Αιτωλοακαρνανία - Ευλογιά των αιγοπροβάτων: Επανήλθε το… άγχος στους κρεοπώλες
Αιτωλοακαρνανία - ευλογιά των αιγοπροβάτων Επανήλθε το… άγχος στους κρεοπώλες της Αιτωλοακαρνανίας σχετικά με την ευλογιά των αιγοπροβάτων όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία σχεδόν οι μισοί καταναλωτές παρέμειναν διστακτικοί να αγοράσουν αιγοπρόβατα, ακόμη κι όταν τελείωσε η υπόθεση με την πανώλη
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Από τη στιγμή που η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας έκανε γνωστό ότι επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη κρούσματος ευλογιάς των αιγοπροβάτων σε εκτροφή στην περιοχή της Κατοχής Αιτωλοακαρνανίας, επανήλθε το άγχος στα όρια της… αγωνίας στις τάξεις των κρεοπωλών της Αιτωλοακαρνανίας ευρύτερα.
Παρότι έχουν ήδη ληφθεί μέτρα περιορισμού της εκτροφής και έχουν οριστεί ζώνες προστασίας και επιτήρησης του νοσήματος σε ακτίνα 3 και 10 χιλιομέτρων από την εστία αντίστοιχα (όπως ορίζεται στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης), ο πολύς κόσμος δεν γνωρίζει λεπτομέρειες για την ασθένεια με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αξιολογήσει την «απειλή» και όλο αυτό να μετατίθεται στις τάξεις των κρεοπωλών, πράγμα που εντείνεται όταν βγαίνει οδηγία για κλείσιμο σφαγείων.
Σύμφωνα με τον επίτιμο πρόεδρο των κρεοπωλών Αγρινίου και Περιχώρων κ. Βασίλη Παπαθανάση, η ζημιά που έγινε στα αμνοερίφια από την πανώλη επανέρχεται τώρα με την ευλογιά, παρά το γεγονός ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τον άνθρωπο.
«Ο κτηνοτρόφος στην Κατοχή όπου βρέθηκε το τελευταίο κρούσμα ακούγεται ότι έχει μια μονάδα 1.000 ζωντανών και καταλαβαίνει κανείς αν υπάρξει εξάπλωση τι θα σημάνει αυτό στους πληθυσμούς των αιγοπροβάτων. Για τον άνθρωπο μπορεί να μην υπάρχει κίνδυνος όμως χάνεται ζωικό κεφάλαιο και περιουσίες ανθρώπων.
Σε εμάς στα κρεοπωλεία, από την πανώλη ακόμη, βρέθηκε η εναλλακτική των άλλων κρεάτων, όπως το μοσχάρι ή το χοιρινό, όμως πάνω στα αιγοπρόβατα είχαμε απώλειες έως και 100% στον τζίρο μας. Οι ψησταριές όταν ακούγεται κάτι τέτοιο δεν το διακινδυνεύουν, προτιμούν να πουν ότι δεν έχουν π.χ. κοκορέτσι ή άλλο προϊόν γιατί δεν βρίσκουν, ακόμη και με το παραμικρό κρούσμα, κάτι που είναι κατανοητό», εξηγεί ο κ. Παπαθανάσης.
Σύμφωνα με τον ίδιο οι καταναλωτές, αφού πέρασε το θέμα της πανώλης ξεκίνησαν να ζητούν σταδιακά αιγοπρόβατα, ενώ όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα η ζήτηση των αιγοπροβάτων ήταν σχεδόν μηδενική. Το 40% με 50% των καταναλωτών όμως παρέμεινε διστακτικό στο να αγοράσει αιγοπρόβατα ακόμη και κάποιες εβδομάδες από όταν είχε λήξει το ζήτημα.
«Και τώρα η κατάσταση στην αγορά και κυρίως στο κομμάτι των καταναλωτών θα βελτιωθεί, όταν θα τελειώσουν τα περιοριστικά μέτρα και όσο ο καιρός περνά θα αυξάνονται συνεχώς οι καταναλωτές που προμηθεύονται αιγοπρόβατα, όμως ένα 30% στην διάρκεια τέτοιων κρίσεων με μεταδοτικές ασθένειες στα ζώα, δεν προμηθεύεται καθόλου κρέατα!
Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει κίνδυνος απλά προτιμά να μην το “διακινδυνεύσει”. Αυτό, όπως γίνεται κατανοητό, είναι πρόβλημα για τον κλάδο μας, όπως και το “άνοιξε-κλείσε” των σφαγείων που μεταφέρει νευρικότητα στην αγορά κρέατος», καταλήγει.
Να σημειωθεί ότι από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας πραγματοποιείται από την Τετάρτη 13/11 επιδημιολογική διερεύνηση και ξεκινούν άμεσα οι επιτόπιες επισκέψεις επιτήρησης από κτηνιάτρους σε εκτροφές αιγοπροβάτων της Π.Ε Αιτωλ/νίας βάση ανάλυσης κινδύνου.
Η σχετική ανακοίνωση είχε επισημάνει ότι η νόσος της ευλογιάς είναι ιδιαίτερα μεταδοτική ιογενής νόσος κυρίως των προβάτων, αλλά και των αιγών, με συμπτώματα υψηλό πυρετό, παρουσία εξανθημάτων, βλατίδων και εφελκίδων κόκκινου χρώματος με ιδιαίτερη εντόπιση στην κοιλιακή χώρα, στους μαστούς, στις μασχάλες, στο κεφάλι και στο κάτω μέρος της ουράς και θανάτους ζώων.
Σε περίπτωση εμφάνισης των συμπτωμάτων οι κτηνοτρόφοι πρέπει να ενημερώνουν άμεσα τις κτηνιατρικές αρχές, ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση του νοσήματος. Τα υγιή ζώα μολύνονται μετά από άμεση επαφή με μολυσμένα ζώα, αλλά και μετά από έμμεση επαφή με μολυσμένα αντικείμενα ή προϊόντα (π.χ. εργαλεία, οχήματα, χόρτα, στρωμνή, μαλλί, δέρματα κ.λ.π. ).
«Η ευλογιά δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος», είναι η μόνιμη επωδός στις ανακοινώσεις των υπηρεσιών, όμως μοιάζει να μην μπορεί να πειστεί εύκολα το κοινό και ο πονοκέφαλος στους κρεοπώλες να παραμένει.
Γιάννης Συμψηρής - Εφημερίδα "Συνείδηση"