ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΔιαφοραΑιτωλοακαρνανία: Τεχνικό Σύμβουλο για μεγάλο αρδευτικό μέσω ΣΔΙΤ ψάχνει το ΥπΑΑΤ

Αιτωλοακαρνανία: Τεχνικό Σύμβουλο για μεγάλο αρδευτικό μέσω ΣΔΙΤ ψάχνει το ΥπΑΑΤ

Αιτωλοακαρνανία: Τεχνικό Σύμβουλο για μεγάλο αρδευτικό μέσω ΣΔΙΤ ψάχνει το ΥπΑΑΤ

Αιτωλοακαρνανία: Τεχνικό Σύμβουλο για μεγάλο αρδευτικό μέσω ΣΔΙΤ ψάχνει το ΥπΑΑΤ «Οδεύει» στο Ταμείο Ανάκαμψης η άρδευση 311.000 στρεμμάτων περίπου

To YπΑΑΤ προχώρησε στην έγκριση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανάθεση του έργου «Παροχή Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου, για την υποβοήθηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και Αγροτικών Υποδομών του ΥΠΑΑΤ για την ωρίμανση και την προώθηση προς υλοποίηση του έργου «Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση των υποδομών άρδευσης των Τ.Ο.Ε.Β. στα Δημοτικά Διαμερίσματα των Δήμων Αγρινίου, Θέρμου και Ι.Π. Μεσολογγίου και στις ευρύτερες περιοχές Ξηρομέρου, Οζερού, Λυσιμαχίας και Τριχωνίδας Αιτωλοακαρνανίας», μέσω ΣΔΙΤ.

Πρόκειται για το μεγάλο αρδευτικό έργο, που θα ενταχθεί στο το πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0», το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ιδιωτικούς πόρους. Το συγκεκριμένο έργο είναι το τρίτο, αυτού του πακέτου που θα αφορά την Αιτωλοακαρνανία. Το πρώτο, όπως έχει ήδη αναφερθεί ξανά από τη «Σ» είναι το «Αρδευτικό έργο Ζώνης 11Α Κάτω Αχελώου Ν. Αιτωλοακαρνανίας» και το δεύτερο έργο θα είναι «εγγειοβελτιωτικά έργα παραλίμνιων περιοχών Αμβρακίας – Αμφιλοχίας και Βάλτου» προϋπολογισμού 70εκατ. ευρώ,που αφορά την άρδευση περίπου 35.000 στρεμμάτων στην περιοχή του Δήμου Αμφιλοχίας.

Το αντικείμενο της υπό ανάθεση σύμβασης (εκτιμώμενου προϋπολογισμού 139.000€ πλέον ΦΠΑ) είναι η παροχή υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου, για την υποβοήθηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και Αγροτικών Υποδομών του ΥΠΑΑΤ στη σύνταξη Φακέλου για την υλοποίηση μέσω ΣΔΙΤ, του Έργου: «Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση των υποδομών άρδευσης των Τ.Ο.Ε.Β. στα Δημοτικά Διαμερίσματα των Δήμων Αγρινίου, Θέρμου και Ι.Π. Μεσολογγίου και στις ευρύτερες περιοχές Ξηρομέρου, Οζερού, Λυσιμαχίας και Τριχωνίδας Αιτωλοακαρνανίας», 311.000 στρεμμάτων περίπου.

Γιατί ΣΔΙΤ
Η επιλογή για τη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για την προώθηση μεγάλων αρδευτικών έργων δεν έρχεται τυχαία. Από την κυβέρνηση έχουν διαπιστωθεί μια σειρά από διαχρονικές παθογένειες στο χώρο των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, με αποτέλεσμα τις δεκαετίες που πέρασαν χωρίς επαρκή συντήρηση των υφιστάμενων έργων, αρκετές εγγειoβελτιωτικές υποδομές να φτάσει στα όριά τους. Παράλληλα στους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ είναι σχεδόν καθολική η έλλειψη επιστημονικού προσωπικού, ενώ ο γενικός κανόνας είναι ότι ακολουθούνται απαρχαιωμένες μέθοδοι για παράδειγμα στην παρακολούθηση και στον έλεγχο των αντλιοστασίων αφού πολλοί αισθητήρες και αυτοματισμοί δεν συντηρούνται. Η συνηθισμένη πρακτική σε πολλά δίκτυα είναι η κατανάλωση νερού στα αντλιοστάσια να εκτιμάται με βάση την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και όχι με βάση την καταγραφή των παροχόμετρων που είναι εγκατεστημένα, γιατί τα τελευταία δεν συντηρούνται. Τέλος, η εισφορά για την παροχή αρδευτικού νερού που πληρώνουν οι αγρότες στους ΟΕΒ συνήθως καθορίζεται με βάση την εκτίμηση των αρδευόμενων επιφανειών και όχι με βάση τον όγκο του νερού. Το συγκεκριμένο σύστημα επιτρέπει σε πολλούς αγρότες να υπερκαταναλώνουν νερό, αφού η χρέωσή τους παραμείνει ίδια ανεξάρτητα από την κατανάλωση.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα Συνείδηση

Αγρίνιο: Ξεριζώθηκαν δέντρα από το ξαφνικό μπουρίνι (ΦΩΤΟ)

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ