ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠαιδειαΑιτωλοακαρνανία – Εκπαίδευση Επιστροφή στις επάλξεις (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

Αιτωλοακαρνανία – Εκπαίδευση Επιστροφή στις επάλξεις (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

Αιτωλοακαρνανία – Εκπαίδευση  Επιστροφή στις επάλξεις (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)
  • Ομαλή η επανεκκίνηση σε Γυμνάσια και Α’ – Β΄ Λυκείου – «Πρεμιέρα» και για τα φροντιστήρια
  • Μόνο το 60% των μαθητών της Γ Λυκείου επέστρεψε στις τάξεις
  • Αύριο αποφασίζει ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Αιτωλοακαρνανίας για την επιστροφή των μαθητών. Πιστά εφαρμόζονται τα μέτρα σε κάθε φροντιστήριο. Ανακατατάξεις σε σχολεία και φροντιστήρια 

Από χθες τέθηκε σε εφαρμογή η 3η φάση του σχεδίου της κυβέρνησης για την άρση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν, λόγω του κορονοϊού.

Εκτός από το λιανικό εμπόριο επαναλειτουργούν επίσης επαγγελματικές δραστηριότητες, όπως υπηρεσίες Διαιτολογικών Μονάδων (πολυδύναμων μονάδων συνδυασμού αισθητικής και δίαιτας (με εξαίρεση την σωματική άσκηση), προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος (αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες), στολισμού εκκλησιών, αιθουσών κλπ. (για γάμους, βαπτίσεις, κηδείες και άλλες εκδηλώσεις). Υπηρεσίες που σχετίζονται με την εκπαίδευση κατοικίδιων ζώων συντροφιάς, για κυνήγι και σχετικές δραστηριότητες επιστρέφουν στις τάξεις και οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου, αλλά και των Γυμνασίων.

Πρόκειται για το δεύτερο κύμα μαθητών που επιστρέφει στα σχολεία, καθώς στις 11 Μαΐου είχαν γυρίσει στις τάξεις οι μαθητές της Γ΄Λυκείου, με τα μαθήματα να γίνονται κάτω από συγκεκριμένες οδηγίες. Η επιστροφή στα θρανία των μαθητών αυτών αν και είναι πιο πολυπληθής ομάδα, γίνεται πιο ομαλά καθώς έχει προηγηθεί η επιστροφή των μαθητών της Γ λυκείου, των εκπαιδευτικών, έχουν εκδοθεί και εφαρμοσθεί για μία εβδομάδα οι οδηγίες ενώ και οι δήμοι έχουν προχωρήσει στην διανομή στα σχολεία των αντισηπτικών και όλων των μέσω για την τήρηση των κανόνων προστασίας της δημόσιας υγείας. Μαζί με τα σχολεία ανοίγουν και τα φροντιστήρια καθώς και αυτά των ξένων γλωσσών, στα οποία θα ισχύουν αντίστοιχα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης όπως 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ μαθητών και το όριο 15 μαθητών ανά τμήμα.

Ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστος Καζαντζής

Ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστος Καζαντζής μιλώντας στη «Σ» τόνισε: «η εκτίμηση μας είναι πως επέστρεψαν στα σχολεία περισσότεροι μαθητές από τους μαθητές της Γ Λυκείου, που επέστρεψαν. Όπως και στην Γ Λυκείου, έτσι και στις υπόλοιπες τάξεις εφαρμόζονται στο μέγιστο οι κανόνες ασφαλείας. Οι χώροι για να γίνει η σωστή τήρηση των μέτρων υπάρχουν σε όλα τα σχολεία της Αιτωλοακαρνανίας. Ακόμη και στις ελάχιστες σχολικές μονάδες του νομού που είναι μεγάλες αριθμητικά σε σχέση με τις υπόλοιπες, τα μέτρα εφαρμόζονται ακόμη και με το «σπάσιμο» των τμημάτων. Για τα μέτρα μας βοήθησαν πολλοί και οι δήμοι, όπως αυτός του Αγρινίου. Είναι θετικό πως και ο αερισμός όλων των τάξεων των σχολείων του νομού έχουν καλό εξαερισμό και αυτό μας έβγαλε από δύσκολη θέση».

Ο κ. Καζαντής μίλησε και για το χρονικό διάστημα που επέστρεψαν στα θρανία οι μαθητές της Γ Λυκείου λέγοντας: «το πρώτο τριήμερο επέστρεψε στο σχολείο το 60% των μαθητών, μετά ο αριθμός άρχισε να μειώνεται. Ο λόγος που συνέβη αυτό είναι πως οι μαθητές πήγαν στο σχολείο για να συμπληρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την συμμετοχή τους στις πανελλαδικές εξετάσεις και μετά οι περισσότεροι αποχώρησαν κάνοντας χρήση το υπόλοιπο των απουσιών τους, ως είθισται. Σε συνάρτηση με την λειτουργία όλων των τάξεων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλα τα μέτρα ασφαλείας μπορούν να τηρηθούν, γιατί τα παιδιά αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο και έπειτα οι περισσότεροι μαθητές της Γ Λυκείου δεν είναι ή δεν θα είναι για το επόμενο χρονικό διάστημα στην αίθουσα, ενώ παράλληλα γίνεται και δύο φορές καθαρισμός των αιθουσών καθ’ όλη την διάρκεια του προγράμματος».

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδ. Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτη Δερβίση

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδ. Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτη Δερβίση τόνισε: «με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών μας αύριο Τετάρτη θα πραγματοποιήσουμε Δ.Σ. στο σύλλογό μας για να αποφασίσουμε πως θα συνεχίσουμε, αν και το πιθανότερο είναι να επιστρέψουμε στις αίθουσες. Θα εφαρμόσουμε τις οδηγίες του υπουργείου Παιδείας στο ακέραιο. Η χαρά μας που θα επιστρέψουμε στην αίθουσα διδασκαλίας είναι μεγάλη, γιατί το μάθημα εξ’ αποστάσεως δεν μπορεί να αντικαταστήσει με τίποτε το μάθημα δια ζώσης, αν και τα εξ αποστάσεως μαθήματα τα παρακολουθούσε το 100% των μαθητών μας. Μάλιστα υπάρχει σκέψη να λειτουργήσουμε παράλληλα με την επιστροφή μας στην τάξη και την εξ’ αποστάσεως διδασκαλία, γιατί πολλοί μαθητές μας το ζητάνε λόγω του ότι έχουν στο περιβάλλον τους άτομο σε ευαίσθητη κατηγορία, αλλά θα το εξετάσουμε και θα δούμε τι θα μας υπαγορεύσει και το υπουργείο».

Η Πρόεδρος Ιδ. Φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών Αιτωλοακαρνανίας Ρούλα Αρβανίτη

Η Πρόεδρος Ιδ. Φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών Αιτωλοακαρνανίας Ρούλα Αρβανίτη ανέφερε στη «Σ»: «λάβαμε και εφαρμόσαμε βήμα – βήμα, τα μέτρα που μας υπέδειξε το υπουργείο Παιδείας. Κάναμε ανακατατάξεις στις αίθουσες των φροντιστηρίων μας και αλλάξαμε το πρόγραμμα μας, ώστε να είμαστε πιο κάτω από το ανώτερο όριο, που μας υπέδειξε το υπουργείο. Τα φροντιστήριά μας δεν έχουν μαθητές του Λυκείου, το πολύ μαθητές μέχρι Ά Λυκείου. Οι γονείς θέλουν να επιστρέψουν τα παιδιά τους στα φροντιστήρια, δεδομένου πως ανέκαθεν τα τμήματά μας ήταν το πολύ μέχρι 10 παιδιά, που σημαίνει ότι η ανησυχία δεν είναι μεγάλη, λόγω πιθανού συνωστισμού. Ο προβληματισμός μας είναι για τα παιδιά του δημοτικού, τα οποία είναι σε τμήματα μεγαλύτερου επιπέδου από την ηλικία τους και προς το παρόν δεν επιτρέπεται να έρθουν στα φροντιστήρια. Θα μπορούσαν να έρθουν με τα υπόλοιπα παιδιά και υπό συγκεκριμένους κανόνες ασφαλείας, αλλά ο κλάδος μας δεν εισακούγεται ιδιαίτερα. Ωστόσο εμείς είμαστε έτοιμοι για κάθε τι εφαρμόζοντας φυσικά τα απαραίτητα μέτρα».

Μητσοτάκης σε μαθητές – εκπαιδευτικούς: Περάσατε με άριστα τις εξετάσεις υπευθυνότητας

Δίπλα στους μαθητές και τις μαθήτριες που επέστρεψαν στα θρανία για να ολοκληρώσουν τη σχολική χρονιά βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε το 7ο Γυμνάσιο Αθηνών στο Παγκράτι, Ο πρωθυπουργός, αφού ευχαρίστησε το εκπαιδευτικό προσωπικό για την αφοσίωση και τις καλές υπηρεσίες που προσφέρει, τόνισε πως «μαθητές και εκπαιδευτικοί περάσατε όλοι με άριστα τις εξετάσεις υπευθυνότητας».

Κατά τη διάρκεια συζήτησής του με το διδακτικό προσωπικό, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Θέλει πολλή προσοχή, αλλά από τη στιγμή που οι ειδικοί μας έδωσαν το “πράσινο φως” και από τη στιγμή που έχουμε -και πρέπει να το πούμε αυτό- και δείγματα γραφής από άλλες χώρες που δεν τα είχαν καταφέρει τόσο καλά όσο τα καταφέραμε εμείς, που άνοιξαν τα σχολεία τους νωρίτερα, χωρίς αυτή τη στιγμή να έχει παρατηρηθεί καμία έξαρση είτε στο μαθητικό πληθυσμό είτε στους διδάσκοντες, καθηγητές και δασκάλους, αισθανόμαστε άνετα και εμείς να πάμε στο επόμενο στάδιο».

«Ήταν μία πολύ ιδιαίτερη κατάσταση αυτή την οποία περάσαμε όλοι -και περάσατε και εσείς- και θέλω στο πρόσωπό σας να ευχαριστήσω όλους τους καθηγητές για την αφοσίωση με την οποία αγκάλιασαν τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης», τόνισε ο κ. Μηταοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι επιμένει στην κανονικότητα της κοινωνικής ζωής του σχολείου προσθέτοντας πως τα παιδιά είναι πάντα καλύτερα και ισορροπημένα όταν έχουν πρόγραμμα και αυτό ακολουθείται μέσα από την κανονικότητα του σχολείου: «Τώρα, θα έχουμε ακόμα μέχρι τις 12 Ιουνίου. Είναι σημαντικό ότι θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τη χρονιά όσο καλύτερα μπορούμε και μετά βέβαια να πάμε και στις Πανελλήνιες, στα χρονοδιαγράμματα τα οποία έχουμε προσδιορίσει, γιατί επιμένω πολύ, όχι μόνο στο μαθησιακό, το οποίο είναι το προφανές, αλλά και στην κανονικότητα της κοινωνικής ζωής του σχολείου».

«Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε», συνέχισε ο πρωθυπουργός, «ότι όταν τα παιδιά μένουν πολύ στο σπίτι, δεν διαχειριζόμαστε μόνο το υγειονομικό πρόβλημα, υπάρχουν και ζητήματα που αφορούν στον ψυχικό τους κόσμο. Τα παιδιά, νομίζω, ότι είναι πάντα καλύτερα και ισορροπημένα όταν έχουν πρόγραμμα. Και όταν αυτό το πρόγραμμα ακολουθείται μέσα από την κανονικότητα του σχολείου. Οπότε νομίζω και όσο θα περνάνε οι μέρες και θα βλέπουν και οι γονείς ότι τα πράγματα στα σχολεία λειτουργούν καλά, πιστεύω ότι θα αυξηθεί και η προσέλευση. Αν και καταλαβαίνω απόλυτα υπάρχουν και κάποιοι γονείς που μπορεί να έχουν ειδικούς λόγους που δεν θέλουν να στείλουν τα παιδιά στο σχολείο. Και αυτό είναι απόλυτα σεβαστό και ενδεχομένως και σε περιπτώσεις, επιβεβλημένο».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμη ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση η πρόσβαση στην τεχνολογία να λειτουργήσει ως ευκαιρία για να δημιουργηθούν νέες διακρίσεις συμπληρώνοντας πως αυτό είναι κάτι το οποίο το ελληνικό δημόσιο σχολείο έχει χειριστεί με πολύ αποτελεσματικό τρόπο.

«Νομίζω ότι ήσασταν από τις πολύ ευχάριστες εκπλήξεις όλης αυτής της μεγάλης περιπέτειας, η οποία νομίζω ότι ανέδειξε πάρα πολλά καλά στοιχεία της χώρας συνολικά, μέσα σε αυτά τα οποία αναδείχθηκαν ήταν και η αφοσίωση των εκπαιδευτικών και το πόσο γρήγορα αγκάλιασαν την καινούργια τεχνολογία», σημείωσε.

«Εγώ έβλεπα, πάντως τη δική μου την κόρη που είναι στη Β’ Λυκείου και γινόταν μία πολύ σοβαρή δουλειά», τόνισε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει: «Και βέβαια είναι πολύ σημαντικό και για εμάς να μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι και με τις διαδικασίες αυτές τις τεχνολογικές -και ξέρω ότι το Υπουργείο έχει κάνει μεγάλη δουλειά- ότι δεν αφήνουμε πίσω τα πιο αδύναμα παιδιά ή τα παιδιά που μπορεί να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε έναν υπολογιστή ή σε ένα tablet, αν και καταλαβαίνω πια ότι αυτό είναι κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σπάνιο».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει «η πρόσβαση στην τεχνολογία να είναι ευκαιρία για να δημιουργηθούν νέες διακρίσεις. Και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο το ελληνικό δημόσιο σχολείο το έχει χειριστεί με πάρα πολύ αποτελεσματικό τρόπο. Οπότε εύχομαι καλή συνέχεια, να ολοκληρώσουμε τη σχολική χρονιά όσο καλύτερα μπορούμε, έτσι πάντα με χαμόγελο, με αισιοδοξία, να ετοιμαστούμε για την επόμενη χρονιά».

Κώστας Χονδρός Εφημερίδα “Συνείδηση” 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr