ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑιτωλοακαρνανία: Επάρκεια εμβολίων, ανεπάρκεια προσωπικού

Αιτωλοακαρνανία: Επάρκεια εμβολίων, ανεπάρκεια προσωπικού

Αιτωλοακαρνανία: Επάρκεια εμβολίων,  ανεπάρκεια προσωπικού
  • Τον κίνδυνο να μετατραπούν τα Νοσοκομεία σε εμβολιαστικά κέντρα επισημαίνουν οι υγειονομικοί
  • Όσο δεν υπάρχει λύση στη στελέχωση των νέων εμβολιαστικών γραμμών και δεν αλλάζει ο ανέφικτος, όπως λένε, σχεδιασμός, φοβούνται ότι επίκειται «εντέλλεσθαι»

Ποιος να το φανταζόταν πριν από περίπου δύο ή τρεις μήνες, όταν πανευρωπαϊκά το θέμα ήταν οι καθυστερημένες παραδόσεις των εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι θα έρθει σύντομα κάποια στιγμή, που θα υπάρχει επάρκεια εμβολίων, αλλά θα παρατηρείται ανεπάρκεια στην στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων.

Το Μάιο η Ελλάδα θα λάβει περίπου 3 εκατ. δόσεις εμβολίων και ο μήνας αυτός θα είναι ως φαίνεται ο μήνας των μαζικότερων εμβολιασμών στη χώρα. Ωστόσο, στην Αιτωλοακαρνανία οι εμβολιαστικές γραμμές που σχεδιάζεται να λειτουργήσουν στο Αγρίνιο και στο Μεσολόγγι αναζητούν ακόμη προσωπικό, αλλά και χώρους… Πέντε νέες εμβολιαστικές γραμμές υπάρχει η πρόθεση να λειτουργήσουν στο Νοσοκομείο Αγρινίου (4 Pfizer, 1 Johnson&Johnson), ενώ έξι θα είναι συνολικά οι εμβολιαστικές γραμμές που θα προστεθούν στις ήδη δύο που λειτουργούν στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι έχουν τεθεί επί τάπητος διάφορες λύσεις, όπως η μετακίνηση προσωπικού από τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση στο ζήτημα του προσωπικού που θα στελεχώσει αυτές τις νέες γραμμές, ενώ ανακύπτουν ακόμη και χωροταξικά ζητήματα. Και όσο δεν βρίσκεται κάποια λύση οι υγειονομικοί της περιοχής, εκμυστηρεύονται στη «Σ» πως φοβούνται ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει κάποιο «εντέλλεσθαι», που θα τους καλεί να… τετραγωνίσουν τον κύκλο, όπως λένε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το κλίμα είναι και η χθεσινή παρέμβαση της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών και του Σωματείου των Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου, που χαρακτηρίζουν ανέφικτο το σχεδιασμό που υπάρχει για την αύξηση των εμβολιαστικών γραμμών. Επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα θα έπρεπε να είναι έργο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας –δεν έχουν καθόλου άδικο σε αυτό- και τονίζουν τον κίνδυνο να μετατραπούν τα νοσοκομεία σε εμβολιαστικά κέντρα και να κλείσουν κλινικές και τμήματα, για να στελεχωθούν οι εμβολιαστικές γραμμές. Παράλληλα εύλογα χαρακτηρίζουν παράλογο το Νοσοκομείο Μεσολογγίου να καλείται να κάνει ένα κλάσμα όσων κάνουν άλλα νοσοκομεία π.χ στην Πάτρα, που λειτουργούν με τις μισές εμβολιαστικές γραμμές.

Υπενθυμίζεται ότι οι προτάσεις, που έχουν καταθέσει οι Δήμοι Μεσολογγίου και Αγρινίου, που είναι διατεθειμένοι να συνδράμουν με την παραχώρηση χώρων, αλλά ακόμη και υγειονομικού προσωπικού που υπηρετεί στις κοινωνικές τους δομές, δεν προχώρησαν έως τώρα… Όμως οι υγειονομικοί της περιοχής εκτιμούν πως αυτές οι προτάσεις θα πρέπει να επανεξεταστούν… καθώς θα λύσουν οπωσδήποτε τα χωροταξικά θέματα, αφού με την πρόσθεση νέων εμβολιαστικών γραμμών στα Νοσοκομεία δύσκολα θα αποφευχθεί ο συνωστισμός και θα τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Πάντως συνολικά η Κυβέρνηση και οι επιτελείς της επιχείρησης «Ελευθερία» θέλουν το Μάιο να αναπτυχθούν 1.471 εμβολιαστικά κέντρα, αριθμός που ίσως αυξηθεί καθώς ενδέχεται να προστεθούν δυνάμεις και από τον ιδιωτικό τομέα (πολυϊατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια, κλινικές και θεραπευτήρια).

Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων – Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Μεσολογγίου:

«Ανέφικτος ο σχεδιασμός για τους εμβολιασμούς»

Έχοντας εξαντλήσει πλέον κάθε δυνατότητα παρέμβασης, νουθεσίας και εκλογίκευσης της Διοίκησης της 6ης ΥΠΕ και του Υπουργείου, είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε τον ανέφικτο σχεδιασμό τους για την διεξαγωγή εμβολιασμών στο Νοσοκομείο μας.

Η ανικανότητα των διοικούντων να οργανώσουν τον εμβολιασμό του πληθυσμού – την πιο σημαντική ενέργεια για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία του Covid-19 στην χώρα μας – έχει οδηγήσει, από την στιγμή της έλευσης των εμβολίων, στο φόρτωμα αυτού του έργου στα Νοσοκομεία. Ένα έργο καθαρά της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το όποιο η ανικανότητα, η ανοργανωσιά και η απροθυμία τους να υπάρχουν δομές ΠΦΥ και να στελεχωθούν με προσωπικό, το φόρτωσαν με αυθαίρετες αποφάσεις στα Νοσοκομεία. Χωρίς να λογαριάσουν προσωπικό, χώρους, υποδομές… Αποτέλεσμα πολλά Νοσοκομεία να στενάζουν και να δυσλειτουργούν ως δομές Δευτεροβάθμια φροντίδας Υγείας υπό το βάρος των εμβολιαστικών κέντρων.

Στο Νοσοκομείο μας η μη ύπαρξη χώρων (λόγω του κτηριακού “σχεδιασμού”…) οδήγησε ήδη σε διόλου κολακευτικά δημοσιεύματα για το δημιουργούμενο συνωστισμό στις δύο εμβολιαστικές γραμμές που λειτουργούν μέχρι σήμερα. Σαν να μην έφτανε αυτό οι «αρμόδιοι», πάλι με ντιρεκτίβες χρεώνουν στο Νοσοκομείο μας άλλες έξι εμβολιαστικές γραμμές. Σε ποιο χώρο; Με ποιο ιατρικό προσωπικό; Με ποιες επισκέπτριες Υγείας; Προβληματίζει κανέναν από αυτούς που δίνουν τις εντολές; Από ό,τι φαίνεται όχι….. Οι πολίτες θα κλείνουν ραντεβού και θα αναζητούν ευθύνες για την ταλαιπωρία τους από τους εργαζόμενους, που θα βρίσκουν μπροστά τους καθώς και συνολικά από ένα Νοσοκομείο, που εκ των πραγμάτων αδυνατεί να ανταποκριθεί λόγω της ακαταλληλότητας των χώρων και της υποστελέχωσης.

Η λειτουργία των 8 γραμμών στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου :
-Είναι εκτός των καθηκόντων του Νοσοκομείου, αφού είναι έργο της Π.Φ.Υ. Η μη στελέχωση και η ανικανότητα συντονισμού των πολυάριθμων Κ.Υ. του Νομού, δεν σημαίνει ότι πρέπει και μπορεί να φορτωθεί το έργο του εμβολιασμού στη Ν.Μ.Μεσολογγίου.
-Προκαλεί δυσλειτουργία στο Νοσοκομείο μας, αφού οι ολιγάριθμοι γιατροί είναι αδύνατον να καλύψουν τις 8 γραμμές ενώ ταυτόχρονα λείπει και το λοιπό προσωπικό ( επισκέπτριες υγείας, νοσηλευτές) που απαιτείται. Εκτός αν κλείσουν τα τμήματα και οι κλινικές και γίνει όλο το Νοσοκομείο… εμβολιαστικό κέντρο.
-Αντίκειται σε κάθε κανόνα τήρησης αποστάσεων και μη συνωστισμού αφού ο διαθέσιμος χώρος δεν είναι ο κατάλληλος και είναι ανεπαρκής για να τηρηθούν στοιχειωδώς τα μέτρα που η ίδια η κυβέρνηση ζητάει να τηρούν οι πολίτες.
-Είναι παράλογη όταν μεγάλα Νοσοκομεία όπως, π.χ. το Πανεπιστημιακό Πάτρας και ο Άγιος Αντρέας έχουν τις μισές εμβολιαστικές γραμμές. Νοσοκομεία με εκατοντάδες ιατρικό και χιλιάδες λοιπό προσωπικό κάνουν ένα κλάσμα όσων καλείται να κάνει η Ν.Μ. Μεσολογγίου.
-Εξαιτίας όλων των παραπάνω είναι καταδικασμένη να δυσλειτουργήσει, να καταρρεύσει, χειροτερεύοντας το πρόβλημα επιτάχυνσης των εμβολιασμών αντί να το λύσει….
Όταν η κοινωνία περιμένει το εμβόλιο για να ανασάνει, η αναζήτηση για το πού θα χρεωθεί η όποια αποτυχία δεν αφορά τους πολίτες.

Και στην συγκεκριμένη περίπτωση ο παράλογος και ανέφικτος σχεδιασμός για τη Ν.Μ.  Μεσολογγίου, έχει συγκεκριμένους υπεύθυνους. Αυτούς που το σχεδίασαν και έδωσαν τις εντολές μετακυλώντας το κόστος της δικής τους αδράνειας στις πλάτες των εργαζομένων και συνολικά της κοινωνίας Και μάλιστα όταν την ίδια στιγμή υπάρχουν άλλες πιο εφικτές και ασφαλείς λύσεις , με ανθρώπινες συνθήκες για τους πολίτες, τεχνικά υλοποιήσιμες, με καλύτερο συντονισμό και λειτουργία των ΚΥ, εμπλοκή των Δήμων και δημιουργία δομών εμβολιασμού εκτός Νοσοκομείων, όπως εφαρμόστηκε σε πολλές άλλες πόλεις. Αφήσαμε τελευταίο τον πιο σοβαρό λόγο. Δηλαδή την μετατροπή του Νοσοκομείου σε δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας –εμβολιαστικό κέντρο με ότι αυτό συνεπάγεται για την κάλυψη των αναγκών υγείας των πολιτών της περιοχής μας.

Ακόμα και την τελευταία στιγμή κάνουμε έκκληση να αλλάξει ο σχεδιασμός γιατί θα είναι καταστροφικός. Όσο επιμείνουν σ’ αυτόν τον σχεδιασμό φέρουν ακέραια την ευθύνη για το φιάσκο και τα προβλήματα στον εμβολιασμό των πολιτών και την δυσλειτουργία του Νοσοκομείου.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα Συνείδηση

Αιτωλοακαρνανία – Πάσχα στο χωριό μέσω… ΚΤΕΛ: 15% αύξηση στα έκτακτα δρομολόγια

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr