ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑιτωλοακαρνανία – Νέες εμβολιαστικές γραμμές: Σε αναζήτηση προσωπικού

Αιτωλοακαρνανία – Νέες εμβολιαστικές γραμμές: Σε αναζήτηση προσωπικού

Αιτωλοακαρνανία – Νέες εμβολιαστικές γραμμές: Σε αναζήτηση προσωπικού
  • Στο τραπέζι οι μετακινήσεις προσωπικού από την Πρωτοβάθμια και τα Κέντρα Υγείας του AstraZeneca
  • Το γρίφο της στελέχωσης εννέα νέων εμβολιαστικών γραμμών καλούνται να λύσουν οι αρμόδιοι

Να «σκαλώνει» φαίνεται η δημιουργία νέων εμβολιαστικών γραμμών στην Αιτωλοακαρνανία στο κομμάτι του υγειονομικούς προσωπικού, που θα στελεχώσει τις νέες γραμμές.

Η πρόθεση των αρμοδίων είναι να δημιουργηθούν νέες εμβολιαστικές γραμμές, πέντε στο Μεσολόγγι και τέσσερις στο Αγρίνιο, να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες για να επιτευχθεί η πολυπόθητη επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος, ιδίως από τη στιγμή, που αναμένονται τον ερχόμενο μήνα αυξημένες παραδόσεις εμβολίων στη χώρα μας. Η επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος είναι εδώ και καιρό ζητούμενο για την Αιτωλοακαρνανία, καθώς είναι γνωστό ότι υστερεί σε σχέση με τον πανελλαδικό μέσο όρο των εμβολιασμών.

Μια από τις λύσεις που μπαίνει στο τραπέζι εκ των πραγμάτων είναι η αξιοποίηση του προσωπικού των Κέντρων Υγείας και γενικότερα των δομών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (περιφερειακά ιατρεία κτλ). Και αυτό γιατί παρατηρείται μαζική ακύρωση των ραντεβού για εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca στα Κέντρα Υγείας της περιοχής. Εδώ και αρκετές ημέρες σε πολλά από αυτά τα Κέντρα Υγείας οι εμβολιασμοί που γίνονται είναι μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού…  Κάποιοι μάλιστα υγειονομικοί κάνουν λόγο για defacto κατάργηση από τη στάση των πολιτών των συγκεκριμένων εμβολιαστικών κέντρων. Έτσι εκτιμάται ότι μια λύση που θα μπορούσε να αποδώσει άμεσα θα είναι η μετακίνηση του προσωπικού αυτών των δομών είτε προς τα νοσοκομεία της περιοχής, είτε προς τα εμβολιαστικά κέντρα του Αγρινίου και του Μεσολογγίου, που θα αναπτύξουν τις νέες εμβολιαστικές γραμμές.

Όπως όμως έχει συμβεί και στο παρελθόν, έτσι και τώρα, η μετακίνηση προσωπικού είναι κάτι που προσκρούει στην άρνηση ορισμένων να μετακινηθούν. Έτσι οι αρμόδιοι καλούνται να λύσουν το γρίφο της στελέχωσης των νέων εμβολιαστικών γραμμών…

Αναζητά και χώρους το Κέντρο Υγείας Αγρινίου

Το μεγαλύτερο εμβολιαστικό κέντρο της Αιτωλοακαρνανίας είναι το Κέντρο Υγείας Αγρινίου (ιατρεία πρώην ΙΚΑ), που διαθέτει ήδη τρεις εμβολιαστικές γραμμές που χορηγούν το εμβόλιο της Pfizer/BioNTechκαι εμβολιάζει καθημερινά περί τους 250 πολίτες. Το Κέντρο Υγείας Αγρινίου φυσικά και συμπεριλαμβάνεται στο σχεδιασμό των νέων εμβολιαστικών γραμμών, ωστόσο ανακύπτουν ζητήματα, καθώς εκτός από τον προβληματισμό για το προσωπικό, φαίνεται ότι δημιουργείται και θέμα με τους χώρους…

Όπως ανέφερε, μιλώντας στον «Δυτικά Fm 92,8» και τη Δήμητρα Λαοπόδη  ο διευθυντής της μονάδας Βασίλειος Σκορδάς, η νέα (τέταρτη) εμβολιαστική γραμμή θα συμβάλει στη δημιουργία συνωστισμού και θα εντείνει την κόπωση γιατρών και νοσηλευτών, με δεδομένο ότι εκτός από τους εμβολιασμούς στο Κέντρο Υγείας Αγρινίου, συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους τα Τακτικά Ιατρεία, οι  Επιτροπές ΚΕΠΑ (για την πιστοποίηση αναπηρίας), αλλά και οι δειγματοληψίες για τα testcovid. Προκειμένου να μην δημιουργηθούν συνθήκες συνωστισμού και «ασφυξίας», σύμφωνα με το Β. Σκορδά υπάρχει η σκέψη να μεταφερθούν στο γειτονικό χώρο της παλιάς Λαχαναγοράς – και επ’ αυτού γίνονται συζητήσεις με το Δήμο Αγρινίου- να στεγαστεί εκεί ο χώρος για τις δειγματοληψίες των test covid και κατά συνέπεια να απελευθερωθεί χώρος για τις νέες εμβολιαστικές γραμμές.

 Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα Συνείδηση

Φωτογραφία: peve.gr

Διαβάστε επίσης: Green aGREENio: “Βοηθήστε μας κάνουμε πιο όμορφη, πιο καθαρή, πιο…πράσινη την περιοχή” (vid)

 

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr