ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑιτωλοακαρνανία: «Ηλεκτροπληξία» σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και στην αγορά – Ντόμινο αυξήσεων

Αιτωλοακαρνανία: «Ηλεκτροπληξία» σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και στην αγορά – Ντόμινο αυξήσεων

Αιτωλοακαρνανία: «Ηλεκτροπληξία» σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και στην αγορά – Ντόμινο αυξήσεων
  • «Ηλεκτροπληξία» σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και στην αγορά
  • Ντόμινο αυξήσεων
  • Οι δυσβάστακτοι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος, όχι μόνο για τα νοικοκυριά, αλλά και για τις επιχειρήσεις επιταχύνουν το ντόμινο αυξήσεων στην αγορά

«Ηλεκτροπληξία» προκαλεί κυρίως στις επιχειρήσεις η συνεχής αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία σταδιακά ξεκίνησε εδώ και μήνες και ακόμη δεν λέει να σταματήσει!

Οι «τσιμπημένοι» λογαριασμοί της ΔΕΗ ξεκίνησαν εδώ και κάποιες μέρες να φτάνουν στις επιχειρήσεις, ενώ τις τελευταίες ημέρες παραλαμβάνονται και από τα νοικοκυριά. Οι «τσιμπημένοι» λογαριασμοί αφορούν και άλλους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, πέραν της ΔΕΗ.

«Ηλεκτροπληξία» αναμένεται να «πάθουν» οι επιχειρήσεις που είναι εκτός του «πλέγματος» στήριξης, που εξήγγειλε η κυβέρνηση προ ημερών και αυτές δεν και είναι λίγες.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η αύξηση στην ενέργεια επηρεάζει 7 στις 10 επιχειρήσεις, καθώς δεν συμπεριλαμβάνεται η μέση και η υψηλή τάση. Ακόμα και για τις επιχειρήσεις της γειτονιάς, που είναι συνδεδεμένες με την χαμηλή τάση και δικαιούνται την επιδότηση, το κόστος του ρεύματος αυξάνεται τουλάχιστον κατά 55%.

Έτσι ανατίμηση 10% προβλέπουν οι μισές επιχειρήσεις σύμφωνα με έρευνα του βιοτεχνικού επιμελητηρίου, ωστόσο το 15% εξ αυτών εκτιμούν πως τα προϊόντα και οι υπηρεσίες τους θα ακριβύνουν κατά 30%.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας και Πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης μιλώντας στη «Σ» επί του Παράλληλα ο κ. Λεχουρίτης μίλησε και για το ντόμινο που προκλήθηκε και θα συνεχίσει να υπάρχει σχετικά με την αύξηση των τιμών, το οποίο επηρεάζει κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση ανεξαρτήτως των μέτρων, που εξήγγειλε η κυβέρνηση ότι θα λάβει.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας και Πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης

Συγκεκριμένα ο κ. Λεουρίτης τονίσει: «θα υπάρχουν αυξήσεις στην περιοχή μας στην τιμή του ρεύματος. Αν και η ΔΕΗ ιδιωτικοποιήθηκε πλήρως κανείς δεν συζητάει για τα αντισταθμιστικά οφέλη που θα πρέπει να υπάρξουν στην Αιτωλοακαρνανία, όταν διαθέτει τρία φράγματα τα οποία με το νερό τους τροφοδοτούν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Όταν ήταν στο κράτος η ΔΕΗ δεν μπορούσε το ίδιο το κράτος να επιβάλει αντισταθμιστικά οφέλη. Σήμερα όμως γεννάται το ερώτημα: αφού τα φράγματα ανήκουν πλέον σε ιδιώτη, αυτός δεν θα πρέπει να πληρώσει αντισταθμιστικά οφέλη; Αν πληρώσει ο ιδιώτης αντισταθμιστικά το κόστος θα το μετακυλήσει στον καταναλωτή, όμως η διαφορά είναι πως θα το μετακυλήσει στον καταναλωτή σε πανελλαδικό επίπεδο, διότι ΔΕΗ δεν έχει μόνο η Αιτωλοακαρνανία, έχει η Αττική, η Βόρεια Ελλάδα, τα νησιά κλπ.

Θεωρώ λοιπόν όταν ο ιδιώτης εκμεταλλεύεται τον ελληνικό πλούτο θα πρέπει να πληρώνει αντισταθμιστικά στις περιοχές, όπου υπάρχουν φράγματα, λιγνίτης και γενικότερα όπου υπάρχουν πηγές ενέργειας. Αυτό αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση Πρώτου και Δευτέρου Βαθμού. Τι ενέργειες θα γίνουν εκ μέρους τους έτσι ώστε η περιοχή να έχει όφελος από την εκμετάλλευση αυτών των μονάδων.

Ακόμη μην ξεχνάμε πως το ψωμί πριν ακόμη οι αυξήσεις δοθούν το ψωμί από το 1,60 πήγε στα 2,20 και δεν έγινε αυτό λόγω των αλεύρων, αλλά λόγω της αύξησης στο ηλεκτρικό ρεύμα. Ο κ. Χατζηδάκης ως υπουργός Ενέργειας πριν τουλάχιστον 1,5 μήνα είχε πει πως οι αυξήσεις στο ρεύμα θα φτάσουν στο 50% και τότε όλα τα αρτοποιεία έτρεξαν να αυξήσουν τις τιμές. Συνεπώς οι αυξήσεις έγιναν και θα συνεχίσουν να γίνονται.

Η αύξηση στο 50% στο ρεύμα θα συμπαρασύρει όχι μόνο τον οικιακό καταναλωτή, αλλά και τον επαγγελματία, την βιομηχανία, την βιοτεχνία, το εμπόριο κλπ ασχέτως αν η κυβέρνηση επιδοτήσει. όπως λέει το 80% της τιμής της αύξησης. Θα επιδοτήσει μέχρι 3000 κιλοβατώρες το μήνα.

Εδώ γεννάται το εξής ερώτημα. Αν έρθει αύξηση στην ενέργεια (ρεύμα ή φυσικό αέριο) αλλά, και στα καύσιμα που είναι παράγοντας που επηρεάζει τις τιμές τι θα συμβεί; Θα ζήσουμε ένα από τους χειρότερους χειμώνες την τελευταία δεκαετία»;

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Αγρίνιο: Πότε ξεκινούν και πόσο θα διαρκέσουν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr