ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑιτωλοακαρνανία: Με αργούς ρυθμούς το τείχος ανοσίας

Αιτωλοακαρνανία: Με αργούς ρυθμούς το τείχος ανοσίας

Αιτωλοακαρνανία: Με αργούς ρυθμούς το τείχος ανοσίας
  • 9% μικρότερη από το μέσο όρο η εμβολιαστική κάλυψη της Αιτωλοακαρνανίας
  • Με αργούς ρυθμούς το τείχος ανοσίας
  • Η απόφαση για το AstraΖeneca «αχρηστεύει» τα περιφερειακά Κέντρα Υγείας ως εμβολιαστικά κέντρα

Καθώς τις επόμενες ημέρες οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί στη χώρα θα φτάνουν τα 3 εκατομμύρια, η Αιτωλοακαρνανία συνεχίζει να χάνει έδαφος στο χτίσιμο του δικού της τείχους ανοσίας.

Το προηγούμενο διάστημα, πριν από περίπου 3-4 εβδομάδες, η Αιτωλοακαρνανία υστερούσε κατά περίπου 5% από το μέσο όρο των εμβολιασμών στο σύνολο της χώρας, πλέον όμως η ψαλίδα ανοίγει αντί να κλείνει…

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αιτωλοακαρνανία η εμβολιαστική κάλυψη, δηλαδή όσοι έχουν λάβει έστω μια δόση του εμβολίου έχει φτάσει το 30%, όταν στο σύνολο της χώρας το ποσοστό αυτό είναι 39%. Ενώ όσον αφορά τους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς η Αιτωλοακαρνανία με βάση τα τελευταία στοιχεία του επιδημιολογικού χάρτη καταγράφει ποσοστό μόλις 17,14%, όταν στην χώρα το ποσοστό αυτό είναι 23,89%.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τις αρχές Μαΐου, από τότε δηλαδή που άνοιξαν νέες εμβολιαστικές γραμμές στα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου, ο ημερήσιος αριθμός των εμβολιασμών κυμαίνεται περί τους 1.800. Ωστόσο, φαίνεται πλέον πως αυτός ο ρυθμός εμβολιασμών δεν είναι πλέον ικανοποιητικός και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει τη διάφορα με το μέσο όρο.

Ωστόσο, μετά την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να αναστείλει από εδώ και στο εξής τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους κάτω των 60 ετών, ανακύπτει ένα ζήτημα με τα περιφερειακά Κέντρα Υγείας (π.χ. Κέντρο Υγείας Θέρμου, Αμφιλοχίας, Αιτωλικού) που λειτουργούν ως εμβολιαστικά κέντρα χορηγώντας μόνο το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Ήδη το προηγούμενο διάστημα στα περιφερειακά Κέντρα Υγείας στην Αιτωλοακαρνανία, λόγω της φοβίας που υπάρχει σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού για την ασφάλεια του συγκεκριμένου εμβολίου, οι ακυρώσεις ήταν πάρα πολλές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ως επί το πλείστον τα ραντεβού για το συγκεκριμένο εμβόλιο το προηγούμενο διάστημαμόλις και μετά βίας ξεπερνούσαν τα 10 ημερησίως. Και τώρα μετά την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών μάλλον οδεύουμε προς «αχρήστευση» των συγκεκριμένων Κέντρων Υγείας ως εμβολιαστικά κέντρα.

Αρκούν τα καθησυχαστικά μηνύματα;

Το Υπουργείο Υγείας πάντως προβαίνει πλέον σε καθησυχαστικές δηλώσεις για το συγκεκριμένο εμβόλιο και για όσους έχουν λάβει ήδη την πρώτη δόση.  «Εκατομμύρια ευρωπαίοι κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca, έτσι και εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες έχουν προστατευθεί από τον κορονοϊό χάρη στο εμβόλιο της AstraZeneca. Υπάρχει η σύσταση της επιτροπής εμβολιασμών που είναι επιστημονική σύσταση, όμως, πάνω από 20 ευρωπαϊκές χώρες, συστήνουν η 2η δόση να γίνει κανονικά, επειδή έχει απειροελάχιστες παρενέργειες»,  επεσήμανε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Το αν αρκούν αυτά τα καθησυχαστικά μηνύματα να μεταπείσουν όσους έχουν σε εκκρεμότητα τη δεύτερη δόση του εμβολίου, θα φανεί από την εξέλιξη των πραγμάτων. Το βέβαιο είναι ότι στην Αιτωλοακαρνανία, που έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες με τις αποστάσεις, ίσως θα πρέπει κάποια στιγμή να δημιουργηθούν στα περιφερειακά Κέντρα Υγείας και άλλες εμβολιαστικές γραμμές, με άλλα εμβόλια, που θα επιλέγονται περισσότερο από τους πολίτες.

Οι νέες συστάσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca

Τη Δευτέρα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε να συστήσει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα άνω των 60 ετών, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα σε όσους ανήκουν σε μικρότερες ηλικίες, που ενδεχομένως έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που αλλάζουν τα ηλικιακά κριτήρια χορήγησής του εμβολίου, με τις επιστημονικές παλινωδίες να προκαλούν ανασφάλεια.

Στο σκεπτικό της Επιτροπής, το οποίο αναρτήθηκε στο emvolio.gov.gr, τονίζεται πως στη παρούσα φάση που στη χώρα μας τα επίπεδα διασποράς του ιού SARS-CoV-2 είναι μέτρια προς χαμηλά και έχουν σταθερή τάση για περαιτέρω μείωση, έτσι και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνιστά τον εμβολιασμό με την 1η δόση του εμβολίου της AstraZeneca για τα άτομα 60 ετών και άνω, στα οποία το όφελος από τον εμβολιασμό υπερτερεί σαφώς του κινδύνου από θρόμβωση με θρομβοπενία που μπορεί να εκδηλωθεί μετά από αυτόν.

Όπως ανέφερε και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, η Επιτροπή οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση, καθώς βελτιώθηκαν σημαντικά τα επιδημιολογικά δεδομένα και “η πορεία της πανδημίας στη χώρα -λόγω και του εμβολιασμού -βελτιώνεται και καταγράφεται περαιτέρω σταθερή μείωση των κρουσμάτων”.

Διευκρινίσεις από Θεμιστοκλέους

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, διευκρίνισε ότι από όλες τις χώρες τη Ε.Ε οι 20 συστήνουν η δεύτερη δόση να γίνει με το ίδιο εμβόλιο, εκτός και αν σημειώθηκε περιστατικό θρόμβωσης. Σημείωσε, δε, ότι οι πιθανότητες για περιστατικά θρομβώσεων είναι απειροελάχιστες στη δεύτερη δόση.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι για όσους έχουν νοσήσει, η δεύτερη δόση του εμβολιασμού δεν ακυρώνεται αυτόματα και η σχετική σύσταση της Επιτροπής είναι να γίνει μια δόση έξι μήνες μετά. «Αν ο πολίτης που έχει νοσήσει, έχει προγραμματισμένο ραντεβού δεύτερης δόσης, τότε θα ακυρώσει από μόνος του τη δεύτερη δόση. Το ίδιο θα συμβεί αν έχει νοσήσει και έχει προγραμματίσει πρώτη δόση. Θα την ακυρώσει και θα την βάλει στο προτεινόμενο από την επιτροπή διάστημα των έξι μηνών» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δημήτρης Παπαδάκης Εφημερίδα “Συνείδηση”

«3ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Αιτωλοακαρνανίας» από το «ALMAANAPTIXIS» στη Ναύπακτο στις 24,25 και 26 Ιουνίου

Αιτωλοακαρνανία: Που θα πραγματοποιηθούν αύριο δωρεάν rapid test

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr