
Αιτωλοακαρνανία: Διπλάσιος φόρος αίματος το 2022 σύμφωνα με την εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία αναφέρει 15% αύξηση στα τροχαία, σχεδόν διπλασιάστηκαν όμως οι νεκροί
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Αύξηση σημείωσαν τα οδικά τροχαία ατυχήματα τα οποία συνέβησαν σε ολόκληρη τη χώρα κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Η αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων καταγράφηκε συνολικά σε όλη τη διάρκεια του 2022 τόσο σε ελληνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η εξήγηση που δίνεται στην αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά, το 2021, έχει να κάνει και με την πανδημία, καθώς κατά ένα μικρό μέρος του 2021 ίσχυαν ακόμη αρκετοί περιορισμοί λόγω της πανδημίας.
Πριν από την πανδημία η Ελλάδα είχε επιτύχει εντυπωσιακές βελτιώσεις στις επιδόσεις της όσον αφορά την οδική ασφάλεια, σημειώνοντας κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας, δηλαδή μέχρι το 2019, την ταχύτερη καθοδική τάση (45 %) στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι 65 θάνατοι από τροχαία ατυχήματα ανά εκατομμύριο κατοίκων το 2019, ήταν η καλύτερη επίδοση της χώρας, αν και ο αριθμός αυτός ήταν αρκετά υψηλότερος από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Ωστόσο μετά την πανδημία και πανευρωπαϊκά και στην Ελλάδα παρατηρείται αυξητική τάση στα τροχαία ατυχήματα. Την χρονιά που πέρασε πανευρωπαϊκά υπήρξε αύξηση 3% των θανάτων από τροχαία ατυχήματα , σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2022 που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πέρυσι, δηλαδή, περίπου 20.600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα, αριθμός που συνιστά αύξηση κατά 3% σε σχέση με το 2021, καθώς τα επίπεδα κυκλοφορίας ανέκαμψαν μετά την πανδημία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που παρουσίαζει σήμερα η «Σ» στην Αιτωλοακαρνανία στη διάρκεια του 2022 σημειώθηκαν περίπου 15% περισσότερα τροχαία ατυχήματα, 186 έναντι 162 το 2021. Όμως το δυσάρεστο είναι ότι ο φόρος αίματος ήταν σχεδόν διπλάσιος, με τους νεκρούς να εκτοξεύονται από 10 το 2021 σε 19 το 2022.
Στο επίπεδο των τραυματιών δεν παρουσιάζονται ιδιαίτερες μεταβολές, ωστόσο οι περίπου 220 (βαριά και ελαφρά) τραυματίες δεν είναι μικρός αριθμός, καθώς αν συνυπολογίσει κανείς και τους νεκρούς, τότε αυτό σημαίνει ότι περίπου ένα μικρό χωριό εμπλέκεται σε τροχαία ατυχήματα.
Οι κακές συνήθειες στο τιμόνι που προκαλούν ατυχήματα
Μια σειρά από παράγοντες οδηγικής ασφάλειας και συμπεριφοράς του οδηγού αποτελούν αιτίες ή αφορμές για σοβαρά ατυχήματα ή και δυστυχήματα στην άσφαλτο.
Η υπερβολικά υψηλή ταχύτητα αποτελεί τη βασική αιτία ατυχημάτων. Η συμμόρφωση των οδηγών με τα όρια ταχύτητας στους δρόμους θα μειώσει αισθητά τα ατυχήματα.
Είναι γνωστό ότι αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί. Ακόμα και μια μικρή ποσότητα αλκοόλ μειώνει τον χρόνο αντίδρασης του οδηγού και ουσιαστικά αυξάνει τις πιθανότητες εμπλοκής σε ατύχημα. Το ίδιο συμβαίνει και με την χρήση ναρκωτικών ουσιών. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ναρκωτικές ουσίες έχουν αρνητικές συνέπειες στην αντίληψη και στην σωστή σκέψη του οδηγού.
Είναι γνωστό ότι η χρήση ζώνης σώζει ζωές. Είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν οδηγός και επιβάτες όταν μπαίνουν στο αυτοκίνητο. Άλλωστε είναι ανούσια τα συστήματα ασφαλείας του αυτοκινήτου, αν ο οδηγός και οι επιβάτες δεν φορούν ζώνες.
Ο οδηγός δεν θα πρέπει να φοράει ακουστικά, καθώς η δυνατή μουσική τον απομονώνει και του περιορίζει την αντίληψή του. Η περιήγηση στην κεντρική οθόνη αφής κατά τη διάρκεια της οδήγησης μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του οδηγού για πολλά δευτερόλεπτα, αυξάνοντας τα ποσοστά ατυχήματος.
Η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης είναι μια κακιά συνήθεια πολλών οδηγών. Προσέχοντας το κινητό, το αυτοκίνητο μπορεί να διανύσει πολλά μέτρα, χωρίς έλεγχο. Τα τελευταία χρόνια τα κινητά τηλέφωνα αποτελούν βασική αιτία πολλών ατυχημάτων, λόγω απροσεξίας.
Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”
Αιτωλοακαρνανία: Προκήρυξη θέσεων ειδικευμένων ιατρών και οδοντιάτρων στο ΕΣΥ (Πίνακες)