ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑστυνομικα ΝεαΑιτωλοακαρνανία: «Ειδικεύονται» οι επιτήδειοι – Ανακάμπτουν οι «παραδοσιακές» μορφές απάτης (Πίνακες)

Αιτωλοακαρνανία: «Ειδικεύονται» οι επιτήδειοι – Ανακάμπτουν οι «παραδοσιακές» μορφές απάτης (Πίνακες)

Αιτωλοακαρνανία: «Ειδικεύονται» οι επιτήδειοι – Ανακάμπτουν οι «παραδοσιακές» μορφές απάτης (Πίνακες)

Μειώθηκαν συνολικά οι απάτες, αλλά αυξήθηκαν οι ανεξιχνίαστες. «Ειδικεύονται» οι επιτήδειοι όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία ανακάμπτουν οι «παραδοσιακές» μορφές απάτης στην Αιτωλοακαρνανία, ενώ μειώθηκαν το 2023 αν και «κρατούν καλά» ακόμη οι απάτες μέσω διαδικτύου και μηνυμάτων

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Τα τελευταία χρόνια οι συναλλαγές μέσω διαδικτύου έχουν αυξηθεί κατά πολύ και έχουν γίνει πλέον κομμάτι της καθημερινότητά μας, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί και οι απάτες, αλλά ο παραδοσιακός τρόπος εξαπάτησης ουδέποτε έπαψε να υπάρχει.

Μάλιστα, μέσα από τα στοιχεία του 2022 και του 2023 που παρουσιάζει η «Σ» φαίνεται να έχει «ανακτήσει» το «χαμένο έδαφος» ο «παραδοσιακός» τρόπος εξαπάτησης στην Αιτωλοακαρνανία, καθώς κατά τα προηγούμενα χρόνια και κυρίως τα χρόνια του covid, αλλά και αμέσως μετά, πρωτίστως η απάτη μέσω διαδικτύου και δευτερευόντως οι τηλεφωνικές απάτες και οι απάτες μέσω άλλου ηλεκτρονικού τρόπου είχαν εξελιχθεί σε μάστιγα για τους Αιτωλοακαρνάνες!

Πλέον, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. τόσο για το 2023 όσο και για το 2024 οι απάτες μέσω διαδικτύου ή οι απάτες μέσω αποστολής μηνύματος μειώθηκαν συνολικά στην Αιτωλοακαρνανία κατά 35,7%, οι απάτες σε επιχειρήσεις με τη μέθοδο της διαφοράς και της λανθασμένης πληρωμής με την απαίτηση είσπραξης του υποτιθέμενου ποσού μειώθηκαν και για τα δύο χρόνια συνολικά κατά 33,3%, ενώ οι απάτες κάθε άλλης μορφής, οι πιο «παραδοσιακές» δηλαδή απάτες, αυξήθηκαν στην Αιτωλοακαρνανία συνολικά (για τα χρόνια 2022 και 2023) κατά 20%!

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. που παρουσιάζει η «Σ» για την Διεύθυνση Αστυνομίας Ακαρνανίας (με έδρα το Αγρίνιο) και για την Διεύθυνση Αστυνομίας Αιτωλίας (με έδρα το Μεσολόγγι) οι απάτες μέσω διαδικτύου και αποστολής μηνυμάτων στην Ακαρνανία μειώθηκαν κατά 50,6%, διότι κατά το 2022 οι δράστες επέλεξαν να δράσουν με τις μεθόδους αυτές σε 77 περιπτώσεις και το 2023 σε 38 περιπτώσεις.

Στην Αιτωλία οι δράστες επέλεξαν να δράσουν με αυτές τις μεθόδους σε 21 περιπτώσεις το 2022 και σε 25 περιπτώσεις κατά το 2023, συνεπώς καταγράφεται μικρή αύξηση, αλλά επειδή συνολικά  στην Αιτωλοακαρνανία ο συνολικός αριθμός των περιπτώσεων που οι δράστες έδρασαν με τις μεθόδους αυτές είναι 63 το 2023 από 98 το 2022 προκύπτει η μείωση κατά 35,7%.

Η μεθοδολογία για απάτη σε επιχειρήσεις με τη μέθοδο της διαφοράς ή με την λανθασμένη πληρωμή και την απαίτηση επιστροφής χρημάτων αφορά πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων, καθώς στην Διεύθυνση Αστυνομίας Ακαρνανίας κατά τη διετία 2022-2023 δεν υπήρχε καμία τέτοια προσπάθεια εξαπάτησης, ενώ στην Διεύθυνση Αστυνομίας Αιτωλίας καταγράφηκαν τρεις περιπτώσεις το 2022 και δύο το 2023.

Για όλες οι άλλες μορφές εξαπάτησης (μια από τις συχνότερες είναι δια της απασχόλησης) καταγράφεται αύξηση στην Αιτωλοακαρνανία κατά 20%. Αυτό προκύπτει διότι το 2022 τόσο στη Διεύθυνση Αστυνομίας Ακαρνανίας όσο και στην Διεύθυνση Αστυνομίας Αιτωλίας υπήρξαν από 18 περιστατικά, ενώ για το 2023 στη Διεύθυνση Αστυνομίας Ακαρνανίας υπήρξαν 36 περαστικά (αύξηση κατά 100%) και στην Διεύθυνση Αστυνομίας Αιτωλίας 9 περιστατικά (μείωση κατά 50%).

Οι απάτες με τη μέθοδο της ψευδούς επίκλησης τροχαίου ατυχήματος με εμπλοκή συγγενικού προσώπου τα προηγούμενα είχε εξελιχτεί σε μάστιγα, αλλά φαίνεται πως τα πράγματα, τουλάχιστον στην Αιτωλοακαρνανία, έχουν αλλάξει άρδην, καθώς και στην Δ.Α. Αιτωλίας και στην Δ.Α. Ακαρνανίας το 2022 και το 2023 σημειώθηκε μόνο 1 περίπτωση εξαπάτησης με την συγκεκριμένη μεθοδολογία, η οποία μάλιστα έγινε το 2022 στην περιοχή εμβέλειας της Δ.Α. Αιτωλίας.

Πέρα όμως της μεθοδολογίας των δραστών η «Σ» παρουσιάζει και επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. ως προς τις τελεσμένες υποθέσεις εξαπάτησης, τις απόπειρες εξαπάτησης και φυσικά τις εξιχνιάσεις υποθέσεων εξαπάτησης. Η μείωση των εξαπατήσεων αγγίζει συνολικά στην Αιτωλοακαρνανία το 16,8%, καθώς η ΕΛ.ΑΣ. έχει επενδύσει ιδιαίτερα και στην ενημέρωση των πολιτών και στην πρόληψη, αλλά και γιατί πλέον οι πολίτες είναι ενημερωμένοι και γνωρίζουν να προφυλαχτούν.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε τόσο το ποσοστό των περιπτώσεων που οι επίδοξοι δράστες αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν, αλλά και στις εξιχνιάσεις. Συγκεκριμένα, ως προς τις απόπειρες εξαπάτησης το 2022 έγιναν συνολικά 25 (20 στην Δ.Α. Ακαρνανίας και 5 στην Δ.Α. Αιτωλίας) και 16 κατά το 2023 (11 στην Δ.Α. Ακαρνανίας και 5 στην Δ.Α. Αιτωλίας).

Ως προς τις εξιχνιάσεις αξίζει να αναφέρουμε πως συνολικά το 2022 εξιχνιάστηκαν 62 υποθέσεις (39 στην Διεύθυνση Αστυνομίας Ακαρνανίας και 23 στην Διεύθυνση Αστυνομίας Αιτωλίας).  Το 2023 οι εξιχνιάσεις υποθέσεων εξαπάτησης συνολικά ήταν 27, εκ των οποίων οι 20 ήταν στην Ακαρνανία και οι 7 στην Διεύθυνση Αστυνομίας Αιτωλίας. Ωστόσο το ενδιαφέρον είναι ότι μειώθηκαν σημαντικά οι εξιχνιάσεις καθώς το 2022 εξιχνιάστηκε το 55% των απατών που τελέστηκαν ενώ το 2023 εξιχνιάστηκε μόνο το 29% των απατών που τελέστηκαν. Ενώ λοιπόν συνολικά οι απάτες μειώθηκαν κατά σχεδόν 17%, αυξήθηκαν οι ανεξιχνίαστες απάτες από 45% σε 71%, πράγμα που οφείλεται μάλλον στην «εξειδίκευση» που αποκτούν οι επιτήδειοι, αλλά και στο γεγονός ότι αυξήθηκαν αρκετά οι λεγόμενες «παραδοσιακές» μορφές εξαπάτησης.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι σε όλες τις περιπτώσεις απατών, διενεργείται προανάκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες και αρκετές υποθέσεις εξιχνιάζονται σε μεταγενέστερο χρόνο.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Αναλυτικά οι πίνακες για το 2022 και το 2023 που αφορούν τόσο την Διεύθυνση Αστυνομίας Ακαρνανίας όσο και την Διεύθυνση Αστυνομίας Αιτωλίας:

Η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ θέλει…. ασφάλεια πλημμύρας και στους ορόφους! – Οι Αιτωλοακαρνάνες ιδιοκτήτες μιλούν για παράλογη απαίτηση

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ