ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΑιτωλοακαρνανιαΑιτωλοακαρνανία: Κινητοποίηση και συλλαλητήριο από νοσοκομειακούς γιατρούς και Εργατικό Κέντρο (εικόνες – video)

Αιτωλοακαρνανία: Κινητοποίηση και συλλαλητήριο από νοσοκομειακούς γιατρούς και Εργατικό Κέντρο (εικόνες – video)

Αιτωλοακαρνανία: Κινητοποίηση και συλλαλητήριο από νοσοκομειακούς γιατρούς και Εργατικό Κέντρο (εικόνες – video)

Κινητοποιήσεις προετοιμάζουν οι γιατροί του Νοσοκομείου Αγρινίου και Μεσολογγίου με την υποστήριξη του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου.

Η πρώτη είναι προγραμματισμένη για τις 14/07/22 στις 12.00 το μεσημέρι στους αύλειους χώρους των δύο νοσοκομείων και η δεύτερη είναι προγραμματισμένη για τις 21/07/22 στην πλατεία Δημοκρατίας στο Αγρίνιο στις 20.00.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Νομού Αιτωλοακαρνανίας (ΕΙΝΝΑΑ) Μάκης Αραβανής έκανε λόγο για οριακή λειτουργία των νοσοκομείων που όπως «είναι ένα βήμα πριν την λειτουργική κατάρρευση» σε προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Τετάρτης στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Αγρινίου.

Εισηγήσεις έκαναν ο πρόεδρος της Ένωσης  Ιατρών Νοσοκομείων Νομού Αιτωλοακαρνανίας Μάκης Αραβανής και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μεσολογγίου Κώστας Καραγκούνης, ενώ τοποθετήθηκε και ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου Γιώργος Ντουντούμης. Παρών στη συνέντευξη ήταν και ο πρώην πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Μιχάλης Κατσιγιάννης.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Αραβανής έχει ανακύψει σοβαρό ζήτημα υποστελέχωσης σε μια σειρά από τμήματα των δύο νοσοκομείων που καθιστούν αδύνατη την διαμόρφωση προγραμμάτων εφημερίας για να καλυφθεί ολόκληρος ο μήνας. Χαρακτηριστικό είναι το οξυμένο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στη Χειρουργική Κλινική και των δύο νοσοκομείων.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, καλύπτονται μέχρι και 18 ημέρες του μήνα με εφημερεύοντες γιατρούς. Υπάρχουν τρεις κενές οργανικές θέσεις στη Χειρουργική του Νοσοκομείου Αγρινίου, ενώ γνώριζαν οι αρμόδιοι, όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε κατά τη συνέντευξη Τύπου, περί συνταξιοδότησης των ιατρών αυτών και δεν υπήρξε καμία μέριμνα, ούτε για επικουρική θέση. όπως γνωρίζει ο σύλλογος γιατρών. βάσει της ενημέρωσης που έχουν από την 6η ΥΠΕ.

Αντίστοιχο είναι το πρόβλημα που υφίσταται και στο Αιματολογικό Εργαστήριο, στο οποίο έμειναν αυτή την στιγμή 2 γιατροί. Συνεπάγεται δηλαδή ότι δεν μπορεί να συγκροτηθεί το πρόγραμμα των εφημεριών του μήνα.

Παρόμοια εικόνα παρουσίασε ο κ. Αραβανής και σε άλλα τμήματα όπως λ.χ. στη Γυναικολογική – Μαιευτική Κλινική στην οποία είναι 3 γιατροί, εκ των οποίων ένας οδεύει προς συνταξιοδότηση και ακόμη μία γιατρός έχει αναρρωτική άδεια λόγω ασθένειας, με αποτέλεσμα η όλη κατάσταση,  όπως είναι διαμορφωμένη,  να δίνει δυνατότητα κάλυψης μέχρι και 16 ημερών για το μήνα Ιούλιο!

Η Παθολογική Κλινική, όπως ειπώθηκε, έχει επιφορτιστεί με ένα πολύ μεγάλο βάρος ασθενών λόγω της αυξημένης νοσηρότητας στην παρούσα περίοδο, αλλά και της αυξημένης νοσηρότητας που υπάρχει μετά από 2,5 χρόνια πανδημίας όπου κατά το διάστημα αυτό δεν υπήρχε επαφή και έλεγχος από γιατρό για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του κόσμου, με αποτέλεσμα αυτή την στιγμή να νοσηλεύονται κατά Μ.Ο. 60 ασθενείς.

Παράλληλα, τουλάχιστον 15 ημέρες τον μήνα να υπάρχει ένας εφημερεύων παθολόγος στην κλινική για τους 60 νοσηλευόμενους και ένας γιατρός να είναι εφημερία στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Συνεπώς, και στη συγκεκριμένη  κλινική, ο όγκος δουλειάς είναι τεράστιος για είναι διαχειρήσιμος από δύο άτομα, άρα να είναι εύκολα αντιληπτό από τον καθένα πως υπάρχει ανάγκη και για επιπλέον γιατρό/γιατρούς.

Η κατάσταση όμως δεν αλλάζει σε γενικότερο πλαίσιο, καθώς λ.χ. στην Καρδιολογική Κλινική από τις 6 οργανικές θέσεις υπάρχουν 2 μόνιμοι γιατροί και 2 επικουρικοί με υπερεφημέρευση τον μήνα, ενώ οι 2 προκηρύξεις που εκκρεμούν δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη.

Σύμφωνα με τον κ. Αραβανή στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας υπάρχουν 4 γιατροί με υπερφημέρευση και ο ένας εκ των 2 όπως είναι γνωστό έχει καταθέσει παραίτηση για να συνεχίσει αλλού, που σημαίνει ότι ανακύπτει ζήτημα λειτουργίας της μονάδας! Υπάρχουν ακόμη 2 κενές θέσεις στα ΤΕΠ που δεν έχουν καλυφθεί και την ίδια στιγμή η Ουρολογική Κλινική με τις υπάρχουσες θέσεις καλύπτει τις μισές ημέρες του μήνα.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου, σύμφωνα με την ενημέρωση, όπου αυτή την στιγμή έχει μόνο μια αναισθησιολόγο, που σημαίνει πως δεν μπορεί να καλύψει πάνω από 7 ημέρες. Στη Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Μεσολογγίου υπάρχουν 3 γιατροί, η Παθολογική Κλινική καλύπτει στοιχειωδώς το πρόγραμμα με υπερεφημέρευση και μετακίνηση, όπως επίσης και στην Καρδιολογική.

Στη Μαιευτική Κλινική στο Μεσολόγγι έχουν απομείνει 2 γιατροί που δεν μπορούν να ανταποκριθούν, ενώ στα υπόλοιπα τμήματα του Νοσοκομείου Μεσολογγίου υπάρχει ένας γιατρός ή δεν υπάρχει κανείς.

Στο Νοσοκομείο Αγρινίου έχουν συνταξιοδοτηθεί τα τελευταία περίπου 2 χρόνια 15 γιατροί χωρίς να έχει προσληφθεί κανείς, για να αναπληρώσει το ήδη μειωμένο ιατρικό προσωπικό που υπήρχε.

Οι συνταξιοδοτήσεις αυτές ήταν γνωστές, όπως αναφέρθηκε στην συνέντευξη Τύπου, ενώ ειπώθηκε ότι από το σύνολο των οργανικών θέσεων του Νοσοκομείου Αγρινίου υπάρχουν τουλάχιστον 25 κενές θέσεις που δεν έχουν καλυφθεί, ενώ στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου από τις 48 οργανικές θέσεις είναι  στελεχωμένες με γιατρούς μόλις οι 26.

Τι ζητά το σωματείο

«Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε προκηρύξεις ώστε να μην καταρρεύσουν λειτουργικά και τα 2 νοσοκομεία του Νομού. Ζητάμε άμεσα από την κυβέρνηση και από την 6η ΥΠΕ να προχωρήσουν οι διαδικασίες προκήρυξης που είναι σε εκκρεμότητα στην Καρδιολογική Κλινική, ενώ αν δεν υπάρχει ενδιαφέρον η επαναπροκήρυξη να γίνει άμεσα» τόνισε ο κ. Αραβανής, ο οποίος συμπλήρωσε: «Δεν θα επιτρέψουμε να εφαρμοστεί η πάγια τακτική που ακολουθείται γενικά με υπερεφημερίες, με 9 τουλάχιστον εφημερίες».

Η λειτουργική κατάρρευση στην πράξη σημαίνει πως μετά τις ημερομηνίες που έχουν καταθέσει οι γιατροί για τις εφημερίες τους δεν θα υπάρχει εφημερεύον γιατρός, διότι οι γιατροί συμπληρώνουν το μέγιστο επιτρεπτό αριθμό εφημεριών που μπορεί να έχουν βάση νόμου, αλλά το ζήτημα είναι πως απομένουν και άλλες μέρες κατά την διάρκεια του μήνα που δεν θα υπάρχει γιατρός να εφημερεύει", όπως εξήγησε. Οι γιατροί άμεσα έθεσαν ζήτημα ενεργοποίησης της τοπικής κοινωνίας με κάθε τρόπο, για να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση ώστε το υπουργείο να προκηρύξει προσλήψεις προσωπικού.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκαν από τους κυρίους Αραβανή και Καραγκούνη οι επιτακτικές ανάγκες προσλήψεων και για τα δυο νοσοκομεία (Αγρινίου και Μεσολογγίου) και έχουν ως εξής:

Νοσοκομείο Αγρινίου:

3 χειρουργοί, 1 παθολόγος, 2 ιατροί για τα ΤΕΠ (με προτίμηση 1 χειρουργός, 1 παθολόγος), 2 εντατικολόγοι για τη ΜΕΘ, 1 ΩΡΛ, 1 καρδιολόγος και να ολοκληρωθούν
άμεσα οι προκηρύξεις σε εκκρεμότητα για 1 ουρολόγο, 1 αναισθησιολόγο, 1 νεφρολόγο, 1 γαστρεντερολόγος, 2 αιματολόγους, 1 μικροβιολόγο, 1 γυναικολόγο, 1 νευρολόγο, 1 πνευμονολόγο, 1 ψυχίατρο.

Νοσοκομείο Μεσολογγίου:

2 αναισθησιολόγοι, 3 χειρουργοί, 2 παιδίατροι, 1 αιματολόγος για την Αιμοδοσία, 1 νευρολόγος, 2 ορθοπεδικοί, 1 ΩΡΛ, 1 οφθαλμίατρος, 1 παθολόγος, 1 γυναικολόγος, 2 μικροβιολόγοι, 1 ακτινολόγος με γνώση αξονικού, 1 ψυχίατρος.

Ερωτήσεις από τη “Σ”

Ο κ Αραβανής ρωτήθηκε από τη “Σ” συγκεκριμένα για την Παθολογική Κλινική για το κατά πόσον με 8 διαθέσιμους παθολόγους σε 55 περίπου ασθενείς κατά μέσο όρο απαιτούνται και νέες προσλήψεις η ΕΙΝΑΑ ζητά έναν ακόμη, όπως και για τις πληροφορίες που υπάρχουν ότι τα περιστατικά κόβιντ τα αναλαμβάνουν αποκλειστικά πνευμονολόγοι, καθώς και ότι, ειδικά στην παθολογική κλινική, δεν υπάρχουν ρεπό που χρωστιούνται στους γιατρούς αντίθετα από άλλες κλινικές.

Απαντώντας είπε ότι οι 8 παθολόγοι είναι λίγοι, δεν είναι αρκετοί κι αυτό γιατί οι παθολόγοι δεν καλύπτουν μόνο την κλινική αλλά και τα Επείγοντα. Είπε ακόμη ότι στα περιστατικά κόβιντ
συμμετέχουν οι παθολόγοι διότι υπάρχουν κι άλλες νοσηρότητες εκτός από τις αναπνευστικές, αναφέρντας ότι υπάρχουν 2 πνευμονολόγοι που καλύπτουν 12 μέρες τον μήνα.

Αναφορικά με τα ρεπό, επεσήμανε ότι ενδεχομένως να μην χρωστιούνται ρεπό στην παθολογική αλλά πολλές ειδικότητες λόγω κόβιντ έχουν να πάρουν τις άδειές τους επί δύο χρόνια, ενώ εξήγησε ότι μέσα στην πανδημία οι παθολόγοι μπορεί να έκαναν εφημερία 32 ωρών οπότε έπρεπε να ξεκουράζονται καθώς είχαν σε κάποιες περιπτώσεις να δουν 60 κλίνες συν τις 40 παθολογικές σε φυσιολογικές συνθήκες, μαζί με τα ΤΕΠ.

Απαντώντας επίσης σε άλλη ερώτηση της “Σ” σχετικά με το αν η πρόσληψη 7 γενικών γιατρών κι ενός αγροτικού γιατρού, μετά από ενέργειες της διοίκησης και σε συνέχεια απόφασης της 6ης ΥΠΑ, καλύπτει τα κενά στην χειρουργική κλινική, ο κ. Αραβανής απάντησε ότι αυτό δεν συμβαίνει διότι οι γενικοί γιατροί απλά καλύπτουν τα Επείγοντα ώστε να είναι ένας χειρούργος αλλά για την ασφαλή λειτουργία της εφημερίας πρέπει να υπάρχει ένας χειρουργός σε εφημερία κι ένας σε ετοιμότητα.

Όπως είπε, θέση της ΕΙΝΝΑΑ είναι ότι τα θέματα του νοσοκομείου δεν λύνονται με μετακινήσεις αλλά με μόνιμο προσωπικό και μαζικές προσλήψεις.

Τέλος, σε ότι αφορά στο αν έγινε Γενική Συνέλευση κι αν εγκρίθηκε κάποιο ψήφισμα για τις διεκδικήσεις του σωματείου είπε ότι οι διεκδικήσεις είναι κοινές και για τα 3 σωματεία των δύο νοσοκομείων και οι αποφάσεις αφορούν και στο τωρινό διάστημα όπως και στο προηγούμενο, διότι τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί.

Γιάννης Συμψηρής, Κώστας Χονδρός

Δεν ενημέρωσαν ποτέ για την επίσκεψη Κώτσηρα στο Δικαστικό Μέγαρο

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ