Αιτωλοακαρνανία: «Πάγωσαν» κάθε είδους εργασίες περιμένοντας το  «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» 

"Το σωστό είναι να «ανοίξει» ένα πρόγραμμα με όρους αγοράς, πραγματικούς όρους αγοράς όμως..." λένε μεταξύ άλλων οι ιδιοκτήτες

Αιτωλοακαρνανία: «Πάγωσαν» κάθε είδους εργασίες περιμένοντας το  «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» 

Περιμένοντας το  «Ανακαινίζω – Νοικιάζω». «Πάγωσαν» κάθε είδους εργασίες όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", στην οποία οι ιδιοκτήτες λένε: «Τα 10.000 ευρώ δεν αρκούν για να μπει ένα ακίνητο στην αγορά…»

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

«Καθίζηση» έχει φέρει μέχρι τώρα και στην τοπική αγορά το γεγονός ότι το πρόγραμμα «ανακαινίζω – νοικιάζω» έχει γίνει γνωστό εδώ και μήνες, αλλά ακόμη δεν έχει ξεκινήσει.

Η «καθίζηση» οφείλεται στο γεγονός ότι όλοι στην περιοχή έχουν «παγώσει» κάθε είδους εργασίες που αφορούν ανακαινίσεις, περιμένοντας το πρόγραμμα. Το «πάγωμα» αυτό στις εργασίες ανακαίνισης υπάρχει στην Αιτωλοακαρνανία εδώ και σχεδόν πέντε μήνες που ξεκίνησε να γίνονται γνώστες πληροφορίες για το «ανακαινίζω – νοικιάζω».

Πέραν όμως αυτού του ζητήματος που έχει ανακύψει, προβληματισμό έχει εγείρει και το γεγονός ότι το «μήνυμα» του προγράμματος, σύμφωνα με τους περισσότερους ιδιοκτήτες είναι εντελώς λανθασμένο!

Αυτό οφείλεται ότι γεγονός προβάλλεται  ότι το πρόγραμμα δίνει 10 χιλ, ευρώ, αλλά δεν γίνεται αναφορά στο ύψος της επιχορήγησης.

Μάλιστα, όπως εκτιμά ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Αιτωλοακαρνανίας Χρήστος Καμποσιώρας το πρόγραμμα είναι καθαρά επικοινωνιακό και τιμωρητικό!

Συγκεκριμένα, ο κ. Καμποσιώρας μιλώντας στη «Σ» και αναπτύσσοντας τόσο το πρόγραμμα, όσο και την ζημιά που έχει προκαλέσει στις τοπικές αγορές τόνισε:

Ο Χρήστος Καμποσιώρας

«τα κλειστά σπίτια στην περιοχή μας και κυρίως στο Αγρίνιο είναι πάρα πολλά και ειδικά στις παλιές γειτονιές. Δεν υπάρχει τρόπος για να καταμετρηθούν και να έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία, αλλά γνωρίζουμε με μαθηματική ακρίβεια πως ο αριθμός τους είναι πολύ μεγάλος.

Ένα από τα ζητήματα που υπάρχουν είναι πως το κλειστό σπίτι εντάσσεται σε διάφορες κατηγορίες. Διαφέρει να είναι κλειστό ένα σπίτι λ.χ. δύο χρόνια και είναι διαφορετικό να είναι ένα σπίτι κλειστό για πάρα πολλά χρόνια, για δεκαετίες.

Ωστόσο, για όλες σχεδόν τις κατηγορίες που μπορεί να υπάρχουν ενδιάμεσα στα δύο αυτά παραδείγματα, τα χρήματα του προγράμματος «ανακαινίζω – νοικιάζω» φυσικά δεν αρκούν.

Τα 10.000 ευρώ που προσφέρει το πρόγραμμα δεν αρκούν για να μπει ένα ακίνητο στην αγορά, ούτε καν αυτό που είναι κλειστό τρία – τέσσερα  χρόνια, διότι για μια απλή ανακαίνιση μπάνιου συχνά δεν αρκούν τα 5.000 ευρώ. Τα χρήματα του προγράμματος αρκούν μόνο για ένα φρεσκάρισμα σπιτιού που είναι λίγα χρόνια κλειστό και φυσικά ήταν σε καλή κατάσταση, για ένα βάψιμο δηλαδή και ίσως – ίσως για την αλλαγή της κουζίνας. Δεν αρκούν για τίποτε παραπάνω, γιατί τονίζεται πως το πρόγραμμα δίνει 10.000 ευρώ, αλλά δεν γίνεται αναφορά στο ύψος της επιχορήγησης, που είναι το βασικότερο στοιχείο. Συνεπώς, το μήνυμα του προγράμματος προς τον κόσμο είναι εντελώς λανθασμένο.

Το σωστό είναι να «ανοίξει» ένα πρόγραμμα με όρους αγοράς, πραγματικούς όρους αγοράς όμως, ώστε να αντιμετωπιστεί το ακίνητο ως επιχείρηση, όπως γενικότερα η Πολιτεία, αντιμετωπίζει ως επιχειρήσεις το ακίνητο, κάτι που αποδεικνύεται και από τους πολλούς και δυσβάστακτους φόρους που «αρμέγουν» τον ιδιοκτήτη, ακόμη και τον ιδιοκτήτη ενός ακινήτου, ενός σπιτιού, το οποίο όμως πάντα καταγράφει περισσότερες ζημιές από κέρδος. Γιατί η Πολιτεία δεν εφαρμόζει την γνωστή σε όλους τακτική, έσοδα μείον έξοδα;

Συνεπώς, τα χρήματα του προγράμματος είναι λιγοστά, γιατί καθοριστικό ρόλο παίζει το ύψος της επιχορήγησης, αλλά περνάει στον κόσμο λανθασμένο μήνυμα, όπως προαναφέραμε, καθώς το πρόγραμμα είναι καθαρά επικοινωνιακό.

Επίσης, πέραν αυτού κάνει και ζημιά στην αγορά. Από την στιγμή που το πρόγραμμα έχει γνωστοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό και ακόμη δεν έχει οριστεί επίσημα η ημερομηνία που θα «ανοίξει» και αυτό κάνει ζημιά στην αγορά. Πως προκύπτει όμως η ζημιά; Προκύπτει διότι όσοι θέλουν να κάνουν ανακαίνιση στο σπίτι ή ένα σοβαρό φρεσκάρισμα έχουν «παγώσει» κάθε είδους διαδικασία ή εργασία που είχαν ξεκινήσει, περιμένοντας να «ανοίξει» το πρόγραμμα.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν χωράει το επικοινωνιακό κομμάτι. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις θα έπρεπε να γνωστοποιεί η Κυβέρνηση το κάθε πρόγραμμα πριν ξεκινήσει ή όταν το γνωστοποιεί, με όποιο τρόπο και αν επιλέξει να το κάνει αυτό, να κάνει αναφορά και στην επίσημη ημερομηνία έναρξης του προγράμματος, διαφορετικά επηρεάζει πολύ και μάλιστα αρνητικά την αγορά, όπως σ’ αυτή τη περίπτωση που έχουν «παγώσει» τα πάντα γύρω από τις ανακαινίσεις.

Με άλλα λόγια λείπουν χρήματα από την αγορά. Το πρόγραμμα αυτό και όχι μόνο είναι τιμωρητικό. Συνεπώς γιατί να μην πυροβολήσουν και τους ιδιοκτήτες προληπτικά; Αν δεν υπάρχουν μέτρα, τότε δεν υπάρχει και πραγματική οικονομία».

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"

          

 

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Μεσολόγγι: Καινοτόμο φίλτρο λαδιού από κομμένες τρίχες παρουσιάστηκε σε μαθητές (εικόνες)

Ο Δημήτρης Γκριτζάλης εμπνευστής του εγχειρήματος έχει ως γνώμονα την αειφορία και την προστασία του περιβάλλοντος