ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑιτωλοακαρνανία: Ούτε 5% τα ασφαλισμένα κτίρια

Αιτωλοακαρνανία: Ούτε 5% τα ασφαλισμένα κτίρια

Αιτωλοακαρνανία: Ούτε 5% τα ασφαλισμένα κτίρια

Αιτωλοακαρνανία: Ούτε 5% τα ασφαλισμένα κτίρια όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για κίνητρα και φοροαπαλλαγές για την ιδιωτική ασφάλιση ακινήτων από φυσικές καταστροφές. Τι αναφέρει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Αιτωλοακαρνανίας Χρήστος Καμποσιώρας γι αυτό και για το νομό

Αναλυτικά το δημοσίευμα:  

Μπορεί να μην εξετάζεται η υποχρεωτική ασφάλιση κατοικιών και επαγγελματικών ακινήτων για τις φυσικές καταστροφές, ωστόσο, με βάση κυβερνητικές πηγές, αλλά και στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς επί τάπητος είναι η επαναφορά φοροαπαλλαγών, φοροεκπτώσεων για τις δαπάνες που θα γίνονται για ασφαλίσεις κτιρίων.

Οι πρόσφατοι φονικοί σεισμοί στην Τουρκία φαίνεται πως σιγά – σιγά αλλάζουν την οπτική σε πολλά ζητήματα εκ των οποίων κάποια είναι βασικά, αλλά άγνωστα για την κουλτούρα των Ελλήνων και των Αιτωλοακαρνάνων!

Ένα από τα θέματα αυτά, όπως προαναφέραμε, είναι η ασφάλιση των ακινήτων, είτε αφορούν επαγγελματική στέγη, είτε όχι. Επειδή όμως το «πεδίο» αυτό στην Αιτωλοακαρνανία και στην χώρα μας γενικότερα είναι ακόμη στα «σπάργανα», υπάρχουν σκέψεις για κίνητρα και φοροαπαλλαγές για ιδιωτικές ασφαλίσεις κτιρίων από φυσικές καταστροφές!

Μάλιστα η ασφάλιση των ακινήτων αποτελεί αίτημα τόσο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), όσο και των παραγόντων της ασφαλιστικής αγοράς!

Για το θέμα μίλησε στη «Σ» και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Αιτωλοακαρνανίας Χρήστος Καμποσιώρας, ο οποίος τόνισε πως ούτε το 5% των ακινήτων στο νομό δεν είναι ασφαλισμένα.

Συγκεκριμένα ο κ. Καμποσιώρας τόνισε:

Αιτωλοακαρνανία: Ούτε 5% τα ασφαλισμένα κτίρια
Ο Χρήστος Καμποσιώρας

«εδώ και χρόνια θα έπρεπε η ασφάλιση να είναι υποχρεωτική. Αυτή την στιγμή στα ιδιωτικά έργα και κτίρια δεν είναι υποχρεωτική, παρά μόνο όταν υπάρχει δάνειο. Τα περισσότερα από τα ακίνητα που είναι ασφαλισμένα, σε πανελλαδικό επίπεδο, αφορούν επαγγελματική στέγη, οπότε η ασφάλεια γίνεται από ανθρώπους που θέλουν να εξασφαλιστούν από κάθε κίνδυνο.

Ο λόγος που θεωρούμε ότι πρέπει να είναι υποχρεωτικό να ασφαλίζεις την ακίνητη περιουσία σου είναι ακριβώς σαν το λόγο που ασφαλίζεις το αυτοκίνητό σου. Δεν είναι τόσο περίεργο, δύσκολο και «μεγάλο» όσο ακούγεται, αλλά είναι ακριβώς στο ίδιο επίπεδο με μια ασφάλιση αυτοκινήτου. Αν συμβεί ένα τροχαίο με το αυτοκίνητό σου και το έχεις ασφαλισμένο αισθάνεσαι ασφαλής και ξέρεις πως όλες τις διαδικασίες θα τις αναλάβει η ασφαλιστική και γνωρίζεις πως θα έχεις οικονομική υποστήριξη, ενώ αν δεν έχεις ασφαλισμένο το αυτοκίνητο είσαι απόλυτα εκτεθειμένος. Στην ίδια λογική κινείται και η ασφάλιση των ακινήτων από φυσικές καταστροφές, φωτιά, κλοπές κλπ.

Στη χώρα μας δεν υπήρχε κουλτούρα τα περασμένα χρόνια για την ασφάλιση ακινήτων, αλλά σιγά – σιγά σε πανελλαδικό επίπεδο φαίνεται πως αλλάζει αυτό, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά κτίρια ή τουλάχιστον όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες φαίνεται πως αρχίζουν να σκέφτονται την ασφάλιση του επαγγελματικού ακινήτου τους και αυτό είναι πολύ καλό.

Το κακό είναι ότι πρώτα πρέπει να γίνει μια καταστροφή και μετά να αρχίσει να γίνεται η αλλαγή, στην προκειμένη περίπτωση να ασφαλίσουμε το ακίνητό μας. Το θέμα είναι να προνοήσουμε και αυτό που παρατηρείται για την ασφάλιση στα επαγγελματικά κτίρια σε πανελλαδικό επίπεδο να επεκταθεί σε όλα τα κτίρια και να έρθει και στην Αιτωλοακαρνανία όπου δυστυχώς δεν ισχύει ούτε στο ελάχιστο.

Μπορεί να βλέπουμε να ασφαλίζουν τα ακίνητα για πολλές περιπτώσεις σε πανελλαδικό επίπεδο, αλλά στην Αιτωλοακαρνανία τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Στο νομό μας αν εξαιρέσεις τα κτίρια που σχετίζονται με δάνεια ή κάποιες επιχειρήσεις που θέλουν να είναι καλυμμένες, το υπόλοιπο ποσοστό των ασφαλισμένων κτιρίων δεν ανέρχεται ούτε στο 5%. Δυστυχώς  ο «κανόνας» στην Αιτωλοακαρνανία είναι ότι σε μια πολυκατοικία το πιθανότερο να μην είναι κανένα διαμέρισμα ασφαλισμένο. Αυτό όμως δεν είναι καθόλου σωστό και σίγουρα πρέπει να αλλάξει. Για παράδειγμα, αν πάρει φωτιά το τζάκι ενός διαμερίσματος και η φωτιά επεκταθεί και κάψει τα πάντα, τότε η οικοδομή αχρηστεύεται και ο κάθε ιδιοκτήτης είναι εκτεθειμένος, αν επίσης στο ισόγειο της πολυκατοικίες στεγάζεται επιχείρηση και στις κολόνες του κτιρίου ανοίγει συνεχώς τρύπες για διαφόρους λόγους και γίνει ένας σεισμός και προκληθεί βλάβη, τότε όταν ο ιδιοκτήτης έχει ασφαλισμένο το χώρο του είναι θωρακισμένος, αν όχι, τότε είναι εκτεθειμένος απέναντι σε κάθε κίνδυνο και εννοείται σε κάθε μέγεθος εξόδων που μπορεί να προκύψουν. Να υπενθυμίσουμε πως στο παρελθόν από σεισμούς είχαν υποστεί ζημιές κτίρια και στην Αιτωλοακαρνανία. Άρα πρέπει να είμαστε σε κάθε περίπτωση και ανά πάσα στιγμή προετοιμασμένοι, διότι μια φορά θα συμβεί το κακό.

Το κόστος για μια ασφάλιση ακινήτου είναι σε φυσιολογικά επίπεδα αν κανείς αναλογιστεί την αξία της ασφάλισης και τις παροχές που προσφέρει. Η ασφάλιση έχει πολλά και διάφορα πλεονεκτήματα. Ακόμη και επιχειρήσεις σκέφτονται αν θα επενδύσουν ή όχι, διότι αν προκύψει κάτι πρέπει να έχουν χρήματα για να καλύψουν την ζημιά, ενώ όταν ασφαλίζουν το ακίνητό τους δεν τίθεται τέτοιο θέμα, δεν έχουν τέτοιες σκέψεις και διλήμματα, καθώς ξέρουν πως θα είναι καλυμμένες από την ασφάλεια».

Τι εξετάζεται

Καθώς σήμερα μόλις το 17% του συνόλου των κτιρίων στη χώρα μας είναι ασφαλισμένο εξετάζονται διάφορες φοροαπαλλαγές και φοροεκπτώσεις για τις δαπάνες που θα γίνονται για ασφαλίσεις κτιρίων.

Οδηγός για τις ρυθμίσεις μπορούν να αποτελέσουν οι φοροεκπτώσεις από δαπάνες ιδιωτικής ασφάλισης ζωής που ίσχυαν στις φορολογικές δηλώσεις του 2013. Τότε μάλιστα, περισσότεροι από 804.000 φορολογούμενοι είχαν, καταγράψει τις σχετικές δαπάνες στη δήλωσή τους, δηλώνοντας δαπάνες άνω των 1,2 δισ. ευρώ. Ωστόσο η σχετική φοροέκπτωση- όπως και ανάλογες για ιατρικά έξοδα, για ενοίκια, για δίδακτρα φροντιστηρίων, για τόκους στεγαστικών δανείων- καταργήθηκε υπό την πίεση των θεσμών.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

ΔΑΚ Αγρινίου: Παράπονα για τη θερμοκρασία στις πισίνες

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ