ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΑιτωλοακαρνανιαΑιτωλοακαρνανία: Στο «κόκκινο» οι ελλείψεις φαρμάκων ευρείας χρήσης

Αιτωλοακαρνανία: Στο «κόκκινο» οι ελλείψεις φαρμάκων ευρείας χρήσης

Αιτωλοακαρνανία: Στο «κόκκινο» οι ελλείψεις φαρμάκων ευρείας χρήσης

Μέγα ζήτημα όπου δεν υπάρχουν «αντίγραφα» φάρμακα, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία τονίζει πως οι ελλείψεις φαρμάκων ευρείας χρήσης έχουν «χτυπήσει κόκκινο» στα φαρμακεία του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας, σε βαθμό που δεν έχει συμβεί άλλοτε στο παρελθόν. Τι αναφέρει στη “Σ” ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας Αχιλλέας Κοντοπάνος. 

Αναλυτικά το δημοσίευμα:  

Τα τελευταία χρόνια γίνονταν συνεχώς λόγος για τη μεγάλη έλλειψη φαρμάκων ευρείας χρήσης από τα ράφια των φαρμακείων σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην Αιτωλοακαρνανία. Φέτος όμως και ιδιαίτερα αυτή την χρονική στιγμή η έλλειψη ξεπέρασε κάθε προηγούμενο με τους φαρμακοποιούς να κάνουν καθημερινά αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουν ένα φάρμακο παραγκωνίζοντας άλλες σοβαρές υποχρεώσεις που επιβάλλει το φαρμακείο.

Η έλλειψη παρουσιάζεται σε φάρμακα ευρείας χρήσης όπως λ.χ. για το ζάχαρο, σε πολλά και διάφορα χάπια, σε ινσουλίνες, σε αντιβιώσεις, σε αντισταμινηκά, σε καρδιολογικά φάρμακα, σε φάρμακα για το άγχος, την κατάθλιψη, σε πολλά κολλύρια, σε φάρμακα για την επιληψία και δυστυχώς σε πολλές ακόμη κατηγορίες φαρμάκων.

Μάλιστα, οι ελλείψεις έχουν λάβει τόσο μεγάλες διαστάσεις που έχει φτάσει να είναι σχεδόν το μόνο ζήτημα που απασχολεί τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, ο οποίος έχει ξεκινήσει προσπάθειες, τόσο για την εύρεση φαρμάκων, όσο και για την επίλυση του ζητήματος.

Όμως, τα συμφέροντα των εταιρειών είναι τόσο μεγάλα που επιλέγουν να κάνουν εξαγωγή φαρμάκων σε άλλες χώρες, αφήνοντας ακάλυπτη την ελληνική αγορά. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι διότι τα φάρμακα στην Ελλάδα διαθέτουν πολύ χαμηλές τιμές σε σύγκριση με το εξωτερικό.

Για το ζήτημα μιλάει στη «Σ» ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας Αχιλλέας Κοντοπάνος, ο οποίος δίνει την τοπική διάσταση, τονίζοντας πως οι φαρμακοποιοί καθημερινά κάνουν ότι καλύτερο μπορούν για να δώσουν στον ασθενή το φάρμακο που έχει ανάγκη, την ώρα που πρέπει.

Ο Αχιλλέας Κοντοπάνος

Συγκεκριμένα ο κ. Κοντοπάνος τονίζει: «ευρείας κατανάλωσης φάρμακα που χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους οι πολίτες απουσιάζουν από τα ράφια των φαρμακείων του Αγρινίου και κυρίως αυτή την περίοδο. Φέτος είναι εντονότερο το φαινόμενο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Προσπαθούμε να βρούμε διάφορες λύσεις, τόσο ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, όσο και οι κατά τόπους σύλλογοι για να προμηθευτούμε κάποια φάρμακα. Προς στιγμή δεν έχουμε λύση, αλλά γίνονται προσπάθειες πολλές σε πολλά και διάφορα επίπεδα σε συνεργασία με τις φαρμακαποθήκες, τους χονδρεμπόρους, τις εταιρείες και τον ΕΟΦ.

Το κύριο πρόβλημα είναι οι χαμηλές τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα. Όσο οι τιμές εξακολουθούν να είναι χαμηλά, η λύση του προβλήματος δεν είναι εύκολη, διότι, οι εταιρείες κοιτάζουν το κέρδος τους και το κέρδος τους δεν είναι στην Ελλάδα, αλλά σε άλλες χώρες. Επομένως, είναι δύσκολη η λύση του προβλήματος, αλλά παλεύουμε σε καθημερινή βάση για να εξασφαλίσουμε τα φάρμακα στους ασθενείς και για να βρούμε λύση.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται σε φάρμακα που δεν έχουν υποκατάστατα. Όπου υπάρχουν φάρμακα που υπάρχουν γενόσημα ή υπάρχουν άλλα φάρμακα που είναι στην ίδια κατηγορία, με τις ίδιες ουσίες και στα ίδια mlg δεν έχουμε τόσο σοβαρό πρόβλημα, διότι σε συνεννόηση με το θεράποντα γιατρό μπορούμε να δώσουμε στον ασθενή άλλα φάρμακα, άλλης εταιρείας.

Όταν όμως δεν υπάρχουν αντίγραφα φάρμακα έχουμε σοβαρό πρόβλημα και οι κατηγορίες φαρμάκων που συμβαίνει αυτό είναι αρκετές δυστυχώς. Πολλά φάρμακα παρουσιάζουν έλλειψη, όπως για το ζάχαρο, χάπια, ινσουλίνες όπου είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτό, καθώς ο διαβητικός ασθενής αντιμετωπίζει κίνδυνο, επίσης υπάρχει έλλειψη σε αντιβιώσεις, σε αντισταμινηκά, σε καρδιολογικά, για το άγχος και την κατάθλιψη, σε έλλειψη είναι πολλά κολλύρια, φάρμακα για την επιληψία και δυστυχώς πολλές ακόμη κατηγορίες φαρμάκων παρουσιάζουν μεγάλες ελλείψεις. Πιστεύω πως οι φαρμακοποιοί καταφέρνουν να βρουν λύση σε μεγάλο μέρος. Όμως κάποια στιγμή πρέπει το πρόβλημα αυτό να αντιμετωπιστεί, καθώς πέρα από τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν, ο φαρμακοποιός σπαταλά τουλάχιστον το μισό χρόνο που πρέπει να ασχοληθεί με τον ασθενή και με άλλα σοβαρά θέματα ψάχνοντας να βρει ένα φάρμακο».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Αγρίνιο: Επιχείρηση «νομιμότητα» στον κοινόχρηστο χώρο

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ