Αιτωλοακαρνανία: Μηχανοκίνητη πορεία από αγρότες και κτηνοτρόφους - Συγκέντρωση στο Χαλίκι (εικόνες)

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, το μεσημέρι της Τρίτης (7.2.23). αγρότες και κτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν στον κόμβο Χαλίκι στο Μεσολόγγι.  

αγρότες Χαλίκι

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, το μεσημέρι της Τρίτης (7.2.23). αγρότες και κτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν στον κόμβο Χαλίκι στο Μεσολόγγι.

Όπως αναφέρει το 902.gr (απ΄όπου οι φωτογραφίες) στην κινητοποίηση συμμετειχαν αγροτοκτηνοτρόφοι σχεδόν απ’ όλο το νομό, ενώ διαβάστηκε χαιρετισμός από τον Τάκη Καραμήτσο μέλος του νεοσύστατου Αγροτικού Συλλόγου Νεοχωρίου, με αναφορά και στα ιδιαίτερα προβλήματα στην περιοχή.

Κάλεσμα κλιμάκωσης απεύθυνε ο πρόεδρος της ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας, Σπύρος Κοτοπούλης, που τόνισε την ανάγκη συνέχισης της πάλης των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων και το επόμενο διάστημα.

Ακολούθησε μαχητική μηχανοκίνητη πορεία από το Χαλίκι και συγκέντρωση έξω από την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, με τους αγρότες και κτηνοτρόφους να επιδίδουν ψήφισμα στους εκπροσώπους της περιφερειακής αρχής Δυτικής Ελλάδας.

Μιλώντας στο sinidisi.gr o πρόεδρος της Ομοσπονίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανία Σπύρος Κοτοπούλης (φωτ.) τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες οι αντιδράσεις θα κλιμακωθούν με τη φυσική παρουσία περισσότερων αγροτών και κτηνοτρόφων, όπως επίσης και την παρουσία περισσότερων αγροτικών μηχανημάτων και αυτοκινήτων.

Σε δεύτερη φάση θα πραγματοποιήσουν νέα πανελλαδική συνάντηση οι αγρότες, στη Νίκαια της Λάρισας, για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Η δήλωση του προέδρου της ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας

«Τα αιτήματά μας είναι άλυτα και είμαστε σε αδιέξοδο και γι' αυτό ξεκινάμε τις κινητοποιήσεις, τόσο στην περιοχή μας όσο και πανελλαδικά. Η κινητοποίηση αυτή είναι η πρώτη κίνηση εκ μέρους μας. Από σήμερα και έπειτα θα βγαίνουν συνεχώς τρακτέρ στο Χαλίκι και θα συμμετέχουν στην κινητοποίησή μας αυτή με φυσική παρουσία αγρότες και κτηνοτρόφοι από όλο το νομό. Θα παραμείνουμε στο Χαλίκι, όσο χρειαστεί μέχρι να λάβουμε απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματά μας, τα οποία είναι καθοριστικής σημασίας για την επιβίωσή μας.

Η κινητοποίηση που κάνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας είναι στο πλαίσιο του πανελλαδικού συντονισμού με άλλα μπλόκα που ήδη έχουν «ενεργοποιηθεί» ή αναμένεται να «ενεργοποιηθούν» τις επόμενες μέρες και το επόμενο διάστημα γενικότερα. Σκοπός μας είναι να ασκήσουμε πίεση στην κυβέρνηση, ώστε να μας απαντήσει τι θα κάνει για την επίλυση των προβλημάτων, που σχετίζονται άμεσα με την επιβίωσή μας. Ζητάμε να δούμε πράξεις και όχι λόγια. Δεν ζητάμε ελεημοσύνη, αλλά τα αυτονόητα και γι’ αυτό τώρα είναι για μας η ώρα του αγώνα, καθώς ότι έχουμε κερδίσει το έχουμε κερδίσει με τα τρακτέρ στους δρόμους. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας δεν έχουν να χωρίσουν απολύτως τίποτε, τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα. Δίνουμε μάχη για την επιβίωσή μας και γι’ αυτό το κάλεσμα της Ομοσπονδίας μας είναι γενικό.

Η εκάστοτε κυβέρνηση δεν θέλει να έχει στα πόδια της και κυρίως πριν τις εκλογές κοινωνικές ομάδες να διεκδικούν, αλλά χωρίς διεκδίκηση δεν υπάρχουν και λύσεις. Στην πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε από την ΟΑΣ και ελήφθη η απόφαση για κινητοποίηση ήρθαν αγρότες και κτηνοτρόφοι απ’ όλο το νομό, από την Βόνιτσα, την Αμφιλοχία, της περιοχή του Αγρινίου, του Μεσολογγίου κλπ. Θα δώσουν το παρών στην κινητοποίηση πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι με τη φυσική τους παρουσία. Η αρχή γίνεται από το μεσημέρι της Τρίτης και στη συνέχεια θα ενισχύεται συνεχώς η κινητοποίησή μας. Την Τρίτη θα είναι στο Χαλίκι τα πρώτα τρακτέρ και οι πρώτοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, θα γίνει η αρχή στο σημείο αναφοράς για εμάς, που είναι το Χαλίκι.

Είναι αγώνας όχι μόνο των αγροτών, αλλά ολόκληρης της κοινωνίας της Αιτωλοακαρνανίας, γιατί η αγροτιά στο νομό μας παίζει ρόλο στην οικονομική δραστηριότητα, καθώς και θέσεις εργασίας προσφέρει και παράγει διάφορα αγροτικά προϊόντα που καταναλώνονται εντός και εκτός Ελλάδας. Υπάρχει εισόδημα στην Αιτωλοακαρνανία μέσα από τις αγροτικές δραστηριότητες, το οποίο δυστυχώς είναι ελάχιστο και απειλείται. Όταν είναι μικρό το εισόδημα των αγροτών στην περιοχή μας, είναι μικρό και το εισόδημα σε όλους του επαγγελματικούς κλάδους της τοπικής κοινωνίας, είναι αλυσίδα και γι’ αυτό πρέπει να είναι αγώνας ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας ο αγώνας μας στο Χαλίκι».

Tα αιτήματα

-Αναπλήρωση του εισοδήματος στην ελιά, στο μανταρίνι, στα πορτοκάλια, στα ακτινίδια, σε όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους.

-Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο.

-Μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

-Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια.

-Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

-Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.

Αγρίνιο: Στα “θρανία” μαθητές Λυκείων για την καλλιέργεια της οδηγικής παιδείας (εικόνες)