ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑιτωλοακαρνανία : «Μπλέξιμο» με τις εμβολιαστικές γραμμές

Αιτωλοακαρνανία : «Μπλέξιμο» με τις εμβολιαστικές γραμμές

Αιτωλοακαρνανία : «Μπλέξιμο» με τις εμβολιαστικές γραμμές
  • Στα Κέντρα Υγείας το εμβόλιο της AstraZeneca
  • Αγρινιώτες καλούνται να εμβολιαστούν στα Κέντρα Υγείας Θέρμου και Αιτωλικού και Πατρινοί στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου
  • Μετακινήσεις εμπόδιο στην επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος

Μπορεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη να εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα εμβολιαστούν 1,7 εκατ. ευρώ. Όμως όσα συμβαίνουν και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και σε εθνικό καθώς ξεκινούν δύο διαφορετικές εμβολιαστικές γραμμές δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά για την πολυπόθητη αύξηση των εμβολιασμών.

Η έως τώρα εικόνα είναι πολύ συγκεκριμένη δεδομένη. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (έως τις 10/2) 459.535 Έλληνες έχουν εμβολιαστεί, εκ των οποίων οι 106.123 έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer/BioNtech. Είναι χαρακτηριστικό στην Αιτωλοακαρνανία ότι χρειάστηκαν 36 ημέρες για να εμβολιαστούν περισσότερα από 1.000 άτομα. 1.004 για την ακρίβεια είναι οι Αιτωλοακαρνάνες που έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου, ενώ 3.476 είναι εκείνοι που μέχρι χθες έλαβαν μόνο την πρώτη δόση.

Τις τελευταίες δύο ημέρες όμως είναι δεκάδες οι καταγγελίες πολιτών, ιδίως της ηλιακής ομάδας των 60 -64 ετών, που θα εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca και οι οποίοι καλούνται να μεταβούν για τον εμβολιασμό τους, για παράδειγμα, από το Αγρίνιο στο Κέντρο Υγείας Αιτωλικού ή το Κέντρο Υγείας Θέρμου.  Και τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα αν αναλογιστεί κανείς ότι πολίτες από την Πάτρα μέσω της αύλης συνταγογράφησης ειδοποιήθηκαν πως θα εμβολιαστούν στο Κέντρο Υγεία Ναυπάκτου. Τη στιγμή όμως που υποτίθεται πως απαγορεύονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό και εν προκειμένω έχουμε μια περιοχή σε lockdown με πολύ υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και καλούνται οι πολίτες να μεταβούν σε μια «πράσινη» περιοχή, με ελεγχόμενη σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της πανδημίας.

Ήδη το προηγούμενο διάστημα όπου στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες χορηγούνταν το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech στα εμβολιαστικά κέντρα των Νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου καθώς και το Κέντρο Υγείας Αγρινίου υπήρχαν αρκετές διαμαρτυρίες για το γεγονός οι ηλικιωμένοι αναγκάζονταν να μετακινούνται από απομακρυσμένα σημεία της Αιτωλοακαρνανίας είτε στο Αγρίνιο, είτε στο Μεσολόγγι για να εμβολιαστούν.

Σε ορισμένες περιπτώσεις κάποιοι θα έπρεπε να διανύσουν αποστάσεις 40 λεπτών ή ακόμη και μιας ώρας, πράγμα που δεν είναι πάντα εύκολο όταν μιλάμε για ηλικιωμένους. Αυτό, εξάλλου, πέρα από τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων είναι και μια από τις μικρότερες αιτίες που το εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει καθυστερήσει. Τώρα που οι άνθρωποι των πόλεων θα πρέπει να μετακινηθούν σε περιφερειακά Κέντρα Υγείας για να εμβολιαστούν είναι προφανές ότι δημιουργείται ένα εμπόδιο στην επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος, αφού για κάποιους η μετακίνηση θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο για να εμβολιαστούν.

Το γρίφο που δημιουργούν οι διαφορετικές εμβολιαστικές γραμμές θα πρέπει να τον αντιμετωπίσουν οι αρμόδιοι του Υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Ίσως και να μην εύκολο να λυθεί αυτός ο γρίφος από τη στιγμή πουκάποια εμβολιαστικά κέντρα που χορηγούν το εμβόλιο των Pfizer/BioNtechέχουν κλεισμένα ραντεβού για αρκετές εβδομάδες.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και το Κέντρο Υγείας Αγρινίου, όπου τα ραντεβού φτάνουν μέχρι τις πρώτες μέρες του Απριλίου. Σε περιπτώσεις σαν και αυτή ίσως να μην «χωράει» η δεύτερη γραμμή με το εμβόλιο της AstraZeneca, είτε για λόγους προσωπικού, είτε λόγω έλλειψης χώρων κτλ. Όμως η απογοήτευση όσων είδαν πως θα πρέπει να μετακινηθούν 30 χιλιόμετρα για να εμβολιαστούν σε κάποιο Κέντρο Υγείας είναι μεγάλη… Σε κάθε περίπτωση οι αρμόδιοι πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν και τις τοπικές γεωγραφικές ιδιαιτερότητες του μεγαλύτερου σε έκταση νομού της χώρας, που οι αποστάσεις είναι μεγάλες και δεν είναι πάντα εύκολες.

Επιστολή Παπαναστασίου για τα εμβολιαστικά κέντρα

«Είναι να δεχτώ τέτοιες αποφάσεις, που μετακινούν τον μισό πληθυσμό της Αιτωλοακαρνανίας»

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου με επιστολή προς τον Υπουργό και  τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας,  τον πρόεδρο  του ΕΟΔΥ  και τον Διοικητή της 6Ης ΥΠΕ  ενημερώνει για το πρόβλημα που έχει προκύψει σχετικά με τον εμβολιασμό πολιτών  ηλικίας 60 – 64 ετών και την μετακίνησή τους σε άλλους Δήμους προκειμένου να εμβολιαστούν.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου

Ο Γ. Παπαναστασίου αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή :

«Με μεγάλη έκπληξη πληροφορήθηκα από δημότες του Αγρινίου, οι οποίοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 60 έως 64 ετών,  ότι καλούνται να εμβολιαστούν σε κέντρα υγείας άλλων Δήμων της Αιτωλοακαρνανίας. Αν αυτό αληθεύει, σημαίνει ότι οι κάτοικοι του Δήμου Αγρινίου θα υποβληθούν σε μια απίστευτη, αδικαιολόγητη και ανεξήγητη ταλαιπωρία να μετακινηθούν  σε απόσταση 30 και 40 χιλιομέτρων  από ένα αστικό κέντρο με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων, όπως είναι η πόλη του Αγρινίου.

Εδώ θα συνυπολογίσω και την οικονομική επιβάρυνση των συνδημοτών μου, την οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να δικαιολογήσω. Είναι αδύνατο να δεχτώ τέτοιες αποφάσεις, οι οποίες αφενός αφήνουν τον Δήμο Αγρινίου έξω από τις ιδιαίτερες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που έχουν πλέον διαμορφωθεί και αφετέρου μετακινούν τον μισό πληθυσμό της Αιτωλοακαρνανίας που διαβιεί μόνιμα στο Αγρίνιο. Είμαι πεπεισμένος ότι είστε ήδη σε διαδικασία επίλυσης του ζητήματος που προέκυψε. Παραμένω στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία αναμένοντας τις  ενέργειές σας».

 

Ο Σταύρος Καμμένος

Παρέμβαση Παπαναστασίου ζήτησε  ο Στ. Καμμένος για εμβολιαστικά κέντρα εντός των ορίων της πόλης

Παρέμβαση από το Δήμαρχο Αγρινίου ζητά ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας Στ. Καμμένος για εμβολιαστικά κέντρα και την επίλυση του προβλήματα που έχει ανακύψει με το γεγονός ότι δημότες του Αγρινίου θα πρέπει να μετακινηθούν σε Περιφερειακά Κέντρα Υγείας για να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της ΑstraZeneca.

Aναλυτικά :

Κύριε Δήμαρχε,

Όπως σας είναι γνωστό η παράταξή μας «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» στην τελευταία , μέσω τηλεδιάσκεψης, συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ευθέως έθιξε και σαφώς αναφέρθηκε σε παραλείψεις , αδυναμίες και καθυστερήσεις που οδηγούν την πόλη μας σε συνεχείς ήττες.

Μεταξύ άλλων αναφερθήκαμε και στις μεγάλες καθυστερήσεις που αφορούν τον εμβολιασμό του πληθυσμού του Δήμου μας κατά της πανδημίας covid 19. To ίδιο επισημάνθηκε και από τις άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Φαίνεται όμως ότι παρά τις επισημάνσεις και την παραδοχή ότι πρέπει όλα τα ανωτέρω να επιλυθούν και να προχωρήσει ο εμβολιασμός, τα πράγματα όχι μόνο δεν βελτιώθηκαν , αλλά χειροτέρεψαν. Συγκεκριμένα από χθες (10/2/2021) άνοιξε η πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού και των κατοίκων του Δήμου μας ηλικίας 60-64 ετών.

Με έκπληξη, τόσο ο ίδιος ο υπογράφων, όσο και άλλοι συνδημότες μας πληροφορηθήκαμε ότι ορίζονται ραντεβού για τον εμβολιασμό μας, ο οποίος όμως πρέπει να πραγματοποιηθεί είτε στο κέντρο υγείας Θέρμου είτε στο κέντρο υγείας Αιτωλικού. Δηλαδή θα πρέπει οι δημότες του Αγρινίου να διανύσουν 30+30=60 χλμ για να εμβολιαστούν με ό, τι αυτό συνεπάγεται σε δαπάνες, κινδύνους απώλεια χρόνου. Ο απόλυτος παραλογισμός. Οι κάτοικοι της μεγαλύτερης πόλης να αναγκάζονται να μετακινηθούν χιλιόμετρα σε γειτονικές κωμοπόλεις για να εμβολιαστούν, με δικά τους έξοδα. Άν μάλιστα εμφανίσουν και κάποια παρενέργεια να απέχουν χιλιόμετρα και από το νοσοκομείο και από τα σπίτια τους. Αφήστε που πολλοί δεν θα πάνε γιατί δεν μπορούν αντικειμενικά να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης. Άρα θα μείνουν ανεμβολίαστοι.

Κ. Δήμαρχε, η παράταξή μας δηλώνει ότι θα συνδράμει κάθε πρωτοβουλία και ενέργειά σας για την άμεση επίλυση αυτού του προβλήματος, καλώντας σας παράλληλα στην χωρίς καθυστερήσεις ενεργοποίησή σας για τον άμεσο τερματισμό αυτής της εκτός λογικής κατάστασης που πάει να δημιουργηθεί, και τον άμεσο εμβολιασμό των κατοίκων του Αγρινίου, σε εμβολιαστικά κέντρα εντός των ορίων της πόλης μας.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα Συνείδηση

Φωτογραφία:ert.gr

Ανάδοχος για τη συντήρηση του δρόμου Αγρίνιο – Θέρμο & Αγρίνιο – Καρπενήσι

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr