ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑιτωλοακαρνανία – Δυτική Ελλάδα: Ηλεκτρονικές απάτες με πρόσχημα την Δ.Ε.Η.

Αιτωλοακαρνανία – Δυτική Ελλάδα: Ηλεκτρονικές απάτες με πρόσχημα την Δ.Ε.Η.

Αιτωλοακαρνανία – Δυτική Ελλάδα: Ηλεκτρονικές απάτες με πρόσχημα την Δ.Ε.Η.

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας για απόπειρα απάτης και πλαστογραφία, κατ’ εξακολούθηση, μέσω διαδικτύου.

Η διερεύνηση της υπόθεσης άρχισε ύστερα από καταγγελίες πολιτών, σύμφωνα με τις οποίες άγνωστοι δράστες τους απέστειλαν απατηλά – παραπλανητικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από διευθύνσεις που παρέπεμπαν στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (Δ.Ε.Η.), με τα οποία τους πληροφορούσαν ότι δήθεν έχουν επιλεγεί από την ανωτέρω επιχείρηση για να λάβουν χρηματικό ποσό ως επιστροφή.

Παράλληλα τους παρακινούσαν να καταχωρήσουν τα προσωπικά τους δεδομένα (στοιχεία ταυτότητας, επικοινωνίας, τραπεζικού λογαριασμού, τραπεζικής κάρτας και κωδικούς ασφαλείας) σε σελίδα προσπελάσιμη μέσω υπερσυνδέσμου, ενώ για να προσδώσουν «αληθοφάνεια» στα παραπλανητικά μηνύματά τους, χρησιμοποιούσαν το λογότυπο της Δ.Ε.Η.

Από την ενδελεχή και εμπεριστατωμένη αστυνομική ψηφιακή – διαδικτυακή έρευνα των ψηφιακών στοιχείων και δεδομένων, διαπιστώθηκε ότι τα επίμαχα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είχαν αποσταλεί από εταιρία – πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου με έδρα στη Γαλλία, ενώ η σελίδα στην οποία καλούνταν τα υποψήφια θύματα να καταχωρήσουν τα προσωπικά τους δεδομένα άνηκε σε εταιρία με έδρα στη Γεωργία.

Δ.Ε.Η.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβάλλεται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώθηκαν οι Αρχές της Γαλλίας και της Γεωργίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 11188 Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios-android: CYBERKID Επίσης σχετική ενημέρωση από το δικτυακό τόπο: http://cyberalert.gr/feelsafe/

Αντίστοιχα φαινόμενα παρουσιάστηκαν στην Δυτική Ελλάδα, αλλά και στην Αιτωλοακαρνανία, ενώ στελέχη της τοπικής Δ.Ε.Η. επισημαίνουν πως «καλό είναι όποιος λάβει μια τέτοια ενημέρωση, πριν δώσει τα στοιχεία του, να την διασταυρώσει από κάποιο κατάστημα της Δ.Ε.Η. Η επιστροφή χρημάτων από την Δ.Ε.Η. γίνεται πάντα παρουσία του πελάτη και με την αστυνομική του ταυτότητα. Αν ο πελάτης μας δεν μπορεί, τότε δίνουμε τα χρήματα σε όποιον εξουσιοδοτήσει. Είναι απαραίτητο λοιπόν, να έχει μαζί του την εξουσιοδότηση και την αστυνομική του ταυτότητα. Η όλη διαδικασία δεν γίνεται ποτέ ηλεκτρονικά, παρά μόνο στα υποκαταστήματα της Δ.Ε.Η.».

Κώστας Χονδρός

FOOD EXPO: Πόλος έλξης το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr