ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑγροτικα ΝεαΑιτωλοακαρνανία: Κίνδυνος η εγκατάλειψη της αγροτικής γης

Αιτωλοακαρνανία: Κίνδυνος η εγκατάλειψη της αγροτικής γης

Αιτωλοακαρνανία: Κίνδυνος η εγκατάλειψη της αγροτικής γης

Κίνδυνος για την Αιτωλοακαρνανία η εγκατάλειψη της αγροτικής γης όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία μίλησε με τον Σάββα Βλάχο, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Πολλοί επιδοτούνται για να αφήσουν τα χωράφια τους ακαλλιέργητα»

Αναλυτικά το δημοσίευμα της εφημερίδας: 

Έχει ήδη χτυπήσει το καμπανάκι για την μη καλλιεργημένη ελληνική ύπαιθρο που βλέπουμε όλοι μας γύρω στην Αιτωλοακαρνανία!

Βλέπουμε εκτάσεις ολόκληρες με χέρσα χωράφια, με ό, τι αυτό συνεπάγεται και η τελευταία έρευνα που έκανε συγκροτημένα για το θέμα η Ε.Ε. ήταν μια μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου AGRI, προκειμένου να βοηθήσει την Επιτροπή Γεωργίας της ΕΕ, που συζητά τις νομοθετικές προτάσεις για την ΚΑΠ, για ένα «Ένα μακροπρόθεσμο όραμα για τις αγροτικές περιοχές» μετά το 2021.

Αυτό έγινε σχεδόν πριν από 5 μήνες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι χώρες που πλήττονται περισσότερο από την εγκατάλειψη της γης (σχεδόν το 30% των περιοχών με υψηλό ή πολύ υψηλό κίνδυνο) είναι η Αυστρία, Κύπρος, Εσθονία, Φινλανδία, Ελλάδα, Λετονία και Ρουμανία.

Η δραστική εγκατάλειψη της γεωργικής γης στην ΕΕ27 μπορεί να ανέλθει συνολικά σε 5 εκατομμύρια εκτάρια έως το 2030, ή 2,9% της τρέχουσας χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης (173 εκατομμύρια εκτάρια).

Οι απομακρυσμένες περιοχές, τα βουνά, τα νησιά, οι παράκτιες και οι αραιοκατοικημένες περιοχές επηρεάζονται ιδιαίτερα από το φαινόμενο.

Παράλληλα, στις τρέχουσες τάσεις εγκατάλειψης, εξετάζονται τρεις παράγοντες που μπορεί να επιδεινώσουν το φαινόμενο, όπως η κλιματική αλλαγή, η παγκοσμιοποίηση, οι υγειονομικές κρίσεις, με αντίστοιχα σενάρια επιπτώσεων.

Υπάρχουν κάποιες «hot spot» περιοχές εγκατάλειψης σε ολόκληρη την ΕΕ που περιέργως δεν περιλαμβάνουν τη Δυτική Ελλάδα, ίσως γιατί δεν είχε μετρηθεί η απόδοσή τους παλιότερα.

Πρόκειται για τις Περιφέρειες της Νότιας Ευρώπης, Βόρεια Πορτογαλία, Νότια Γαλλία, Σαρδηνία στην Ιταλία,  τη χερσόνησο της Πελοποννήσου και πολλά νησιά στην Ελλάδα.

Την πιο συγκροτημένη αποτίμηση στο θέμα φαίνεται να κάνουν οι… Θεσσαλοί, πάντα υπό το πρίσμα ότι αν τους εκτρέψουν τον Αχελώο και τους φτιάξουν και τα δύο φράγματα που θέλουν στο Μουζάκι και την Πύλη, θα μπορέσουν να αναστρέψουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εκεί, όχι λόγω εγκατάλειψης αλλά λόγω αλλαγής καλλιεργειών!

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής της Γεωπονικής Νίκος Δαναλάτος την τελευταία 20ετία εγκαταλείφτηκαν στο θεσσαλικό κάμπο περί τα 1,1 εκατομμύρια στρέμματα αρδευόμενες εκτάσεις με εαρινές καλλιέργειες (κυρίως βαμβάκι και καλαμπόκι), λόγω της έλλειψης επιφανειακών νερών και μετατράπηκαν κυρίως σε χειμερινά σιτηρά (σκληρό σιτάρι και κριθάρι.)

Γύρω στα 100.000 στρέμματα από αυτά βέβαια έγιναν δενδρώδεις δυναμικές καλλιέργειες και λαχανικά, με αποτέλεσμα το συνολικό αποτέλεσμα να είναι επιπλέον 1 εκατομμύριο στρέμματα ξερικές καλλιέργειες στον κάμπο.

Μετρώντας, δε, τον πρωτογενή πλούτο που χάνεται κατέληξαν στο αστρονομικό νούμερο των 3,5 δισ. τον χρόνο, ήτοι το 2% του ΑΕΠ της χώρας!

Εμείς στην Αιτωλοακαρνανία έχουμε κάνει κάποιους υπολογισμούς έχουμε κάποιο σχέδιο;

Ο Σάββας Βλάχος

Η Περιφέρεια φαίνεται να έχει συγκροτημένη άποψη όπως την μεταφέρει ο κ. Σάββας Βλάχος επικεφαλής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής: «Πρέπει να δοθούν κίνητρα να στραφεί ο κόσμος στη μικρή καλλιέργεια, στο μποστάνι, στο θερμοκήπιο για την επισιτιστική αλυσίδα της χώρας.

Το θέμα με την εξωστρέφεια, νομίζω το εξαντλήσαμε, καιρός να παράγουμε κάτι το οποίο θα είναι για την διατροφή μας, δεν γίνεται να χορτάσουμε με ακτινίδια και συσκευασμένα πορτοκάλια μόνο, ειδικά αν υπάρξει χειρότερη κρίση. Αυτό περιλαμβάνει και τα σιτηρά ή άλλες πρώτες ύλες για τρόφιμα.

Ποιος, για παράδειγμα, έδωσε προσοχή στο λάδι μας όλα αυτά τα χρόνια; Βγήκαμε από τα ρούχα μας με το ηλιέλαιο από την Ουκρανία για να τηγανίζονται οι πατάτες στα σουβλατζίδικα, αλλά τον «χρυσό» μας που είναι το ελαιόλαδο το αφήνουμε στην νοικοκυροσύνη των αγροτών μας. Τρέχουν όλοι πανικόβλητοι που έγινε ΠΟΠ η ελιά Καλαμάτας.

Η χονδροελιά της περιοχής μας, ειδικά γύρω από το Αγρίνιο, δεν μπορεί να παράγει πλούτο; Γιατί δεν ασχολείται κανείς με τον μικρό κλήρο και με το πως θα βρεθούν χέρια σε πολλές καλλιέργειες που πρόκειται να λείψουν φέτος;

Έχει κριθεί ότι τώρα έχουμε επάρκεια, αλλά με άλλους δύο μήνες έντονου τουρισμού δεν είμαι σίγουρος. Στο μεταξύ ούτε για εργόσημο κόσμος υπάρχει, ούτε και συμφέρει κάποιον ξένο να πάρει 20 στρέμματα να τα καλλιεργήσει αν δεν έχει δικά του μηχανήματα ή δεν μπορεί να φτιάξει θερμοκήπια!».

Υπάρχει κάτι που μπορεί να γίνει άμεσα, ώστε να στραφεί ο κόσμος στην καλλιέργεια της γης σύμφωνα με την Περιφέρεια; «Πρέπει να ξεκινήσουμε από αντικίνητρα για όσους δηλώνουν τα χωράφια τους και παίρνουν επιδότηση, γιατί αυτά φαίνονται σε αγρανάπαυση.

Μόνο ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει στοιχεία για το θέμα αυτό, για το πόσα είναι αληθινά χέρσα δηλαδή, και κάποια στιγμή πρέπει να αποτρέψει όλον αυτό τον κόσμο που κάθεται κι απολαμβάνει τις επιδοτήσεις, χωρίς να κάνει το παραμικρό.

Να βρουν τα χωράφια που δεν δηλώνονται με το σωστό τρόπο και να δώσουν κίνητρα για να καλλιεργηθούν», απαντά ο κ. Βλάχος που εξηγεί όμως ότι όποιος οδηγηθεί στο να καλλιεργήσει θα πρέπει να βοηθηθεί για ένα δύο έτη, μέχρι να αποδώσει ο κόπος του.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Ενίσχυση της «Αποκεντρωμένης», με προσωπικό ή με επιπλέον ρόλο;

 

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ