ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑιτωλοακαρνανία-Δασικοί χάρτες: Παράταση μετά την ομοβροντία αντιδράσεων

Αιτωλοακαρνανία-Δασικοί χάρτες: Παράταση μετά την ομοβροντία αντιδράσεων

Αιτωλοακαρνανία-Δασικοί χάρτες: Παράταση μετά την ομοβροντία αντιδράσεων
  • Μηδαμινές (μέχρι στιγμής) οι αντιρρήσεις
  • Στο Δασαρχείο Αγρινίου έχουν κατατεθεί μόλις 4 αντιρρήσεις
  • Τι αναφέρει ο Διευθυντής Δασών Αιτωλοακαρνανίας Νικήτας Μάζης 

Μετά την συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη και τους υφυπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκο Ταγαρά και Γιώργο Αμυρά έγινε γνωστή η παράταση έξι μηνών και η μείωση κατά 50% στα τέλη των αντιρρήσεων. Αποφάσεις που έρχονται ως συνέχεια στην ομοβροντία αντιδράσεων από πολλούς φορείς, Δήμους και Περιφέρειες.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν άμεσα για την επίλυση των προβλημάτων που κληρονομήθηκαν από τον νόμο 4389/2016 της προηγούμενης κυβέρνησης, οι διατάξεις του οποίου έχουν καταπέσει με αποφάσεις του ΣτΕ, τόσο σε ό,τι αφορά τις οικιστικές πυκνώσεις όσο και τις εκχερσωμένες εκτάσεις.

Για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση ψήφισε τον Μάιο του 2020 τον νόμο 4685/2020, ενώ το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καταθέσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση και θα προχωρήσει σε οριζόντιες παρεμβάσεις για την επίλυση των σφαλμάτων που έχουν προκύψει στο είδος χαρακτηρισμού της γης.

Στην Αιτωλοακαρνανία, σύμφωνα με τον Διευθυντή Δασών Αιτωλοακαρνανίας Νικήτα Μάζη, το ενδιαφέρον των πολιτών για τους δασικούς χάρτες δεν είναι ιδιαίτερο, καθώς μέχρι στιγμής μόνο στο Δασαρχείο Αγρινίου έχουν υποβληθεί μόλις 4 αντιρρήσεις! Βεβαίως, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι οι αντιρρήσεις, αφού μιλάμε για το μεγαλύτερο νομό της χώρας σε έκταση, θα γίνουν δεκάδες χιλιάδες προϊόντος του χρόνου. Εξάλλου, στην παρούσα φάση η πανδημία, τα περιοριστικά μέτρα και η προθεσμία που και πριν την παράταση ήταν σχεδόν τρεις μήνες «μεταθέτει» για αργότερα τις αντιρρήσεις των πολιτών.

Ο Διευθυντής Δασών Αιτωλοακαρνανίας, Νικήτας Μάζης

Συγκεκριμένα ο κ. Μάζης τονίζει: «όπως όλοι γνωρίζουμε έχουν ήδη αναρτηθεί οι δασικοί χάρτες και ήδη οι πολίτες που επιθυμούν έχουν ξεκινήσει την διαδικασία των αντιρρήσεων. Είναι πολύ λίγες στην Αιτωλοακαρνανία οι αντιρρήσεις που έγιναν μέχρι στιγμής. Ενδεικτικά σας αναφέρω πως το δασαρχείο Αγρινίου έχει μόλις 4 αντιρρήσεις. Πρέπει όμως να αναφέρουμε πως είναι πολλά τα πρόδηλα σφάλματα, τα οποία άλλα οφείλονται στον ανάδοχο, άλλα οφείλονται στη αδυναμία της διοίκησης κλπ και γι’ αυτό όλοι έχουν την διάθεση να τα διορθώσουν. Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία. Στην Αιτωλοακαρνανία δεν έχει καταγραφεί το ποσοστό των πρόδηλων σφαλμάτων, αλλά οι υπηρεσίες είναι έτοιμες για τις απαραίτητες διορθώσεις ανά πάσα στιγμή. Ο κόσμος είναι «παγωμένος», δεν βλέπω να κινείται στο ζήτημα των δασικών χαρτών και των αντιρρήσεων. Έχει ενημερωθεί, επομένως θέλω να πιστεύω πως θα κινητοποιηθεί μετά το Πάσχα. Θα ελέγξουμε με ενδιαφέρον τα πρόδηλα σφάλματα και θα προσπαθήσουμε να είμαστε όσο περισσότερο γίνεται ακριβοδίκαιοι».

Αξίζει να αναφέρουμε πως σχετικά με την ανακοίνωση από την Κυβέρνηση για εξάμηνη παράταση στις αντιρρήσεις, επίσημα οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν λάβει μέχρι στιγμής κανένα απολύτως έγγραφο, ενώ επισήμως μέχρι και αυτή την στιγμή η προθεσμία που έχουν οι πολίτες για να δηλώσουν αντίρρηση είναι μέχρι και 3/6.

Ωστόσο, βάση των δηλώσεων που έχουν γίνει είναι ξεκάθαρο ότι το Υπουργείο προτίθεται να παρατείνει την προθεσμία των αντιρρήσεων κατά 6 μήνες, όπως επίσης και να μειώσει κατά 50% τα παράβολα, συνεπώς είναι θέμα χρόνου να κοινοποιηθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες και οι κατάλληλες οδηγίες.

Ερώτηση Κωνσταντόπουλου για τους δασικούς χάρτες στην Αιτωλοακαρνανία

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για τα σοβαρά προβλήματα στην Αιτωλοακαρνανία από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, απευθύνει ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησής του «η αναμόρφωση των χαρτών βασίστηκε κυρίως σε αεροφωτογραφίες του 1945 αγνοώντας τα σύγχρονα εργαλεία του Ελληνικού Κτηματολογίου. Έτσι, στους χάρτες καταγράφεται μια εικονική πραγματικότητα, με την Αιτωλοακαρνανία χαρακτηριστικά να εμφανίζεται ως δασική έκταση σε ποσοστό περίπου 65% της έκτασής της! Να σημειωθεί μάλιστα, ότι το 1945, η χώρα μας είχε μόλις βγει από την κατοχή των Γερμανών κι αμέσως μετά από τον Εμφύλιο κι έτσι πολλές εκτάσεις είχαν εγκαταλειφθεί. Το 1945 λοιπόν, δεν προσφέρεται για ασφαλή συμπεράσματα.

Στον αντίποδα, δεν υπάρχει πρόβλεψη για τους δασωθέντες αγρούς, ιδίως μετά την εγκατάλειψη της υπαίθρου από τους πολίτες, αλλά και για τις χορτολιβαδικές εκτάσεις, για εκτάσεις δηλαδή που ανήκουν σε ιδιώτες και μάλιστα επί σειρά γενεών. Και οι δύο αυτές περιπτώσεις εξομοιώνονται με δημόσιες εκτάσεις και κινδυνεύουν να περάσουν στο Δημόσιο. Οι ιδιοκτήτες καλούνται λοιπόν να αποδείξουν την ιδιοκτησία τους, πράγμα που αρκετές φορές είναι αδύνατο, αφού μεγάλο ποσοστό αυτών των ακινήτων ή δεν έχουν συμβόλαια, αλλά και αυτά που έχουν, λίγα είναι που διαθέτουν συμβόλαια με ημερομηνία προ του 1945. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει πρόβλεψη για τις αναδασωτέες εκτάσεις, οι οποίες δεν αποτυπώνονται στους δασικούς χάρτες και για τις οποίες η διαδικασία άρσης αναδάσωσης γίνεται κανονικά από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση με μια άλλη διαδικασία με άλλες προθεσμίες, αλλά και για τους οικισμούς προ του 1986, όπου δεν έχουν ληφθεί υπ’όψιν τα ορόσημα και δημιουργούνται στρεβλώσεις στην αποτύπωσή τους.

Τέλος, τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού από τα Δασαρχεία, αλλά και πράξεις χαρακτηρισμού που δεν έχουν προλάβει να τελεσιδικήσουν -συχνά με ευθύνη του Δημοσίου που δεν προβαίνει στις σχετικές δημοσιεύσεις όπως υποχρεούται-, δεν έχουν ληφθεί υπ’όψιν στη σύνταξη των χαρτών, παρότι είναι διοικητικές πράξεις που έχουν εκδοθεί με αυτοψία των Δασαρχείων».

Τα ερωτήματα που απευθύνει ο Δ. Κωνσταντόπουλος:

Θα προβείτε σε νομοθετική ρύθμιση για την περίπτωση των χορτολιβαδικών εκτάσεων και δασωθέντων αγρών; Επίσης, θα υπάρξει πρόβλεψη για αποτύπωση των αναδασωτέων εκτάσεων επί των χαρτών και για τη διόρθωση των λαθών στην αποτύπωση των οικισμών προ του 1986;
Θα υπάρξει πρόβλεψη για άμεση εξέταση των αιτήσεων χαρακτηρισμού που εκκρεμούν για τους πολίτες που θέλουν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους ή έχουν ενταχθεί σε συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα, καθώς και για άμεση τακτοποίηση των αιτήσεων χαρακτηρισμού που δεν έχουν προλάβει να τελεσιδικήσουν, απευθείας με ενέργειες της Διοίκησης;
Θα προβλέψετε επιστροφή του παραβόλου στους πολίτες που αναγκάζονται να καταφύγουν σε αντιρρήσεις, εξαιτίας παραλείψεων και λαθών της Διοίκησης στις αποτυπώσεις και δικαιώνονται από τις Επιτροπές;
Ποια πρόβλεψη θα υπάρξει για αγρότες και κτηνοτρόφους, οι οποίοι πριν την ανάρτηση των δασικών χαρτών μπορούσαν να ζητήσουν την παραχώρηση εκτάσεων για δημιουργία ποιμνιοστασίων κλπ; Πώς θα διασφαλισθεί ότι θα τους παραχωρούνται εκτάσεις ανεξαρτήτως της πορείας κύρωσης των δασικών χαρτών;
Εξετάζετε την αποστολή ατομικών ειδοποιήσεων με αυτοματοποιημένη διαδικασία, βάσει των στοιχείων από τις δηλώσεις του κτηματολογίου σε όσους πολίτες έχουν ιδιοκτησίες με χαρακτηρισμό δάσους ή δασικής έκτασης πριν την κύρωση των τελικών χαρτών;

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

Διαβάστε επίσης: Η κατολίσθηση στην Κλεπά ακόμη περιμένει

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr