Αιτωλοακαρνανία: Ενώνουν οικόπεδα για πρόσθετη αξία

Αιτωλοακαρνανία: Ενώνουν οικόπεδα για πρόσθετη αξία όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση". Γεωμετρικά αυξάνεται και το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για τα παράλια της περιοχής

«Καλπάζει» η Πάλαιρος παρά το «αγκάθι» της έλλειψης προσωπικού - Αύξηση 10% αυτή την περίοδο σε σχέση με πέρυσι

Αιτωλοακαρνανία: Ενώνουν οικόπεδα για πρόσθετη αξία όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση". Γεωμετρικά αυξάνεται και το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για τα παράλια της περιοχής

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Μπορεί στην ενδοχώρα της Αιτωλοακαρνανίας, ειδικότερα στο Αγρίνιο, το μόνο που αναμένεται να σπρώξει την αγορά ακινήτων να είναι το πρόγραμμα για την στέγαση των νέων, όμως κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει για τα παράλια της Περιφερειακής Ενότητας και ειδικά στις ακτές που ήδη τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν ενδιαφέρον λόγω τουρισμού. Αντιθέτως, παρατηρείται μια έντονη κινητικότητα για αγορά γης που παραμένει μια πολύ σημαντική επένδυση και στην οποία έχουν υπεισέλθει και διάφοροι «μεσάζοντες» που βρίσκουν σε ξένους πολίτες κομμάτια γης για αξιοποίηση.

Σε πόλεις που δεν έχουν τέτοια επαφή με τον τουρισμό η άνοδος των τιμών που παρατηρείται γενικά (ακόμη και από παράγοντες όπως η Χρυσή Βίζα που δεν αφορά άμεσα την υπόλοιπη χώρα πλην Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Μυκόνου, Σαντορίνης κλπ) δεν συνοδεύεται από επενδυτικό ενδιαφέρον ή από ενισχύσεις, παρά μόνο σαν το πρόγραμμα που τελικά ανεβάζει ακόμη πιο πολύ τις τιμές γιατί αφορά σε παλιά σπίτια που θα χρειαστούν ανακαίνιση, άρα περισσότερα λεφτά για ξόδεμα, άρα χασούρα!

Για να καταλάβει κανείς τι συμβαίνει με την αγορά γης στα τουριστικά παράλια της Αιτωλοακαρνανίας, θα πρέπει να προσέξει ότι η τεράστια επένδυση που γίνεται στο Βαρκό του δήμου Ακτίου-Βόνιτσας αφορά σε κατοικίες που μπορούν να αγοραστούν από επενδυτές με βαρύ πορτοφόλι και στη συνέχεια εκείνοι να εκμισθώσουν αυτά τα σπίτια, με τους τουριστικούς και προωθητικούς όρους της εταιρίας που έχει το brand. Δηλαδή η RND Investments, βελγική εταιρεία, με εμπειρία στο real estate στο Βέλγιο, που βρίσκεται πίσω από το ειδικό όχημα « Rnd Ιnvestments GREECE» που δημιουργήθηκε μόνο γι’ αυτό  το project, θα πουλήσει οικίες σε ιδιώτες στα πλαίσια του Varko Bay. Αυτοί θα είναι υπό τη διαχείριση του μεγάλου ξενοδοχειακού ομίλου Banyan Tree, brand της γνωστής αλυσίδας Accor! Οι ιδιοκτήτες θα έχουν τη δυνατότητα να εκμισθώνουν τις κατοικίες τους μέσω μοντέλου της Accor, με λίγα λόγια.

Ο Χρήστος Καμποσιώρας

«Έχει αλλάξει ο τρόπος που βλέπουν τη γη ακόμη και οι ντόπιοι στις περιοχές αυτές, πέραν του ότι ανεβαίνει η αξία, που σημαίνει ότι είναι αναγκαίο το να κινηθείς γρήγορα», εξηγεί ο Χρήστος Καμποσιώρας, πρόεδρος της  Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Αιτωλοακαρνανίας (ΕΝΙΑΚΑ). Όπως τονίζει, έχουμε δύο φαινόμενα στα συγκεκριμένα μέρη της Π.Ε.: αφενός ενδιαφέρον από ξένους αγοραστές που τους οργανώνουν ειδικά γραφεία και αφετέρου τον «συνασπισμό» δυνάμεων από κάποιους ντόπιους ή και προερχόμενους από τα άλλα αστικά κέντρα (όπως το Αγρίνιο), οι οποίοι, αντί να χάσουν λεφτά επενδύοντας σε γη στην ενδοχώρα, ενώνουν διάφορα οικόπεδα και δημιουργούν «θέσεις» 80 ή 100 στρεμμάτων που να μπορεί να μεταπωληθούν στις καινούργιες ελκυστικές τιμές. «Αυτό είναι και καλό και κακό. Από την μία μπορεί να πει κανείς ότι βρίσκεται επενδυτική διέξοδος για όσους έχουν κάποια χρήματα, να μην τα απαξιώσουν τελείως. Από την άλλη ανεβαίνουν διαρκώς οι τιμές και απαξιώνεται η γη σε άλλες περιοχές, αφήνοντας ενδιαφέρον μόνο όπου υπάρχει τουρισμός», επισημαίνει. Με άλλα λόγια από τις αγροτικές μονοκαλλιέργειες, όπως ο καπνός, που σκότωσαν την παραγωγή, περνάμε σε «μονοκαλλιέργεια» επενδύσεων αποκλειστικά και μόνο εκεί που υπάρχει τουριστικό ενδιαφέρον.

Ο κοινωνικός αντίκτυπος

Όλα τα παραπάνω δυσκολεύουν την δημιουργία νέων νοικοκυριών, ειδικά σε πόλεις όπως το Αγρίνιο, το Θέρμο, το Ξηρόμερο, ο Βάλτος και οι περιοχές του κάμπου. Τα νοικοκυριά στην Ελλάδα είναι μονομελή μόλις κατά 25,7% (στοιχεία: kathimerini.gr) όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. ξεπερνάει το 34%, ζουν δηλαδή πολλοί ενήλικες μαζί. Η στέγη είναι πιο ακριβή από την Ευρώπη ενώ και τα νοίκια που ήταν πιο φθηνά πήραν τα τελευταία χρόνια την ανιούσα. Ο Έλληνας υποχρεώνεται να διαθέσει πάνω από το 40% του ετήσιου διαθέσιμου εισοδήματός του μόνο και μόνο για να καλυφθούν οι στεγαστικές ανάγκες του και στην επαρχία το κόστος είναι 22%, στην Βουλγαρία 13,3% και στην Ρουμανία 10,8%!

Στα παραπάνω ήρθε να προστεθεί ο λογαριασμός του ρεύματος που είναι 60% υψηλότερος από τα επίπεδα του 2021, ταυτόχρονα με κρίση πληθωρισμού και μεγαλύτερα επιτόκια δανεισμού! Το θετικό είναι πως ενώ στην Ελλάδα το 73,7% των ιδιοκτητών μένει στο δικό του ακίνητο έναντι 69,9% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος, μόλις το 11,8% έχει υποθηκεύσει το σπίτι του ενώ στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό είναι 26,1%. Αλλά πώς να μπουν υποθήκες όταν δεν δίνονται δάνεια;

Το πόσο δύσκολο είναι να ανοίξεις το δικό σου νοικοκυριό φαίνεται από το ότι 12,1% των νοικοκυριών στην Ελλάδα αποτελείται από άτομα κάτω των 65 ετών, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. είναι 19,4% διότι επιλέγουν οι ενήλικες να μένουν μαζί. Το μεγαλύτερο ποσοστό νοικοκυριών με τρία ή περισσότερα ενήλικα μέλη στην Ευρώπη (14,3%) είναι στην Ελλάδα, όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι στο 7,7%!

Όπως ειπώθηκε, από τα δάνεια για τους νέους σε πρώτη φάση το πολύ να ανοίξουν 5.000 νέα νοικοκυριά. Για περιοχές σαν την Αιτωλοακαρνανία θα είναι μερικές εκατοντάδες. Πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό, η ακρίβεια στην γη αλλά και το επενδυτικό ενδιαφέρον μόνο για τα τουριστικά παράλια, διαγράφουν πολύ δυσοίωνο το μέλλον.

Γιάννης Συμψηρής - Εφημερίδα "Συνείδηση"

Κινούμενη άμμος η αγορά του Αγρινίου – Παραμένει δύσκολο το περιβάλλον για το επιχειρείν στο λιανεμπόριο