ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑιτωλοακαρνανία: Από χειρότερο σημείο η φετινή εκκίνηση του τουρισμού λόγω έξαρσης των κρουσμάτων

Αιτωλοακαρνανία: Από χειρότερο σημείο η φετινή εκκίνηση του τουρισμού λόγω έξαρσης των κρουσμάτων

Αιτωλοακαρνανία: Από χειρότερο σημείο η φετινή εκκίνηση του τουρισμού λόγω έξαρσης των κρουσμάτων

Επανεκκίνηση του τουρισμού στην Αιτωλοακαρνανία με.. τοπική έξαρση κρουσμάτων. Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις για την φετινή τουριστική σεζόν στην Αιτωλοακαρνανία, πλην των περιοχών της Ναυπακτίας και της Παλαίρου, οι οποίες είναι σε καλύτερη «μοίρα» από τον υπόλοιπο νομό

Τι αναφέρει ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού του δήμου Αγρινίου και ξενοδόχος Σπύρος Φλώρος

Μετά από αρκετά «χτυπήματα» που υπήρξαν στο τουρισμό της περιοχής, δεδομένου πως η Αιτωλοακαρνανία τουριστικά είναι ακόμη στα «σπάργανα», πλην ελάχιστων περιοχών όπως είναι η Ναυπακτία και η περιοχή της Παλαίρου, τα ξενοδοχεία και εκκίνηση της τουριστικής σεζόν φαίνεται πως ξεκινάει σιγά – σιγά με μεγάλες απώλειες, ακόμη και σε σύγκριση με την περσινή τουριστική σεζόν, η οποία προέρχονταν από lockdown λόγω του κορονοϊού.

Πέρσι καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, η πτώση που κατεγράφη σε σύγκριση με την προπέρσινη αντίστοιχη χρονική περίοδο άγγιξε το 20% με 25%, ενώ η φετινή αρχή γίνεται με ακόμη πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις για το σύνολο της Αιτωλοακαρνανίας. Ωστόσο, αναμένεται να φανεί σε τι ποσοστό θα διαφοροποιηθεί η περιοχή της Ναυπάκτου και της Παλαίρου, όπου στο τέλος της σεζόν οι ειδικοί εκτιμούν πως ναι μεν θα υπάρχει θετικό πρόσημο, αλλά δεν είναι ακόμη σε θέση να εκτιμήσουν το εύρος της κίνησης που θα υπάρξει.

Ο αυξημένος αριθμός των κρουσμάτων το προηγούμενο χρονικό διάστημα στην Αιτωλοακαρνανία έκανε αρκετούς να καθυστερήσουν την «επίσκεψή» τους στην περιοχή με τις περισσότερες κρατήσεις που υπάρχουν, μέχρι στιγμής, να ξεκινούν από τον επόμενο μήνα και κυρίως από τα μισά του Ιουνίου και έπειτα!

Ο Αντιδήμαρχος Σπύρος Φλώρος

Ο Σπύρος Φλώρος Αντιδήμαρχος Τουρισμού του δήμου Αγρινίου και επιχειρηματίας του κλάδου τόνισε: «έγινε κακή αρχή φέτος, μετά από τόσους μήνες που ο τουρισμός ήταν κλειστός, συνεπώς για τα ξενοδοχεία η αρχή ήταν κακή σε σχέση με το περσινό ξεκίνημα που και τότε είχε προηγηθεί lockdown. Η Αιτωλοακαρνανία, δεν είναι τουριστικός νομός, συνεπώς δεν μπορούμε να έχουμε εικόνα με βάση στατιστικών στοιχείων κλπ. Υπάρχει εξήγηση στην κάμψη που βλέπουμε φέτος, η οποία σχετίζεται άμεσα με τον κορονοϊό. Το γεγονός ότι κατεγράφησαν πολλά κρούσματα το προηγούμενο χρονικό διάστημα έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο ακόμη και στις περιοχές του νομού, που έχουν τον τουρισμό ως αναβαθμισμένο προϊόν σε σχέση με τον υπόλοιπο νομό. Η αύξηση αυτή των κρουσμάτων απομάκρυνε κόσμο που θα έρχονταν για δουλειές, να επισκεφτεί φίλους και θα έμενε σε ένα ξενοδοχείο κλπ. Πέρσι η εικόνα ολόκληρης της καλοκαιρινής σεζόν, μέχρι και το lockdown του Νοεμβρίου, έδειξε πως υπήρχε μια καλή σχετικά κίνηση με τη μείωση που καταγράφηκε να μην είναι πολύ μεγάλη, αλλά της τάξεως του 20% με 25%. Η ομαλοποίηση των πραγμάτων είχε ξεκινήσει από τον Ιούνιο και η δυσφορία που υπήρξε ήταν μόνο κατά τον Αύγουστο που ξεκίνησαν τα μέτρα και οι περιορισμοί ως προς εκδηλώσεις, όπως οι γάμοι, βάσει των οποίων τα ξενοδοχεία της περιοχής δουλεύουν αρκετά».

Αισιοδοξία από το πιστοποιητικό και τις κρατήσεις εισιτηρίων

Πάντως σε πανελλαδικό επίπεδο επικρατεί μια σχετική αισιόδοξία για την πορεία του τουρισμού καθώς -όπως όλα δείχνουν- η ελληνικής έμπνευσης πρόταση για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού προχωρά, μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα του Forbes το οποίο τονίζει πως οι κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων προς την Ελλάδα από τους χρήστες του αμερικανικού ιστότοπου Hopper ξεπερνούν αυτές προς οποιονδήποτε άλλο τουριστικό προορισμό στην Ευρώπη. Όπως δε σημειώνει, συνολικά, ο όγκος των κρατήσεων για την Αθήνα είναι «σημαντικά αυξημένος» σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019».

Παρότι πολλοί Αμερικανοί κάνουν ήδη κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων προς τους συνήθεις δημοφιλείς προορισμούς -όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, η Μαδρίτη και η Ρώμη- εν αναμονή του ανοίγματος των χωρών του ευρωπαϊκού μπλοκ, είναι ξεκάθαρο ότι η απόφαση της Ελλάδας να πρωτοστατήσει στην υποδοχή των τουριστών έχει αποδώσει. Συνολικά οι κρατήσεις στο Hopper προς την Ευρώπη είναι αυξημένες κατά 38% τον Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο, με τους τουρίστες να αναζητούν μέρη που μπορούν να τα επισκεφθούν με τη μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία.

Όπως αναφέρεται, οι πτήσεις από τις ΗΠΑ προς την Αθήνα κοστίζουν 18% λιγότερο το φετινό καλοκαίρι σε σχέση με το 2019. Δίνοντας το «πράσινο φως» στους εμβολιασμένους ταξιδιώτες να ταξιδέψουν στη χώρα, πριν ανοίξει η πλειονότητα των χωρών της Ευρώπης, η Ελλάδα τράβηξε την προσοχή των μεγάλων αεροπορικών εταιρειών, τονίζεται στο δημοσίευμα. Είναι ενδεικτικό ότι ποτέ άλλοτε δεν υπήρχαν τόσες πολλές απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα, καθώς έχουν προστεθεί δρομολόγια προς την Αθήνα από Ατλάντα, Σικάγο, Νέα Υόρκη, Φιλαδέλφεια και Ουάσιγκτον.

Ως εκ τούτου, η Ελλάδα, όπως αναφέρει το Fordes, δεν είναι μόνο φθηνότερη αλλά και πιο εύκολα προσβάσιμη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Κι όταν με το καλό φτάσουν οι τουρίστες στην Αθήνα, μπορούν εύκολα να επισκεφθούν κάποια από τα εντυπωσιακά νησιά της Ελλάδα, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη ή η Κέρκυρα.

Κων/νος Χονδρός Εφημερίδα Συνείδηση

Ο Τσιχριτζής άνοιξε των χορό των αποκαλύψεων για τα παζάρια με τα Τμήματα

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr