ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑιτωλοακαρνανία: Μικρό το ενδιαφέρον για το πετρέλαιο θέρμανσης λόγω της ανοιξιάτικης αύξησης της ζήτησής του κατά 30%  

Αιτωλοακαρνανία: Μικρό το ενδιαφέρον για το πετρέλαιο θέρμανσης λόγω της ανοιξιάτικης αύξησης της ζήτησής του κατά 30%  

Αιτωλοακαρνανία: Μικρό το ενδιαφέρον για το πετρέλαιο θέρμανσης λόγω της ανοιξιάτικης αύξησης της ζήτησής του κατά 30%  

Στις 15 Οκτωβρίου ξεκινάει η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης. Σχεδόν μηδενική η ζήτηση φέτος εν αντιθέσει με άλλες χρονιές κατά το παρελθόν. Αυτό οφείλεται στην αύξηση κατά 30% της ζήτησης στην προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο

Επίδομα θέρμανσης συνολικού ύψους 84 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να χορηγήσει η κυβέρνηση έως το τέλος του έτους στα ευάλωτα νοικοκυριά. Πρόκειται για το επίδομα της χειμερινής περιόδου 2020 -2021 το οποίο αποφασίστηκε να καταβληθεί νωρίτερα προκειμένου να δοθεί μια πρόσθετη στήριξη στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Το κονδύλι των 84 εκατ. ευρώ προβλέπεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021 που κατατέθηκε στη Βουλή. Το επίδομα θα χορηγηθεί προκαταβολικά, μέχρι το τέλος του έτους, στους δικαιούχους και στο πρώτο τρίμηνο του 2021 θα γίνει ο έλεγχος των παραστατικών και των στοιχείων που θα συμπληρώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για κάθε δικαιούχο χορηγείται επίδομα ίσο με 250 ευρώ αν η κύρια κατοικία του ανήκει στην Γεωγραφική Ζώνη Α, 180 ευρώ αν ανήκει στη ζώνη Β, 110 ευρώ στη ζώνη Γ και 80 ευρώ στη ζώνη Δ. Το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Σε κάθε περίπτωση το επίδομα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 350 ευρώ. Το επίδομα μειώνεται κατά 20% για τους μη ορεινούς δήμους που ανήκουν στις αντίστοιχες ζώνες. Έτσι, το επίδομα ξεκινάει από τα 64 ευρώ και φθάνει τα 350 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και τη γεωγραφική ζώνη.

Τα δεδομένα της Αιτωλοακαρνανίας

kakouris
Ο Δημοσθένης Κακούρης, Πρόεδρος των Βενζινοπωλών Αιτωλοακαρνανίας – Λευκάδας

Η Αιτωλοακαρνανία σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Βενζινοπωλών Αιτωλοακαρνανίας – Λευκάδας Δημοσθένη Κακούρη: «ανήκει στην Γ ζώνη που σημαίνει πως το επίδομα θα είναι 80 ευρώ το ανώτερο και θα προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο παιδί του δικαιούχου. Το ενδιαφέρον φέτος είναι σχεδόν μηδενικό, γιατί ήταν πολλοί εκείνοι που εκμεταλλεύτηκαν τις χαμηλές τιμές που υπήρχαν τον Απρίλιο και τον Μάιο, εν αντιθέσει με χρονιές όπως πρόπερσι ή άλλες χρονιές κατά το παρελθόν που αυτή την εποχή υπήρχε αρκετό ενδιαφέρον και κινητικότητα. Φέτος η τιμή αναμένεται να κυμανθεί περίπου στα 78 λεπτά το λίτρο, ενώ άλλες χρονιές η τιμή εκκίνησης ήταν το 1 ευρώ».

Κατά τον Απρίλιο και το Μάιο που η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ήταν χαμηλή το τελευταίο χρονικό διάστημα πριν την λήξη της περιόδου διάθεσης και μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας, είχε διαπιστωθεί στα πρατήρια υγρών καυσίμων της Αιτωλοακαρνανίας αύξηση των παραγγελιών πετρελαίου θέρμανσης τουλάχιστον κατά 30% από τα συνηθισμένα επίπεδα ζήτησης, ενώ αντιστρόφως ανάλογη ήταν η εικόνα για τα καύσιμα κίνησης.

Παράλληλα στο τραπέζι έχουν πέσει και νέα σενάρια, τα οποία μένει να δούμε αν θα υλοποιηθούν ή όχι. Φέτος σχεδιάζεται πλήρης μετασχηματισμός, ώστε τα νοικοκυριά να εισπράττουν “ζεστό χρήμα” για θέρμανση ανεξάρτητα από το είδος της ενέργειας που καταναλώνουν: ηλεκτρικό ρεύμα (για ηλεκτρικά καλοριφέρ, κλιματιστικά ή αντλίες θερμότητας), πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή ακόμη και καυσόξυλα.

Τα κριτήρια

Οι κλιματολογικές συνθήκες και το εισόδημα, θα παίζουν και πάλι ρόλο στον προσδιορισμό του ποσού του επιδόματος καθώς ο στόχος είναι να καλυφθεί ένα σημαντικό μέρος της δαπάνης για τα φθηνά νοικοκυριά. Το κυριότερο όμως είναι να μπορούν να επιδοτηθούν όλα τα νοικοκυριά και όχι μόνο αυτά που εξακολουθούν να έχουν εγκατεστημένες δεξαμενές και καυστήρες πετρελαίου θέρμανσης.

Το νέο επίδομα βρίσκεται, σύμφωνα πάντοτε με πληροφορίες, στο στάδιο του σχεδιασμού. Δεδομένου ότι ο χειμώνας πλησιάζει -σε 10 ημέρες ξεκινάει και η φετινή σεζόν του πετρελαίου θέρμανσης- οι αποφάσεις θα πρέπει να έχουν ληφθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ θα πρέπει να δεσμευτεί και το σχετικό κονδύλι στον κρατικό προϋπολογισμό. Το οικονομικό βάρος θα πέσει στον προϋπολογισμό του 2020 καθώς η λογική της “προκαταβολής” θα παραμείνει.

Τα δικαιολογητικά

Βέβαια, στη συνέχεια θα δοθεί ένα χρονικό περιθώριο στους καταναλωτές να αποδείξουν ότι προχώρησαν στην δαπάνη για θέρμανση. Αυτό είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι του σχεδιασμού. Με το πετρέλαιο θέρμανσης, η αγορά και η πληρωμή του καυσίμου μπορούσε να αποδειχθεί εύκολα μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν ο καταναλωτής να δώσει τον αριθμό μετρητή του ρολογιού της ΔΕΗ. Με το φυσικό αέριο ή το ρεύμα, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος μεταφοράς των στοιχείων των λογαριασμών που εκδίδονται από τις εταιρείες ενώ στα καυσόξυλα προφανώς θα αναζητηθούν οι αποδείξεις λιανικής.

Η προσκόμιση δικαιολογητικών σε “χάρτινη μορφή” έχει ούτως ή άλλως αποκλειστεί ως ενδεχόμενο καθώς και λόγω της πανδημίας αλλά και λόγω της προσπάθειας να περιοριστούν οι μετακινήσεις και εκ του σύνεγγυς συνεργασίες, ο τρόπος υπολογισμού αλλά και διάθεσης του επιδόματος θα πρέπει να είναι απλώς και -το κυριότερο- ηλεκτρονικός. Το πιθανότερο είναι ότι θα σχεδιαστεί μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα γίνει όλη η διαδικασία.

Εφημερίδα “Συνείδηση” 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr