ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑιτωλοακαρνανία: Νέο «Εξοικονομώ» και για μη έχοντες – Αποχωρεί το 20% από το πρόγραμμα

Αιτωλοακαρνανία: Νέο «Εξοικονομώ» και για μη έχοντες – Αποχωρεί το 20% από το πρόγραμμα

Αιτωλοακαρνανία: Νέο «Εξοικονομώ» και για μη έχοντες – Αποχωρεί το 20% από το πρόγραμμα

Νέο «Εξοικονομώ» και για μη έχοντες ενώ παρατηρείται πως το 20% στην Αιτωλοακαρνανία, αποχωρεί από το πρόγραμμα

Τα διδάγματα από τους προηγούμενους κύκλους του προγράμματος

Τι αναφέρει ο Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Δημ. Κανάτας για το νέο κύκλο του «εξοικονομώ» που τώρα ξεκινά

Ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος «εξοικονομώ» που «άνοιξε» πριν λίγα 24ωρα απευθύνεται σε ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ το ποσοστό της επιδότησης φτάνει έως και το 75%. Η υποβολή αιτήσεων, που ξεκίνησαν από τις 07/02, θα ολοκληρωθούν στις 29/03, ενώ ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 110 εκατ. ευρώ.

Στην Αιτωλοακαρνανία, όπως σε κάθε αντίστοιχο πρόγραμμα του παρελθόντος, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και αυτό αποδεικνύεται και από το ποσοστό της απορρόφησης από τα προγράμματα «εξοικονομώ», το οποίο μέχρι και τώρα υπερβαίνει το πανελλαδικό Μέσο Όρο (Μ.Ο.).

Παράλληλα, όσο και μεγάλο να ήταν το ενδιαφέρον για το «εξοικονομώ» από τους Αιτωλοακαρνάνες η οικονομική δυσπραγία και η εκτόξευση της τιμής των οικοδομικών υλικών αλλάζει τα σχέδια πολλών, οι οποίοι έχουν εγκριθεί για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «εξοικονομώ» και τελικά από μόνοι τους επιλέγουν την «έξοδο» από το πρόγραμμα.

Ο Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, Δημήτρης Κανάτας, μιλώντας στη «Σ» και αναλύοντας τόσο το δεύτερο κύκλο του προγράμματος, όσο και τις εκτιμήσεις των επαγγελματιών του νομού στον κλάδο. για τα ιδιαίτερα «χαρακτηριστικά» που έχουν προκύψει μέχρι τώρα για τα προγράμματα του «εξοικονομώ» στο νομό αναφέρει:

«το πρόγραμμα εξοικονομώ που «άνοιξε» τώρα έχει ως στόχο την αναβάθμιση ενεργοβόρων κτιρίων, γι’ αυτό το πρόγραμμα απευθύνεται σε όσα κτίρια διαθέτουν προδιαγραφές Γ κατηγορίας και κάτω. Οι κατηγορίες έχουν διαμορφωθεί ανάλογα με το κατά πόσο «καταναλώνει» ένα κτίριο για να ζεσταθεί, να δροσιστεί και να διαθέτει και ζεστό νερό.

Το πρόγραμμα αυτό ουσιαστικά προέρχεται από το «εξοικονομώ» του 2023, είναι ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος, και απευθύνεται σε ευάλωτα πρόσωπα και νοικοκυριά, σε όσους δηλαδή διαθέτουν ατομικό εισόδημα κάτω των 5.000 ευρώ ή στις οικογένειες που διαθέτουν εισόδημα κάτω από τις 10.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί στις 29/03. Το υπουργείο βάζει 110 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα αυτό που ξεκίνησε να «τρέχει» προ ημερών, τα οποία κατανέμονται ανά περιφέρεια αναλογικά, έτσι ώστε να έχει η κάθε περιφέρεια το ίδιο ποσοστό επιτυχόντων. Δεν έχουμε συνεπώς σταθερή χρηματοδότηση ανά περιφέρεια. Μπορεί δηλαδή το πρόγραμμα να αλλάξει την εσωτερική δαπάνη από μόνο του, ώστε να μπορέσει να εξασφαλίσει το ίδιο ποσοστό των επιτυχόντων, ανά περιφέρεια, όπως προαναφέραμε.

Τα κριτήρια επιλογής και η εγγυοδοσία του κράτους είναι ίδια, δεν άλλαξε κάτι. Το παράλογο είναι όταν απευθύνεσαι σε ευάλωτα νοικοκυριά δεν μπορείς να περιμείνεις να διαθέτουν την ίδια συμμετοχή και γι’ αυτό το ελληνικό κράτος εγγυοδοτεί προς τις τράπεζες για τα ευάλωτα αυτά νοικοκυριά, ώστε ο δανειζόμενος να μπορέσει να λάβει το δάνειο.

Η Αιτωλοακαρνανία σχετικά με την απορρόφηση κονδυλίων από τα προγράμματα «εξοικονομώ» μέχρι και τώρα είναι λίγο παραπάνω από το Μ.Ο., αν και σε γενικό πλαίσιο το πρόγραμμα αυτό έχει μεγάλη απορροφητικότητα. Μέχρι στιγμής οι τιμές του είναι καλές, παρά το τεράστιο «ράλι» ανατιμήσεων στα  δομικά υλικά, που είναι μειονέκτημα.

Στην Αιτωλοακαρνανία επίσης να αναφέρουμε ότι αποχωρεί από το πρόγραμμα ένα ποσοστό της τάξεως του 20%. Είναι διαφορετικό να εγκριθεί κάποιος για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και διαφορετικό να το υλοποιήσει, διότι οι τιμές που δίνει το πρόγραμμα είναι οι μέγιστες τιμές που επιδοτεί. Υπάρχουν εργασίες που οι τιμές τους είναι μικρές και άλλες που δεν είναι. Χρειάζεται επομένως ο πολίτης που συμμετέχει στο πρόγραμμα να βάλει κάποια χρήματα επιπλέον για να μπορέσει να τις υλοποιήσει, γιατί επαναλαμβάνουμε πως το πρόγραμμα έχει ένα συγκεκριμένο ύψος προϋπολογισμού και στις τρείς κλάσεις του. Υπάρχει συνεπώς ένα ποσοστό πολιτών στην Αιτωλοακαρνανία που δεν συνεχίζει το πρόγραμμα, διότι χρειάζεται να βάλει περισσότερα χρήματα απ’ αυτά που του επιτρέπει η οικονομική κατάσταση και αυτό το ποσοστό ανέρχεται στο 20%, όπως προαναφέραμε».

«Εξοικονομώ 2021»: Παράταση στην υλοποίηση εργασιών

Παρατείνεται, με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη, έως και τις 16.4.2024 η καταληκτική προθεσμία που έχουν οι ωφελούμενοι της 1ης και 2ης απόφασης υπαγωγής αιτήσεων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» για την υλοποίηση έργου.

Η παράταση κρίνεται αναγκαία για την ομαλή ολοκλήρωση και διασφάλιση επίτευξης των στόχων του προγράμματος.

Kων/νος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

Η χώρα που δεν θέλει να αλλάξει τίποτε!

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ