ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑιτωλοακαρνανία: Μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ, αλλά αυξήθηκε η αξία των ακινήτων – 1,2 δισ. πλουσιότεροι

Αιτωλοακαρνανία: Μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ, αλλά αυξήθηκε η αξία των ακινήτων – 1,2 δισ. πλουσιότεροι

Αιτωλοακαρνανία: Μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ, αλλά αυξήθηκε η αξία των ακινήτων – 1,2 δισ. πλουσιότεροι

Μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά αυξήθηκε η αξία των ακινήτων – 1,2 δισ. πλουσιότεροι αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας “Συνείδηση”, η οποία συμπληρώνει πως η ένταξη εκατοντάδων οικισμών της Αιτωλοακαρνανίας στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών των ακινήτων αύξησε την ακίνητη περιουσία των Αιτωλοακαρνάνων.

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Μπορεί φέτος μεσοσταθμικά στο σύνολο της χώρας ο ΕΝΦΙΑ να ήταν κατά 13% μειωμένος σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες είναι σημαντικές και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φέρουν αυξήσεις σε άλλους φόρους που υπολογίζονται βάσει της αντικειμενικής αξίας του κάθε ακινήτου.

Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι χαρακτηριστικά προς τούτο, ιδίως σε ό,τι αφορά την Αιτωλοακαρνανία.

Φέτος η εφορία «βλέπει» την ακίνητη περιουσία των Αιτωλοακαρνάνων αυξημένη κατά 1,2 δισ. ευρώ, καθώς την προσδιορίζει πλέον στα 7,13 δισ. από τα 5,93 δισ. το 2021.

Αυτό συνέβη γιατί φέτος εντάχθηκαν στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού των αξιών των ακινήτων περίπου 200 οικισμοί σε όλη την Αιτωλοακαρνανία.

Μέχρι χθες στο σύστημα εντάσσονταν σε επίπεδο οικισμών το Αγρίνιο και ο Άγιος Κωνσταντίνος, η Βόνιτσα, η Αμφιλοχία, το Αιτωλικό, το Μεσολόγγι και η Ναύπακτος.

Η υπόλοιπη Αιτωλοακαρνανία εντάχθηκε φέτος είναι στο σύστημα με αποτέλεσμα η αντικειμενική αξία των ακινήτων σε αρκετές περιοχές να αυξηθεί σημαντικά.

Τέτοια παραδείγματα θα συναντήσει κανείς ιδίως σε παραθαλάσσιες περιοχές -με σημαντική επισκεψιμότητα για τα δεδομένα της Αιτωλοακαρνανίας- όπως είναι το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Ναυπακτίας, τα δυτικά παράλια της Αιτωλοακαρνανίας και περιοχές του Αμβρακικού Κόλπου.

Θα πρέπει βεβαίως να σημειωθεί ότι λόγω της μείωσης του φόρου παρά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε αρκετές περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, οι Αιτωλοακαρνάνες συνολικά θα κληθούν βάσει των στοιχείων της ΑΑΔΕ να πληρώσουν 3,7 εκατ. ευρώ λιγότερο ΕΝΦΙΑ, συγκεκριμένα από τα 25,7 εκατ. το 2021 21,9 εκατ. φέτος.

Από την άλλη βέβαια η ένταξη πολλών οικισμών στο σύστημα αντικειμενικών αξιών, έχει ως αποτέλεσμα κάποιοι μεμονωμένοι ιδιοκτήτες μεγάλων εκτάσεων γης ή πολλών ακινήτων, να πληρώσουν πολλαπλάσιο ΕΝΦΙΑ, αλλά, ο γενικός κανόνας είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών πληρώνει λιγότερα.

Κατά 14,5% μειώθηκε φέτος ο ΕΝΦΙΑ στην Αιτωλοακαρνανία

Μειωμένος κατά 12,85% είναι ο μέσος ΕΝΦΙΑ το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, όπως προκύπτει από τα στατιστικά που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Στην Αττική ωστόσο η μεσοσταθμική μείωση είναι μικρότερη και διαμορφώνεται στο 8,47%. Από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι η εξέλιξη αυτή είναι φυσιολογική, καθώς καταγράφονται οι υψηλότερες τιμές ζώνης σε όλη την επικράτεια και η μεγαλύτερη ζήτηση συγκριτικά με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Αντίθετα στα νησιά του Ιονίου καταγράφεται η υψηλότερη μέση μείωση φόρου η οποία έφθασε στο 20,95%, ενώ ακολουθεί η Περιφέρεια Κρήτης (μείωση 19,09%) και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (19,06%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ιδιοκτήτες της Αττικής κατέχουν το 52,95% της αξίας των ακινήτων στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, στην Αττική έχει δηλωθεί ακίνητη περιουσία ύψους 403 δισ. ευρώ (από 323 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος), ενώ η συνολική περιουσία φθάνει τα 761 δισ. ευρώ. Δηλαδή η μέση αξία των ακινήτων των ιδιοκτητών στην Αττική ανέρχεται στις 157.622 ευρώ.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, οι 359.957 ιδιοκτήτες ακινήτων διαθέτουν ακίνητη περιουσία 23,37 δισ. ευρώ. Ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν ανέρχεται στο ποσό των 84 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 17,08% σε σύγκριση με το 2021.

Πιο συγκεκριμένα στην Αιτωλοακαρνανία ο ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε φέτος ήταν μειωμένος κατά 3,7 εκατ. ευρώ από τα 25,7 εκατ. που είχαν βεβαιωθεί το 2021, με τη μείωση να προσδιορίζεται στο 14,5%.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Οι βανδαλισμοί στους τοίχους του Αγρινίου παραμένουν για χρόνια

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ