Αιτωλοακαρνανία: Ο καύσωνας ρήμαξε τα άνθη σε λαδολιές και Καλαμών στις πιο πολλές περιοχές της χώρας

Μεγάλες ζημιές διαπιστώνουν ήδη οι ελαιοπαραγωγοί σε κτήματα με λαδολιές, Καλαμών και όχι μόνον, από τον καύσωνα, που καθώς φαίνεται επηρέασε σε μεγάλο βαθμό άνθη…

img_5028

Μεγάλες ζημιές διαπιστώνουν ήδη οι ελαιοπαραγωγοί σε κτήματα με λαδολιές, Καλαμών και όχι μόνον, από τον καύσωνα, που καθώς φαίνεται επηρέασε σε μεγάλο βαθμό άνθη και καρπόδεση

Μεγάλες ζημιές διαπιστώνουν ήδη οι ελαιοπαραγωγοί σε κτήματα με λαδολιές, Καλαμών και όχι μόνον, από τον καύσωνα, που καθώς φαίνεται επηρέασε σε μεγάλο βαθμό άνθη και καρπόδεση.

Τα διαφαινόμενα προβλήματα στην επερχόμενη σοδειά δημιουργούν ένα εκρηκτικό περιβάλλον για τους παραγωγούς, που συν τοις άλλοις έχουν να αντιμετωπίσουν τις εξευτελιστικές τιμές σε ελαιόλαδο και βρώσιμη ελιά και την χαμηλή ζήτηση.

Στη Ζάκρο Σητείας, στην Κρήτη, μια κατεξοχήν ελαιοπαραγωγική περιοχή, οι αγρότες που πήγαν για επίτοπιο έλεγχο στα χωράφια τους ήδη διαπιστώνουν ζημιές (όπως φαίνεται και στην κεντρική φωτογραφία της είδησης), ενώ βρισκόμαστε δυο μέρες μετά τον καύσωνα. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Μανόλης Περάκης, ελαιοπαραγωγός από το συγκεκριμένο χωριό, η πρώτη εικόνα από τις επιπτώσεις του καύσωνα στις ελιές, είναι δραματικές. Όπως υποστηρίζει ο κ. Περάκης, που ζητά παρέμβαση του ΕΛΓΑ, το φαινόμενο είναι μαζικό και έχει να κάνει με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες της τελευταίας εβδομάδας. Σύμφωνα με τον ίδιο, το χωριό πέρσι είχε βεντέμα, αλλά φέτος οι ζημιές από τον καύσωνα στα άνθη, φαίνονται πιο έντονες σε δέντρα που πέρσι δεν είχαν ραβδιστεί, με αποτέλεσμα να ανθίσουν τώρα, επειδή ήταν και πιο ξεκούραστα, πιο νωρίς, δηλαδή στις πιο πρώιμα ανθισμένες ελιές. Ο κ. Περάκης ζητά την παρέμβαση του ΕΛΓΑ και της πολιτείας γενικά για την ελαιοπαραγωγή, την οποία χαρακτηρίζει ιδιαίτερα αδικημένη, τόσο σε θέματα αποζημιώσεων, όσο και ενισχύσεων.

Δραματική εικόνα και στο Ηράκλειο
Για μεγάλα προβλήματα στην ελαιοκαλλιέργεια κάνει λόγο μιλώντας στον ΑγροΤύπο και ο Μιχάλης Καμπιτάκης, από το Ηράκλειο, όπου φαίνεται, σύμφωνα με τον ίδιο να εντείνεται το φαινόμενο της σχινοκαρπίας κι όμως να μην αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ παρά τις διεκδικήσεις των παραγωγών. Το φαινόμενο της σχινοκαρπίας, που χαρακτηρίζεται από μικρούς, άσπερμους καρπούς, οι οποίοι δεν αναπτύσσονται φυσιολογικά και συνήθως πέφτουν χωρίς να ωριμάσουν, προκαλείται όταν αντίξοες καιρικές συνθήκες και ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες επικρατήσουν κατά την περίοδο της γονιμοποίησης (καρπόδεσης) των ανθέων.

Κλαδί ελιάς από τον Άγιο Ηλία στο Αιτωλικό
Εξαιρετικά μεγάλες διαφαίνονται ήδη οι ζημιές και στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, μια περιοχή leader στη χώρα, στην παραγωγή ελιάς Καλαμών, όπου όμως υπάρχουν και πολλές λαδολιές. Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Ηλίας Μαυράκης, γεωπόνος από το Νεοχώρι Μεσολογγίου, στην καλύτερη περιοχή για ελαιοκαλλιέργεια, στον Άγιο Ηλία, η κατάσταση φαίνεται δραματική, παρότι δυο μέρες μόλις μετά τον καύσωνα, που έφερε θερμοκρασίες στην περιοχή έως και 41 βαθμούς. Στις ξηρικές λαδολιές, εκτιμά ο ίδιος, οι ζημιές στα άνθη φθάνουν το 100%, ενώ μεγάλα είναι τα προβλήματα και στις Καλαμών. Όπως μας είπε ο κ. Μαυράκης, ζημιές παρατηρούνται και σε ποτιστικά κτήματα της περιοχής, αφού πολλοί παραγωγοί δεν είχαν την πρόνοια να ποτίσουν ή δεν μπόρεσαν λόγω των προβλημάτων με τα αρδευτικά που αντιμετώπισε η περιοχή το προηγούμενο διάστημα.

Πρωτόγνωρες θερμοκρασίες για μήνα Μάιο καταστρέφουν την παραγωγή
Στο νομό Μεσσηνίας, όπως μας είπαν αγρότες και συνεταιριστές, η θερμοκρασία των 38,39, 40 και 41 βαθμών Κελσίου, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ξηρασία, χτύπησε τα περισσότερα κτήματα σε μεγάλο βαθμό και ιδίως τα δέντρα που άνθισαν πρώιμα. Οι ζημιές σε ορισμένα κτήματα εδώ ξεπερνούν το 80%, ενώ η Ένωση Μεσσηνίας ήδη ζητά παρέμβαση από τον ΕΛΓΑ.

Ζημιές αναφέρονται και στο νομό Λακωνίας από τον καύσωνα σε λαδολιές και Καλαμών, όπως επίσης και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, της Στερεάς, της Πελοποννήσου (π.χ. Ηλεία) αλλά και της Κρήτης (π.χ. Ρέθυμνο).

agrotypos.gr