ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑιτωλοακαρνανία: Καθυστερούν οι Μονάδες Απορριμμάτων

Αιτωλοακαρνανία: Καθυστερούν οι Μονάδες Απορριμμάτων

Αιτωλοακαρνανία: Καθυστερούν οι Μονάδες Απορριμμάτων

Αιτωλοακαρνανία: Καθυστερούν οι Μονάδες Απορριμμάτων, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία αναφέρει πως σε κυκεώνα προσφυγών η Μονάδα της Ναυπάκτου, σε καλύτερη μοίρα η Μονάδα στο ΧΥΤΑ Στράτου

 Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Ενάμιση χρόνο πριν τη λήξη της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου και τα δύο Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων που έχουν σχεδιαστεί για την Αιτωλοακαρνανία δεν έχουν ακόμη δημοπρατηθεί, με αποτέλεσμα να τίθεται εν αμφιβόλω ακόμη και η κοινοτική τους χρηματοδότηση.

Όπως έχει συμβεί στις περισσότερες περιπτώσεις τέτοιων έργων σε όλη τη χώρα η διαγωνιστική διαδικασία έχει καθυστερήσει πολύ είτε λόγω λαθών στη διακήρυξη των έργων, είτε λόγω των αλλεπάλληλων προσφυγών των συμμετεχόντων στους διαγωνισμούς.

Σε κυκεώνα προσφυγών η Μονάδα της Ναυπάκτου: Κινδυνεύει με δεύτερη ακύρωση ο διαγωνισμός

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της «Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και Μονάδας Κομποστοποίησης Προδιαλεγμένων Βιοαποβλήτων 1ης και 4ης ΓΕΝ Αιτ/νίας», που αφορά την κάλυψη των αναγκών των Δήμων Ι.Π. Μεσολογγίου, Ναυπάκτου και Θέρμου, δηλαδή πληθυσμιακά σχεδόν της μισής Αιτωλοακαρνανίας.

Το έργο, του οποίου η διακήρυξη βγήκε στον «αέρα» αρχικά στα τέλη του 2019 οδηγήθηκε σε επαναδημοπράτηση μετά από απόφαση του ΣτΕ. Ένα χρόνο αργότερα το έργο επαναδημοπρατήθηκε όμως και πάλι η διαδικασία έχει «μπλοκάρει» από τις προσφυγές των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό είτε στην Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών, είτε στο ΣτΕ.

Το έργο που είναι ενταγμένο στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ με προϋπολογισμό 18, εκατ. ευρώ, κινδυνεύει ιδίως στην περίπτωση που ακυρωθεί ξανά ο διαγωνισμός του να μην αποκτήσει ποτέ νομική δέσμευση και να απενταχθεί χάνοντας την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Καλύτερες πιθανότητες για τη Μονάδα στο ΧΥΤΑ Στράτου

Κονταροχτυπιούνται «Μεσόγειος» και «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή»

Αν και σε αυτή την περίπτωση η διαδικασία έχει καθυστερήσει αρκετά καθώς ήδη έχουν φύγει 15 μήνες από την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας, σε πολύ καλύτερη μοίρα βρίσκεται η Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, που πρόκειται να κατασκευαστεί στο Αγρίνιο και στο ΧΥΤΑ Στράτου, προκειμένου να εξυπηρετήσει το σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην υπόλοιπη Αιτωλοακαρνανία.

Έχοντας ήδη απορρίψει από τη συνέχεια δύο από τους αρχικούς συμμέτεχοντες στο διαγωνισμό (την «ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε.» και την «ΕΝΩΣΗ ΙΝΤΡΑΚΑΤ – WATT A.E.») πρόσφατα η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Αγρινίου ενέκρινε την απόφαση της Επιτροπής Διαγωνισμού, προκειμένου να ξεκινήσει το επόμενο στάδιο της διαδικασίας, που αφορά την αξιολόγηση και τη αποσφράγιση των επιμέρους φακέλων της οικονομικής προσφοράς των εταιρειών «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε.» και «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.» που συνεχίζουν στο διαγωνισμό.

Για το θέμα συνολικά της καθυστέρησης αυτών των διαγωνισμών έχει ζητηθεί και η παρέμβαση του αρμοδίου Υπουργείου Περιβάλλοντος και μέσα από ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί στη βουλή. Ωστόσο τα περιθώρια παρέμβασης του Υπουργείου μεσούσης της διαδικασίας και όταν εκκρεμούν αποφάσεις του ΣτΕ, που όποιες κι αν είναι αυτές, είναι αδύνατον να παρακαμφθούν, είναι μάλλον στενά.

Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα έχει γίνει επικίνδυνο καθώς ακόμη κι αν τελικά δεν προκύψει θέμα χρηματοδότησης των έργων αυτών από τα κοινοτικά κονδύλια, είναι δεδομένο ότι η καθυστέρηση που υπάρχει είναι τεράστια και ζημιογόνα, όχι μόνο για το περιβάλλον, αλλά και για το τσέπη των πολιτών.

Η χώρα συνολικά υστερεί κατά πολύ από τους στόχους που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανακύκλωση, ενώ φέτος αναμένεται να γίνει και ο πρώτος καταλογισμός του τέλους ταφής απορριμμάτων, που δεν είναι τίποτε άλλο από το πρόστιμο που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι, επειδή στην Ελλάδα συνεχίζουμε ακόμη να θάβουμε τα σκουπίδια στους ΧΥΤΑ.

Τα εργοστάσια αυτά, που τόσο καθυστερούν, είναι το βασικό κομμάτι του σχεδιασμού για τη νέα διαχείριση των απορριμμάτων που πρέπει να γίνει, προκειμένου ως χώρα να πιάσουμε τους στόχους που τίθενται από την Ε.Ε.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Ο East Med στην Αιτωλοακαρνανία: Από πού θα περάσει

 

 

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ