ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΑιτωλοακαρνανιαΑιτωλοακαρνανία: Έρχονται νέες συμβάσεις για αποκαταστάσεις

Αιτωλοακαρνανία: Έρχονται νέες συμβάσεις για αποκαταστάσεις

Αιτωλοακαρνανία: Έρχονται νέες συμβάσεις για αποκαταστάσεις

Έρχονται νέες συμβάσεις για αποκαταστάσεις στην Αιτωλοακαρνανία, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία τονίζει πως επτά συμβάσεις για αποκαταστάσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Ένας νέος κύκλος συμβάσεων για έργα αποκαταστάσεων από φυσικές καταστροφές στην Αιτωλοακαρνανία εγκρίθηκε πρόσφατα με διαδοχικές αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Πρόκειται συνολικά για επτά εργολαβίες συνολικού προϋπολογισμού 6,6 εκατ. ευρώ που αφορούν τις αποκαταστάσεις από τις ζημιές που προκληθήκαν στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Αιτωλοακαρνανίας από τις πλημμύρες που έπληξαν  την περιοχή στις αρχές Δεκεμβρίου του 2021.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέντε από τις επτά εργολαβίες αφορούν την περιοχή της ορεινής Ναυπακτίας, ενώ δύο ακόμη περιοχές των Δήμων Αγρινίου και Μεσολογγίου (Νερομάννα και Μούσουρα αντίστοιχα).

Συγκεκριμένα πρόκειται για τις εξής παρεμβάσεις:

«Αποκατάσταση βλαβών επαρχιακής οδού προς Μούσουρα του Δήμου Μεσολογγίου», προϋπολογισμός: 1.000.000€ με ανάδοχο την «ΟΙΝΙΑΔΕΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΤΣΑΛΟΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.» και έκπτωση 11,35%.
«Αποκατάσταση βλαβών επαρχιακής οδού προς Τ.Κ. Δορβίτσας δήμου Ναυπακτίας», προϋπολογισμός: 1.500.000€ με ανάδοχο την «ΦΟΥΝΤΖΗΛΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ» και έκπτωση 11,04%.
«Αποκατάσταση βλαβών επαρχιακής οδού προς Τ.Κ Στράνωμας Δήμου Ναυπακτίας», προϋπολογισμός: 1.000.000€ με ανάδοχο την «ΜΠΟΥΡΝΑΖΟΣ Α. – ΤΖΟΓΑΝΗΣ Δ. Ο.Ε. δ.τ. ΕΓΕΚΑ Ο.Ε.» και έκπτωση 10,84%.
«Αποκατάσταση βλαβών επαρχιακής οδού προς Πιτσιναίικα-Ριγάνι του Δήμου Ναυπακτίας», προϋπολογισμός: 1.100.000€ με ανάδοχο την «3Κ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.» και έκπτωση 12,06%.
«Αποκατάσταση βλαβών επαρχιακής οδού προς Νερομάννα του Δήμου Αγρινίου», προϋπολογισμός: 300.000€ με ανάδοχο την «ΚΩΝ.ΒΑΛΤΙΝΟΣ Ε.Ε.» και έκπτωση 10,11%.
«Αποκατάσταση βλαβών επαρχιακής οδού προς γέφυρα Μπανιά του Δήμου  Ναυπακτίας», προϋπολογισμός:700.000€ με ανάδοχο την «ΟΔΟΣ Α.Τ.Ε.» και  έκπτωση 10,26%.
«Αποκατάσταση βλαβών επαρχιακής οδού Στύλια-Συκιά-Φάμηλα του Δήμου Ναυπακτίας», προϋπολογισμός: 1.000.000€ με ανάδοχο την  «ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΙ ΑΦΟΙ Ο.Ε.» και έκπτωση 11,16%.

Οι εν λόγω για παρεμβάσεις, που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων, αξίζει να σημειωθεί ότι αποφασίστηκε η δημοπράτησή τους να γίνει με τη διαδικασία των άρθρων 32 παρ.2 (γ) και 32Α του νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις, δηλαδή με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση. Διαδικασία που προβλέπει σχετική πρόσκληση σε περιορισμένο αριθμό υποψηφίων αναδόχων και συντομότερους χρόνους.

Ωστόσο οι εν λόγω αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας, όπως έχει συμβεί επανειλημμένως και στο παρελθόν καταψηφίστηκαν από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης (παράταξη Κατσιφάρα, Σπηλιόπουλου και Λαϊκή Συσπείρωση) διατηρώντας επιφυλάξεις για το συγκεκριμένο τρόπο δημοπράτησης των έργων και μιλώντας μάλιστα για αναθέσεις.

Ωστόσο η πλευρά της Περιφερειακής Αρχής επιμένει στη συγκεκριμένη διαδικασία επικαλούμενη το απρόβλεπτο της θεομηνίας και την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Από την άλλη τηρουμένων των αναλογιών, αφού μιλάμε για ζημιές που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Δεκεμβρίου του 2021, το γεγονός ότι περίπου δέκα μήνες μετά μιλάμε για συμβάσεις, δηλαδή έχουν προηγηθεί μελέτες, τεχνικά δελτία, η εξεύρεση της χρηματοδότησης και η δημοπράτηση, σε σχέση με το πως προχωρούσε στο παρελθόν η διαδικασία των αποκαταστάσεων από φυσικές καταστροφές είναι ένας αρκετά βελτιωμένος χρόνος.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Αγρίνιο: Μια ζωγραφιά του 4χρονου ξεσκέπασε τη φρίκη

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ