ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑιτωλοακαρνανία: Στο «κίνημα» των μειώσεων – 30% μείωση των αντικειμενικών αξιών ζητά ο Δήμος Αγρινίου

Αιτωλοακαρνανία: Στο «κίνημα» των μειώσεων – 30% μείωση των αντικειμενικών αξιών ζητά ο Δήμος Αγρινίου

Αιτωλοακαρνανία: Στο «κίνημα» των μειώσεων – 30% μείωση των αντικειμενικών αξιών ζητά ο Δήμος Αγρινίου

Αιτωλοακαρνανία: Στο «κίνημα» των μειώσεων – 30% μείωση των αντικειμενικών αξιών ζητά ο Δήμος Αγρινίου όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία συμπληρώνει πως οριζόντια μείωση 20% προτείνει ο Δήμος Μεσολογγίου

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Το «κίνημα» των δήμων κατά των αυξημένων αντικειμενικών αξιών μεγαλώνει συνεχώς και σε αυτό εν όψει της λήξης της προθεσμίας την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου για την υποβολή γνωμοδοτήσεων στο υπουργείο Οικονομικών, εντάσσονται σιγά – σιγά και οι Δήμοι της Αιτωλοακαρνανίας.

Πρόταση για μείωση μόνο σε επεκτάσεις της πόλης του Αγρινίου

Ο Δήμος Αγρινίου είχε αναθέσει με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου σε διαπαραταξιακή επιτροπή να εξετάσει το ζήτημα και τα τεκμηριώσει σχετικά το όποιο αίτημα προκύψει για μείωση. Όπως πληροφορείται η «Σ» τελικά η πρόταση του Δήμου Αγρινίου προς το ΥΠΟΙΚ είναι να υπάρξει οριζόντια μείωση κατά 30% των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στις εννέα δημοτικές ενότητες που αποτέλεσαν με το Αγρίνιο το νέο  «καλλικρατικό» Δήμο Αγρινίου.

Ενώ όσον αφορά τον αστικό ιστό του Αγρινίου η πρόταση του Δήμου είναι στο κέντρο της πόλης οι τιμές να παραμείνουν αμετάβλητες, ενώ να υπάρξει μείωση κατά 20% των αντικειμενικών  αξιών στις ζώνες Δ και Ε. Πρόκειται για περιοχές των τελευταίων επεκτάσεων του σχεδίου πόλης βόρεια της περιμετρικής οδού και το πρώτο τμήμα του Δοκιμίου κάτω από την Εθνική Οδό.

Από την πλευρά του ο Δήμος Μεσολογγίου αποφάσισε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να αποδεχθεί την πρόταση της «Συμμαχίας για το Μέλλον» για οριζόντια μείωση 20% της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων σε όλο το Δήμο.

Ο Δήμος Ακτίου Βόνιτσας από την πλευρά του προτείνει για τις Δημοτικές Ενότητες  Ανακτορίου και Παλαίρου να γίνει μείωση 30%, ενώ για την Δημοτική Ενότητα Μεδεώνος προτείνει  μείωση 50%.

Πιθανότερο να ισχύσουν από το 2024 οι όποιες μειώσεις

Από την πλευρά του το ΥΠΟΙΚ έχει διαμηνύσει ότι θα εξετάσει μόνο τις γνώμες των δημοτικών συμβουλίων που συνοδεύονται με αποδεικτικά στοιχεία για τις πραγματικές τιμές της αγοράς, ενώ δεν έχει αφήσει το παραμικρό περιθώριο αναδρομικών διορθώσεων.

Οι όποιες αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές αποφασιστούν δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ και θα εφαρμοστούν όταν ολοκληρωθεί η  επανάληψη της διαδικασίας προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών.

Το πλέον πιθανό σενάριο προβλέπει οι αλλαγές να επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ και τους φόρους ακινήτων του 2024 εκτός εάν υπάρξει κάποια απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που θα ανατρέπει το υφιστάμενο καθεστώς. Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει προβληματισμός σχετικά με το μπαράζ των αιτημάτων και αναμένονται με ενδιαφέρον οι σχετικές αποφάσεις λόγω και των επικείμενων εκλογών.

Οι στοιχειοθετημένες γνώμες που θα καταθέσουν οι δήμοι θα τεθούν υπόψη  αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών, που θα τις μελετήσει υποβάλλοντας τις προτάσεις της στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα προκειμένου να λάβει την τελική απόφαση.

Το κοινωνικό επιχείρημα για τις μειώσεις

Στα υπομνήματά τους οι περισσότεροι δήμοι σημειώνουν ότι η εξομοίωση της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων με την αγοραία τους αξία, καθώς και η συσχέτισή τους ως περιουσιακό κριτήριο με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα έχει σημαντικές παρενέργειες κυρίως  σε ομάδες ευάλωτων πολιτών, καθώς τούς εξαιρεί από την πρόσβαση στα κοινωνικά επιδόματα (στέγασης, αλληλεγγύης, θέρμανσης κλπ.), από την ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο των παρόχων του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και την ελάχιστη έκπτωση κατά 50% για τον ΕΝΦΙΑ.

Μιχαηλίδου: Οι νέες αντικειμενικές αξίες δεν συνδέονται με μεταβολές στον αριθμό δικαιούχων επιδομάτων

Ο ισχυρισμός ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες θεσπίστηκαν πέρσι τον Ιανουάριο του 2022, συνδέονται με τον αποκλεισμό δικαιούχων κοινωνικών επιδομάτων δεν τεκμηριώνεται από τα στοιχεία, ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη.

Η υφυπουργός διευκρίνισε πως «η επιδοματική πολιτική αφορά την οικονομική στήριξη των πιο ευάλωτων πολιτών και νοικοκυριών που αδυνατούν να καλύψουν βασικές ανάγκες βιοπορισμού και χρειάζονται την κρατική στήριξη» και ο συνδυασμός εισοδηματικών, αλλά και περιουσιακών κριτηρίων είναι επιβεβλημένος.

Ανέφερε πως σύμφωνα με τα στοιχεία από τις μηνιαίες πληρωμές του ΟΠΕΚΑ, πράγματι ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος που αφορά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα το 2022 είναι μειωμένος από εκείνους που το έλαβαν το 2021. Όμως, μείωση δικαιούχων είχαμε και το 2021 από εκείνους που το ελάμβαναν το 2020, πριν δηλαδή θεσπιστούν οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες.

Αντιθέτως, οι δικαιούχοι του επιδόματος στέγασης αλλά και το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων, που για να δοθούν επίσης λαμβάνονται υπ΄όψιν τα περιουσιακά στοιχεία του αιτούντος, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μια ετήσια σταθερή μεσοσταθμική αύξηση των δικαιούχων τόσο το 2020-2021 όσο και το 2021-2022. Μάλιστα στην περίπτωση του επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων ο αριθμός των δικαιούχων το 2022 διπλασιάστηκε σε σχέση με το 2019.

Υπογράμμισε πως η μείωση των επιδοματούχων του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος οφείλεται και στο γεγονός ότι η οικονομία της χώρας μας, σε σχέση με το 2019, βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση και αυτό καταγράφεται στην ανάπτυξη του ΑΕΠ, στη μείωση της ανεργίας, στις διαδοχικές αυξήσεις του κατώτατου μισθού, στις αυξήσεις των συντάξεων αλλά και στις επιταχύνσεις που έχουν σημειωθεί στις εκδόσεις των συντάξεων, όπου κάποιοι από αυτούς έγιναν συνταξιούχοι και όχι επιδοματούχοι.

Αντιστροφή μέτρηση για την ένταξη και των τελευταίων 2.500 περιοχών

Πέριξ της Τριχωνίδας οι τελευταίες εκκρεμότητες

Την ένταξη εντός του 2023 των τελευταίων 2.500 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων ξεκινάει το προσεχές διάστημα το Yπουργείο Oικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι 2.500 οικισμοί, αντιστοιχούν στο 20% περίπου του συνόλου των οικισμών της χώρας. Ωστόσο, ο πληθυσμός του δεν ξεπερνά το 1,5% του συνολικού πληθυσμού της Επικράτειας. Οι τελευταίες περιοχές εκτός σχεδίου εντοπίστηκαν μέσω της Στατιστικής Αρχής και συγκεκριμένα της τελευταίας απογραφής όπου διαπιστώθηκε ότι σε κάποιες περιοχές που ήταν εκτός συστήματος, υπάρχουν ακίνητα και σε κάποιες μόνιμοι κάτοικοι.

Σημειώνεται ότι με την τελευταία αναπροσαρμογή που πραγματοποιήθηκε το 2021 και οι τιμές ενεργοποιήθηκαν τον Ιανουάριο του 2022, εντάχθηκαν στο σύστημα 3.463 περιοχές.

Οι περιοχές που δεν έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής και επίκειται να ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων  στην Αιτωλοακαρνανίας είναι κατά βάση περιοχές που γειτνιάζουν με τη Λίμνη Τριχωνίδα (Θέρμο, Καινούργιο, Αγγελόκαστρο), αλλά και άλλες περιοχές όπως ο  Αστακός κ.ά.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Αγρίνιο – Δ. Κουτσούμπας: “Όλοι μπορούν να συνταχθούν με το ΚΚΕ” (video + εικόνες)

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ