ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑιτωλοακαρνανία – Διαχείριση απορριμμάτων : Καθυστερεί τον ενιαίο φορέα ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας

Αιτωλοακαρνανία – Διαχείριση απορριμμάτων : Καθυστερεί τον ενιαίο φορέα ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας

Αιτωλοακαρνανία – Διαχείριση απορριμμάτων : Καθυστερεί τον ενιαίο φορέα ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας
  • Με απανωτές αναβολές ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας  πιέζει  για να επιστρέψει στη διαχείριση με τη Λευκάδα 
  • Ταυτόχρονα όμως καθυστερεί τη λειτουργία του ενιαίου φορέα στην Αιτωλοακαρνανία

Για τρίτη φορά την περασμένη Τρίτη 19/1 το Δημοτικό Συμβούλιο Ακτίου – Βόνιτσας ανέβαλε τη έγκριση της συστατικής πράξης του ενιαίου φορέα στην Αιτωλοακαρνανία για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Αν και ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αιτωλοακαρνανίας συγκροτήθηκε σε Δ.Σ. από το περασμένο καλοκαίρι, στην πράξη έξι μήνες μετά δεν έχει λειτουργήσει ακόμη και αυτό γιατί ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας δεν έχει ακόμη εγκρίνει τη συστατική του πράξη, ενώ όλοι οι άλλοι δήμοι το έκαναν.

Η συμμετοχή ή όχι στο νέο σχήμα του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας πέρασε από 40 κύματα και αυτό γιατί, ενώ αρχικά ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας είχε επιλέξει τη συνδιαχείριση με τους δήμους Λευκάδας και Μεγανησίου στη συνέχεια με το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, που πέρασε την προηγούμενη χρονιά, τα δεδομένα άλλαξαν και υπαγορεύτηκε στη Λευκάδα και το Μεγανήσι να ενταχθούν στον ειδικό διαβαθμιδικό φορέα των Ιονίων Νήσων, που θεσπίστηκε με το νομοσχέδιο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ακτίου – Βόνιτσας επέλεξε αρχικά την αναβολή του θέματος τον περασμένο Νοέμβριο, γιατί διάταξη που πέρασε πρόσφατα στη Βουλή (Οκτώβριος 2020) επανέφερε τη δυνατότητα στους νέους Φορείς να συμμετέχουν Δήμοι, οι οποίοι ανήκουν σε Περιφερειακές Ενότητες όμορων Περιφερειών. Κρίθηκε λοιπόν σκόπιμο να σταλεί ερώτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών για το αν -παρά την προηγηθείσα συμμετοχή του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας στο σχήμα της Αιτωλοακαρνανίας- μπορεί να επανέλθει το αρχικό καθεστώς της συνδιαχείρισης Λευκάδας, Μεγανησίου και Ακτίου – Βόνιτσας.

Παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο δεν έχει απαντήσει, το Δημοτικό Συμβούλιο ανέβαλλε το θέμα και στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, αλλά και στην πρόσφατη συνεδρίαση στις 19/1/2021. Την τρίτη φορά η αναβολή δεν ήταν ομόφωνη, όπως στις προηγούμενες, καθώς η παράταξη του δημάρχου Γ. Αποστολάκη επέμεινε στη συζήτηση και έγκριση του θέματος, ωστόσο με τις ψήφους της αντιπολίτευσης, η οποία φαίνεται πως περιμένει είτε απάντηση του Υπουργείου, είτε νομοθετική παρέμβαση από την Κυβέρνηση, το θέμα αναβλήθηκε ξανά.

Έτσι ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αιτωλοακαρνανίας παραμένει ακόμη στη… θεωρία. Φυσικά μέχρι να λειτουργήσει το νέο σχήμα οι υπάρχοντες Σύνδεσμοι Διαχείρισης των τεσσάρων ΧΥΤΑ της Αιτωλοακαρνανίας, που εποπτεύονται αντιστοίχως από τους Δήμους Αγρινίου, Μεσολογγίου, Ναυπακτίας και Ακτίου – Βόνιτσας συνεχίζουν να λειτουργούν και έτσι δεν τίθεται κάποιο μείζον θέμα αναφορικά και με την προώθηση των δύο μεγάλων μονάδων επεξεργασίας σε Ναύπακτο και Αγρίνιο. Ήδη η μονάδα της Ναυπάκτου βρίσκεται σε διαδικασία δημοπράτησης και επίκειται και η δημοπράτηση της μονάδας στη Στράτο. Ωστόσο, κάποια στιγμή η Αιτωλοακαρνανία θα πρέπει να εφαρμόσει τη νομοθεσία -τουλάχιστον την υφιστάμενη- και ο ενιαίος φορέας για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αιτωλοακαρνανία να λειτουργήσει επιτέλους. Υπεύθυνος για αυτό με τις τρεις αναβολές είναι ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η καθυστέρηση, που παρατηρείται, δεν εμποδίζει το Σύνδεσμο Διαχείρισης του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου να λάβει μέτρα για να επαναφέρει το ΧΥΤΑ στη σωστή λειτουργία. Η έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών για πρόστιμο στο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου, που φαίνεται πως λειτουργεί πέρα από τα προβλεπόμενα της νομοθεσίας, επιχειρήθηκε να συνδεθεί με την καθυστέρηση στη λειτουργία του νέου σχήματος. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα Συνείδηση

Μερική άρση του lockdown στις μετακινήσεις, αλλά… Δεμένο και πάλι το χειρόφρενο στα ταξί

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr