάζεται να βάλουμε τον εαυτό μας σε κίνδυνο ή την οικογένειά μας. Το φαινόμενο στην περιοχή μας θα ήταν, βάσει της ενημέρωσης που έχουμε, για τρείς ημέρες, τις δύο προηγούμενες και σήμερα Τετάρτη.

Οι πληροφορίες λένε ότι το έντονο κομμάτι για την περιοχή μας πέρασε την Δευτέρα και την Τρίτη, ενώ την Τετάρτη θα σημειώνονταν δυνατές βροχοπτώσεις, αλλά το να εφησυχάσουμε τόσο εμείς ως υπηρεσία, όσο και οι πολίτες, είναι η μεγάλο λάθος. Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και ουκ ολίγες φορές κατά το παρελθόν έχουμε δει να παίρνει την τελευταία στιγμή άλλη πορεία από την εκτιμώμενη. Επαναλαμβάνω όμως πως όταν η βροχή είναι δυνατή δεν περνάμε από ποτάμια και χείμαρρους, γιατί η φύση δεν αντιλαμβάνεται από δυνατά αυτοκίνητα, οικονομικά μεγέθη κλπ. Αυτό το λάθος δεν πρέπει να το κάνουμε».

Εφημερίδα "Συνείδηση" - Κωνσταντίνος Χονδρός

Αμφιλοχία: Όλοι οι υποψήφιοι του Συνδυασμού του Σάκη Τορουνίδη «Δήμος για Όλους»