ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑιτωλοακαρνανία: «Καταδρομές» εμβολιασμών

Αιτωλοακαρνανία: «Καταδρομές» εμβολιασμών

Αιτωλοακαρνανία: «Καταδρομές» εμβολιασμών
  • Με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και μετάλλαξη Δέλτα στο… βάθος τοπικό lockdown
  • Παρέμβαση για αυξηθούν τα ποσοστά της εμβολιαστική κάλυψης στην ύπαιθρο της Αιτωλοακαρνανίας
  • Ενημέρωση – κάλεσμα από το Δήμο Αγρινίου και την 6η ΥΠΕ για όσους δεν μπόρεσαν για διάφορους λόγους να εμβολιαστούν και επιθυμούν τώρα να εμβολιαστούν με Pfizer

Συνεχίζει η Αιτωλοακαρνανία να καταγράφει μεγάλη υστέρηση στην εμβολιαστική κάλυψη σε σχέση με το μέσο όρο της χώρας.

Όταν στο σύνολο της χώρας οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί ανέρχονται σε ποσοστό 31,64% η Αιτωλοακαρνανία βρίσκεται 7,8% πιο πίσω με μόνο το 23,85% του τοπικού πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί πλήρως, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η υστέρηση σε σχέση με την εμβολιαστική κάλυψη έστω μιας δόσης του εμβολίου κατά του covid, όπου με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του επιδημιολογικού χάρτη, το 43,85% στο σύνολο της επικράτειας στην Αιτωλοακαρνανία αντιστοιχεί σε 33,95%, δηλαδή σχεδόν 10% πιο πίσω.

Έτσι η Αιτωλοακαρνανία βρίσκεται περίπου στην 65η θέση μεταξύ 74 Περιφερειακών Ενοτήτων. Ωστόσο το πρόβλημα είναι ότι πλέον φουντώνει η συζήτηση για τη μετάλλαξη “Δέλτα” του covid, που εκτιμάται ότι θα κυριαρχήσει στην Ευρώπη έως το τέλος του καλοκαιριού, ενώ η ανησυχία που δημιουργεί ήδη φέρνει αλλαγές πανευρωπαϊκό επίπεδο σε σχέση π.χ. με τα ταξίδια από και προς τη Βρετανία.

Εσχάτως πάντως στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, εξέφρασε την άποψη πως αν χρειαστεί λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, θα επιστρέψουμε σε lockdown, τοπικά σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Αυτά τα τοπικά lockdownsείναι στο χέρι μας να αποτραπούν, τόνισε θέλοντας να στείλει μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού.

Τούτων δοθέντων είναι σημαντικό το γεγονός ότι εξετάζεται κάποιους είδους παρέμβαση από τους αρμοδίους για τους εμβολιασμούς στην Αιτωλοακαρνανία.

Την ώρα που η κυβέρνηση φαίνεται να ενεργοποιεί το σύστημα των κατ’ οίκον εμβολιασμών, στην περιοχή, όπως αποκάλυψε προχθές στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου ο Δήμαρχος, εξετάζονται οι κατά τόπους εμβολιασμοί σε απομακρυσμένες περιοχές ή για όσους για διάφορους λόγους (π.χ. δεν μπορούσαν να μετακινηθούν σε κάποιο εμβολιαστικό κέντρο ή έπρεπε να μετακινηθούν σε γειτονικό δήμου) δεν μπόρεσαν να εμβολιαστούν, αλλά έχουν την πρόθεση να εμβολιαστούν.

OΔήμος Αγρινίου με την προτροπή της 6ης ΥΠΕ έχει ενεργοποιήσει τηλεφωνικό κέντρο για να δηλώσουν όσοι επιθυμούν την πρόθεσή τους να εμβολιαστούν, καθώς επίσης έχει ενεργοποιήσει και τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων προκειμένου να συνδράμουν στην καταγραφή των προβλημάτων.

Ο σκοπός είναι όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να υπάρξει μια καταγραφή των ενδιαφερόμενων ανά γεωγραφική περιοχή έτσι ώστε οι αρμόδιοι να προγραμματίσουν τις «καταδρομικές» επισκέψεις συνεργείων εμβολιασμού σε κατά τόπους περιοχές.

Το πρόβλημα που ανακύπτει είναι ότι αυτή η καταγραφή πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα… αυτή τουλάχιστον ήταν η αρχική εντολή της 6ης ΥΠΕ προς το Δήμο Αγρινίου. Ωστόσο εκτιμάται ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα υπάρξει παράταση.

Σε κάθε περίπτωση με δεδομένο ότι το τελευταίο διάστημα τα περιφερειακά Κέντρα Υγείας της Αιτωλοακαρνανίας, που χορηγούν αποκλειστικά το εμβόλιο της AstraZeneca, έχουν «αχρηστευτεί» ως εμβολιαστικά κέντρα, ιδίως μετά την απόφαση για χορήγησηστο εξήςτου εν λόγω εμβολίου στους άνω των 60 ετών, ήταν ανάγκη να υπάρξει κάποιου είδους παρέμβαση από τους αρμοδίους για να αυξηθούν τα ποσοστά της εμβολιαστικής κάλυψης.

Δήμος Αγρινίου: Ενημέρωση – κάλεσμα για όσους επιθυμούν να εμβολιαστούν με Pfizer

Στο πλαίσιο της προσπάθειας του Υπουργείου Υγείας για την εξυπηρέτηση των πολιτών που επιθυμούν, και δεν έχουν καταφέρει ακόμη να εμβολιαστούν, και με στόχο την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού είναι σε εξέλιξη εμβολιασμός συγκεκριμένων γεωγραφικών περιοχών και αριθμού ατόμων με το εμβόλιο PFIZER.

Η 6η ΥΠΕ – Τμήμα Βελτίωσης και Ελέγχου Ποιότητας με έγγραφο προς τον Δήμο Αγρινίου απευθύνει πρόσκληση σε όσους πολίτες επιθυμούν να εμβολιαστούν και δε μπόρεσαν (πχ. μεγάλη απόσταση του εμβολιαστικού από τόπο κατοικίας, είδος εμβολίου κλπ) να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα εμβολιασμού με το ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ PFIZER.

Όσοι πολίτες ενδιαφέρονται μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 26410 33580 και 26410 33582 ή στα γραφεία των Δημοτικών Ενοτήτων.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Εξαρθρώθηκε σπείρα που διοχέτευε στην αγορά ποτά “μπόμπες” – Συλλήψεις και στο Αγρίνιο (ΦΩΤΟ)

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr