Αιτωλοακαρνανία: Αύξηση σε αλκοόλ και κάπνισμα από εφήβους - Περιστατικά μέθης έφτασαν και στο νοσοκομείο

Αιτωλοακαρνανία: Αύξηση σε αλκοόλ και κάπνισμα από εφήβους - Περιστατικά μέθης έφτασαν και στο νοσοκομείο

Αύξηση σε αλκοόλ και κάπνισμα σε εφήβους παρατηρείται και στην Αιτωλοακαρνανία, ειδικά όμως κάποια περιστατικά μέθης υπήρξαν μέσα στις γιορτές που έφτασαν μέχρι και στο νοσοκομείο

«Τρέχουν» για μέτρα και ενημέρωση από την κυβέρνηση έχοντας σκοπό να ανακοινώσει ένα πιο αυστηρό και ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο σε σχέση με την απαγόρευση πώλησης αλκοόλ σε ανηλίκους

Στην προστασία των παιδιών από το παθητικό κάπνισμα στοχεύει η ευρωπαϊκή οδηγία για επέκταση της απαγόρευσης του καπνίσματος και σε ανοιχτούς χώρους αλλά οι γιορτές βγήκαν την ειδησεογραφία να βρίθει από περιστατικά υπερκατανάλωσης ή/και νοσηλείας ανηλίκων σε σχέση με το αλκοόλ. Για το κάπνισμα-παθητικό ή όχι- δεν χρειάζεται να το συζητήσει κανείς, όλοι ξέρουμε ότι μέσα στις γιορτές δεν τηρείται απολύτως τίποτε λόγω «πολιτικού κόστους».

Στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία, βαριά περιστατικά δεν υπήρξαν τις μέρες των διακοπών αλλά μικρότερης κλίμακας συμβάντα υπήρξαν αρκετά, ειδικά με μέθη ανήλικων που έφτασαν μέχρι και το νοσοκομείο.

Όπως πάντα εκ των υστέρων και με σημαντική καθυστέρηση, η κυβέρνηση λέει ότι με σκοπό να βάλει τέλος σε παρόμοια περιστατικά, αναμένεται να ανακοινώσει το νέο, πιο αυστηρό και ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο σε σχέση με την απαγόρευση πώλησης αλκοόλ σε ανηλίκους. Στον σχεδιασμό για την προστασία της Δημόσιας Υγείας αναμένονται, επίσης, ρυθμίσεις και για το κάπνισμα – η ουσιαστική απαγόρευση του οποίου σε δημόσιους εσωτερικούς χώρους ήρθε στη χώρα μας μετά από προσπάθεια και αλλεπάλληλες ρυθμίσεις. Σκοπός είναι η εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές χώρες όπου επιχειρείται η απαγόρευση του καπνίσματος και στους εξωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του 7ου Γυμνασίου Αγρινίου, εκπαιδευτικό, κοινωνιολόγο και εγκληματολόγο, κ. Ντόρα Μαργάρα, ο μιμητισμός των παιδιών και ειδικά υπό το πρίσμα των social media, έχει φέρει μια εξέλιξη που λίγοι θα την ανέμεναν. «Όμως οι παιδίατροι αλλά και οι κοινωνικοί λειτουργοί μεταφέρουν σε εμάς στην εκπαιδευτική κοινότητα, όντως μια αύξηση των κρουσμάτων κατανάλωσης αλκοόλ από εφήβους ή και από παιδιά ακόμη, διότι όταν μιλάμε ότι πίνουν “ένα ή δύο ποτάκια” παιδιά 13-14 ετών σε κάποιο πάρτι, ακριβώς σε αυτό αναφερόμαστε.

Είναι πολλοί οι λόγοι για το οποίο κάτι τέτοιο μπορεί να συμβαίνει ακόμη κι αν στο δικό μου σχολείο, για παράδειγμα, δεν είχαμε κάποιο κρούσμα. Όμως οφείλουμε να κάνουμε ό,τι μας λένε οι ειδικοί και ήδη από τον Οκτώβριο έχουμε προγραμματίσει για τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο ειδική εκδήλωση για τα παιδιά, με πληροφορίες για τους λόγους που δεν πρέπει να πίνουν αλκοόλ»», εξηγεί η κ. Μαργάρα.

Η διευθύντρια του 7ου Γυμνασίου κάνει και μια σημαντική επισήμανση για το κάπνισμα από της μικρές ηλικίες. «Είχαμε την αίσθηση ότι έχει αρχίσει να μειώνεται το κάπνισμα στα παιδιά, όμως φαίνεται ότι η γενικότερη χαλάρωση που υπήρξε μετά την πανδημία αντέστρεψε και αυτή την τάση και τώρα καπνίζουν όλο και περισσότερα. Το χειρότερο είναι, νομίζω, το άτμισμα, όπου επικρατεί και μια παραφιλολογία ότι είναι ακίνδυνο, όμως κάτι τέτοιο δεν αποδεικνύεται επιστημονικά. Η πρόσβαση των παιδιών σε αυτά τα προϊόντα είναι ανεξέλεγκτη και με 7-8 ευρώ μπορούν να πάρουν ατμιστή, πράγμα που δεν μπορεί να ισχύει», καταλήγει.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) τα περιστατικά υπερκατανάλωσης αλκοόλ στα παιδιά έχουν υπερδιπλασιαστεί. Τα παιδιά αυτά νοσηλεύονται προληπτικά για μια ή δύο ημέρες και πηγαίνουν σπίτι τους καλά. Όμως παιδιά που προσήλθαν με σοβαρά συμπτώματα από χρήση αλκοόλ χρειάστηκε να νοσηλευθούν σε ΜΕΘ.
«Προσοχή και στις οικογένειες. Το προσωπικό των νοσοκομείων σε τέτοιες περιπτώσεις ειδοποιεί -και πολύ καλά κάνει- την αστυνομία. Εάν δεν μπει λουκέτο σε μαγαζιά που σερβίρουν ποτά σε ανηλίκους δεν θα υπάρξει λύση. Επίσης θα πρέπει να απαγορευθεί σε περίπτερα σουπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα να πουλάνε σε ανηλίκους αλκοολούχα ποτά. Κάνουν χρήση σε πλατείες και επίδειξη ποιος αντέχει το περισσότερο ποτό. Μετά καταλήγουν στα νοσοκομεία. Να επιδεικνύουν ταυτότητα στην είσοδο για να είναι γνωστή η ηλικία τους» αναφέρει η Ομοσπονδία.
Να σημειωθεί ότι το ηλεκτρονικό πρόγραμμα «Αλκοόλ και Ανήλικοι» της Ελληνικής Εταιρίας Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας, απευθύνεται με λόγο απλό και τεκμηριωμένο στο ευρύ κοινό και ιδιαίτερα στους γονείς, με στόχο την κάλυψη των κενών ενημέρωσης για:

1. τις συνέπειες της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών από εφήβους,
2. τους τρόπους ανίχνευσης του προβλήματος και
3. τα μέσα αναζήτησης λύσεων και διεξόδων.

Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της ιστοσελίδας, ο επισκέπτης-γονέας βρίσκει πληροφορίες για τους λόγους που οδηγούν τον ανήλικο έφηβο να ξεκινήσει την κατανάλωση αλκοόλ, το ρόλο που παίζει το οικογενειακό περιβάλλον ως πρότυπο υιοθέτησης ριψοκίνδυνων συμπεριφορών, τους κινδύνους και τις απειλές στην υγεία από την κατανάλωση αλκοόλ στην εφηβεία, καθώς και τα σημάδια έγκαιρης αναγνώρισης του προβλήματος.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον τρόπο προσέγγισης των νέων σε θέματα κατάναλωσης αλκοόλ με ειδική ενότητα που αναφέρεται στην κατανόηση της ψυχοσύνθεσης του εφήβου και τις ψυχοσωματικές αλλαγές που βιώνει. επιπλέον, παρέχονται πρακτικές οδηγίες για τον τρόπο επικοινωνίας του γονέα και τις πρωτοβουλίες που οφείλει να αναλάβει ώστε να συζητήσει με το παιδί ή το νέο για το αλκοόλ, αναλόγως με την ηλικία του.

Παράλληλα, ο διαδικτυακός τόπος δημιουργεί τις βάσεις για την ανάπτυξη ενός διαδραστικού περιβάλλοντος μεταξύ υγειονομικών φορέων, εκπαιδευτικών και κοινού με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση του ζητήματος της κατανάλωσης αλκοόλ κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία.

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα Συνείδηση

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Δυτική Ελλάδα: "Γκαζώνουν" οι οδηγοί - Πάνω από 1.000 κλήσεις σε ένα μήνα για υπερβολική ταχύτητα

Όπως δείχνουν οι αριθμοί, οι οδηγοί στην Δυτική Ελλάδα "γκαζώνουν" καθώς πάνω από 1.000 κλήσεις σημειώθηκαν για υπερβολική ταχύτητα σε ένα μήνα

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας;