Αιτωλοακαρνανία: Έως 2.500 ευρώ τα «ραβασάκια» για επιστροφές επιδοτήσεων ρεύματος στο 70% με 80% των επιχειρήσεων
Kαι εκτός νέων επιδοτήσεων και επιστροφές των προηγούμενων για τις επιχειρήσεις
Σε ενεργειακή περιδίνηση
Σε δεινή θέση έχουν περιέλθει χιλιάδες επαγγελματίες σε όλη την χώρα, όπως και στην Αιτωλοακαρνανία, καθώς λαμβάνουν ειδοποιήσεις για επιστροφή επιδοτήσεων στο ρεύμα! Οι ειδοποιήσεις και στη Αιτωλοακαρνανία έρχονται «βροχή»!
Τα ωφελούμενα ποσά ξεκινούν στην καλύτερη περίπτωση από τα 300 ευρώ ενώ συχνά φτάνουν ακόμη και τις 2.500 ευρώ! Οι επαγγελματίες έχουν φτάσει στα όρια τους, διότι τους ζητούνται χρήματα που δεν υπάρχουν, ενώ συμπεριλαμβανομένων και των υπολοίπων εξόδων που πλέον έχουν διογκωθεί, αισθάνονται σα να υπάρχει μια «βόμβα» στα θεμέλια της επιχείρησης τους, η οποία δεν ξέρουν πότε θα σκάσει.
Μεταξύ των φορέων που αντέδρασαν έντονα είναι και η Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Αιτωλοακαρνανίας, που με ανακοίνωσή της ζήτησε από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα ώστε να μην επιβαρυνθούν με άλλες υποχρεώσεις οι επιχειρήσεις.
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Αιτωλοακαρνανίας (ΟΕΒΑ) Βασίλης Νικολέτας μιλώντας στη «Σ» τόνισε: «Όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά και πανελλαδικά, είναι στα «κάγκελα», διότι το κράτος και η ΔΕΗ μας αποστέλλουν ραβασάκια για επιστροφή από το ρεύμα του 2021 – 2022 που οι επαγγελματίες είχαν επιδοτηθεί.
Αυτό συνέβη διότι κρίθηκε από την Ε.Ε. ότι η επιδότηση αυτή του Κράτους ήταν παράνομη. Αποτέλεσμα αυτού είναι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες να καλούνται να επιστρέψουν χρήματα που δεν έχουν.
Πολλοί επαγγελματικοί κλάδοι, όπως αρτοποιοί όλοι οι επαγγελματίες που διαθέτουν ψυγεία, αλλά ακόμη και ο τομέας των αλουμινοκατασκευών και όχι μόνο, λαμβάνουν ειδοποιήσεις για οφειλές από 300 ευρώ το ελάχιστο, αλλά και για ποσά άνω των 2.500 ευρώ και φυσικά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.
Το πρόβλημα είναι μεγάλο και δεν άφορα ένα «κομμάτι» των επιχειρήσεων, αλλά τουλάχιστον το 70% με το 80% των επιχειρήσεων της Αιτωλοακαρνανίας. Οι επαγγελματίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν, είναι στα πρόθυρα να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους και αναφέρομαι σε επαγγελματίες από όλους του κλάδους δυστυχώς.
Τα χρήματα αυτά είναι δύσκολο να βγουν και εκτός αυτού έτσι όπως εξελίχθηκε η κατάσταση είναι περίτρανη απόδειξη ότι πάντα την «πληρώνει» οι ελεύθερος επαγγελματίας, που είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Έχουμε ζήσει απανωτές κρίσεις, υγειονομική, οικονομική, η οποία ακόμη υπάρχει, ενεργειακή, καλούμαστε επίσης να αντιμετωπίσουμε τα δυσθεώρητα πλέον λειτουργικά έξοδα και ξαφνικά μας έρχονται και οι επιστροφές που είναι το «κερασάκι στην τούρτα».
Κανείς δεν ρώτησε πως βγαίνουν τα χρήματα αυτά και αν οι επιχειρήσεις απειλούνται και αν είναι στα πρόθυρα να κλείσουν. Από τον Σεπτέμβριο και έπειτα έχουμε σκοπό να εντείνουμε την διαμαρτυρία μας με κάθε τρόπο. Ήδη έχουμε αντιδράσει και ανεξάρτητα κάθε Ομοσπονδία, αλλά και συνολικά μέσω της ΓΣΕΒΕΕ και στην οποία ανήκουμε, αλλά δεν εισακουστήκαμε. Επομένως, έχουμε σκοπό να αντιδράσουμε δυναμικότερα».
Επίσης ο κ. Νικολέτας τόνισε: «είτε κάποιος είναι μέλος της ομοσπονδίας μας είτε δεν είναι «βράζουμε στο ίδιο καζάνι».
Τα ιδία προβλήματα αντιμετωπίζουμε. Οι καιροί είναι δύσκολοι και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες παλεύουμε για την επιβίωση μας και για την διατήρηση χιλιάδων θέσεων εργασίας, την στιγμή μάλιστα που κάποιοι κλάδοι έχουν ανάγκη από εργαζόμενους και δεν τους βρίσκουν.
Αυτό είναι μεγάλο πλήγμα για την οικονομία, την κοινωνία και για τις επιχειρήσεις, συνολικά και για κάθε μια επιχείρηση ξεχωριστά που έχει ανάγκη από επιπλέον χέρια για εργασία. Αν δεν αλλάξει ο τρόπος καταβολής των επιδομάτων και δεν συνδεθούν άμεσα με την εργασία τότε δεν υπάρχει μέλλον, δεν θα πάνε καθόλου καλά τα πράγματα.
Η Ελλάδα δεν διαθέτει μόνο τον τομέα του τουρισμού, όπου και εκεί αντιμετωπίζουν πρόβλημα οι επιχειρήσεις και δεν βρίσκουν εργαζόμενους, αλλά υπάρχει και ο πρωτογενής τομέας, αλλά και τόσοι άλλοι τομείς που αναζητούν εργαζόμενους και δεν τους βρίσκουν».
Επέκταση των επιδοτήσεων ρεύματος ζητούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις Παράλληλα αναβρασμός επικρατεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που μένουν «εκτός κάδρου» των νέων επιδοτήσεων που έχει προαναγγείλει το ΥΠΕΝ για τον Αύγουστο, τη στιγμή που κάποιες εξ αυτών καλούνται να επιστρέψουν μέρος των παλαιών επιδοτήσεων που είχαν λάβει την περίοδο της ενεργειακής κρίσης.
Στο πλαίσιο αυτό, οι επαγγελματικοί φορείς ζητούν την επέκταση των επιδοτήσεων και στα επαγγελματικά τιμολόγια. Υπενθυμίζεται, πως οι επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση λίγες ημέρες πριν αφορούν τους οικιακούς λογαριασμούς.
Το ενεργειακό κόστος είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις. Μάλιστα, όπως αναφέρουν φορείς της αγοράς, ο λογαριασμός ρεύματος μπορεί να είναι εξίσου υψηλός με το ενοίκιο του κτιρίου όπου στεγάζεται η επιχείρησή τους, οπότε κάνουν λόγο για δυσβάστακτο κόστος.
Σύμφωνα με επαγγελματίες του κλάδου οι αυξημένες αυτές τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, θα επιβαρύνουν τόσο τις επιχειρήσεις τους που θα αναγκαστούν να τις περάσουν στην τιμή του προϊόντος, ανατροφοδοτώντας έτσι τον πληθωρισμό.
Από την πλευρά του πάντως ο αρμόδιος υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης εκτίμησε πως «υπάρχει αυτοσυγκράτηση με τα επιχειρηματικά τιμολόγια που είναι εκτός επιδοτήσεων, γιατί δεν μπορούσαμε να κάνουμε έκτακτο σχήμα, που θέλει έγκριση από την Κομισιόν, και δεν πιστεύω ότι θα δινόταν, καθώς ο μηχανισμός έχει καταργηθεί με την καινούργια οδηγία».
Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα Συνείδηση