Αιτωλοακαρνανία: Για "αντίδωρο" λόγω εκλογών κάνουν λόγο οι συνταξιούχοι

«Αληθινές αυξήσεις» για όσους βγήκαν στην σύνταξη πριν το 2016 και όχι "αντίδωρο" εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης ζητούν οι συνταξιούχοι της Αιτωλοακαρνανίας.

συνταξιούχοι Αιτωλοακαρνανία

«Αληθινές αυξήσεις» για όσους βγήκαν στην σύνταξη πριν το 2016 και όχι "αντίδωρο" εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης ζητούν οι συνταξιούχοι της Αιτωλοακαρνανίας.

Σχετικό ρεπορτάζ φιλοξενεί η εφημερίδα "Συνείδηση":

Μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού σχετικά με την ενίσχυση των συνταξιούχων που δεν είδαν αυξήσεις στις  συντάξεις  τους τον Ιανουάριο λόγω της προσωπικής διαφοράς έγινε σαφές ότι για ορισμένες κατηγορίες το λεγόμενο «μπόνους προσωπικής διαφοράς» θα είναι οριζόντιο και για άλλες κλιμακωτό ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.

Περίπου 900.000 χιλιάδες άτομα, που συνταξιοδοτήθηκαν πριν το 2016, δεν πήραν ούτε ένα ευρώ αύξηση, λόγω της προσωπικής διαφοράς ενώ πολλοί από αυτούς δεν θα πάρουν ούτε τα επόμενα χρόνια αύξηση, καθώς η προσωπική τους διαφορά ξεπερνά τα 400-500 ευρώ. Παράλληλα, 300.000 περίπου συνταξιούχοι πήραν αύξηση από 1% έως 7% μόνο στην κύρια σύνταξη.

Οι αποδέκτες, λοιπόν, του μπόνους θα είναι περίπου 800.000-850.000 συνταξιούχοι με εισόδημα από συντάξεις (ενδεχομένως και άλλες πηγές) ακόμη και πάνω από 1.000 ευρώ το μήνα, δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων που δεν έλαβαν κάτι από τις αυξήσεις του 2023, οι οποίοι στο σύνολο τους είναι 910.000. Ειδικότερα, το έκτακτο μπόνους θα είναι οριζόντιο για 140.000-150.000 συνταξιούχους με συντάξεις 800-1000 ευρώ οι οποίοι δεν έλαβαν καμία αύξηση λόγω σημαντικής προσωπικής διαφοράς, δεν έλαβαν την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα καθώς δεν ανήκουν στην κατηγορία των χαμηλοσυνταξιούχων αφού οι συντάξεις τους κυμαίνονται από 800 - 1.000 ευρώ και δεν ωφελήθηκαν από την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης, διότι έχουν μικρότερες συντάξεις από 1.000 ευρώ / μήνα και δεν είχαν ούτως ή άλλως κράτηση εισφοράς αλληλεγγύης.

Το μέτρο θα λέει ότι όσο μεγαλύτερες οι συντάξεις τόσο μικρότερη η ενίσχυση. Για παράδειγμα, όσοι έχουν σύνταξη ως 1.000 ευρώ να πάρουν 300 ευρώ επίδομα, όσοι έχουν από 1.000 ως 1.500 ευρώ να πάρουν 250 ευρώ και όσοι έχουν σύνταξη πάνω από 1.500 ευρώ να πάρουν 200 ευρώ επίδομα. Επίσης, οι συνταξιούχοι με πολύ μικρό υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς (π.χ. 10, 20, 30 ή 50 ευρώ) θα λάβουν μικρότερο επίδομα από όσους διατηρούν μεγαλύτερη προσωπική διαφορά (π.χ. 100, 150, 300 ευρώ).

Οι «εκτός» και τα παράπονα

Οι συνταξιούχοι έχουν βγάλει πολλές ανακοινώσεις σε σχέση και με τα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια όπως το «Καλάθι του Νοικοκυριού», για τα οποία λένε ότι δεν γεμίζουν τις συντάξεις τους που εξανεμίζονται από το πρώτο 15νθήμερο κάθε μήνα. Χθες, ημέρα κατά την οποία αναμενόταν οι ανακοίνωση των μέτρων οι συνταξιούχοι έκαναν συγκέντρωση στο Σύνταγμα για «αληθινές συντάξεις». Ο πρόεδρος των συνταξιούχων της Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Δημητρουλής (φωτ.), όντας σε σύσκεψη που είχε στον Αστακό, μίλησε στην «Σ» κάνοντας λόγο για προεκλογικό «αντίδωρο». «Καταλαβαίνετε ότι, με τις εκλογές να είναι προ των πυλών, περίπου 2,5 εκατομμύρια που είναι οι συνταξιούχοι που πήραν πολύ μικρές ή καθόλου αυξήσεις μαζί με τις οικογένειές τους είναι πολλοί για να τους αγνοήσει η κυβέρνηση. Έτσι δίνει αυτό το μπόνους, ή αντίδωρο όπως το λέμε εμείς, ώστε να φανεί ότι ενδιαφέρεται. Με τέτοια ημίμετρα δεν σώζεται κάτι, το μπόνους θα εξανεμιστεί από την ακρίβεια. Εμείς έχουμε ζητήσει να ενσωματωθεί η προσωπική διαφορά και να πάρουν γενναίες αυξήσεις, ειδικά οι συνταξιούχοι που έχουν βγει πριν το
2016 στην σύνταξη», εξηγεί.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρουλή, η πραγματικότητα που έχουν διαπιστώσει οι συνταξιούχοι στους λογαριασμούς τους είναι πολύ διαφορετική από την εικόνα που παρουσιάζεται.
«Εκτός από τις 900 χιλιάδες που δεν πήραν τίποτε, υπάρχει άλλο ένα εκατομμύριο που πήρε από 20 έως 40 ευρώ τον μήνα και άλλες 650 χιλιάδες που πήραν από 41 έως 90 ευρώ, αυτό είναι όλο», επισημαίνει. Οι ενώσεις των συνταξιούχων κατά τόπους έχουν εκδώσει συνοπτικά τα αιτήματά τους αρκετές φορές και συνοπτικά αυτά είναι:

  • Το 7,75% να δοθεί σε όλες τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές και σε όλους τους συνταξιούχους, χωρίς προϋποθέσεις.
  • Ενσωμάτωση στη σύνταξη της προσωπικής διαφοράς.
  • Επαναφορά του ΕΚΑΣ, της 13ης και της 14ης σύνταξης.
  • Αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ.
  • Καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, δίχως δικαστήρια και προαπαιτούμενα.
  • Άμεση έκδοση των συντάξεων.
  • Κατάργηση κάθε πλειστηριασμού στην εργατική-λαϊκή κατοικία.
  • Να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης του ν.3865/10 ΑΚΑΓΕ.
  • Άμεση πρόσληψη προσωπικού στην υγεία – Δωρεάν υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη — Δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.
  • Άμεση καταβολή των συνδρομών 0,20 ευρώ, για τις λειτουργικές ανάγκες των συνταξιουχικών οργανώσεων.

*Εκτός της έκτακτης εφάπαξ παροχής αναμένεται να μείνουν κάπου 50.000 – 100.000 συνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ το χρόνο, οι οποίοι μπορεί να μην έλαβαν αύξηση, αλλά ωφελήθηκαν σημαντικά από την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης, κερδίζοντας μεσοσταθμικά 255 ευρώ το χρόνο.

Ποιοι και πότε θα το λάβουν το έκτακτο επίδομα Περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι θα λάβουν το έκτακτο επίδομα 200 έως 300 που ανακοινώθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Τρίτη (14/2), όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, εξειδικεύοντας τα νέα μέτρα ενίσχυσης.

Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, το έκτακτο επίδομα θα λάβουν οι συνταξιούχοι που δεν έλαβαν καμία αύξηση στις συντάξεις τους ή αυτούς που έλαβαν μικρή αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε δε, πως οι δικαιούχοι συνταξιούχοι θα λάβουν το έκτακτο αυτό επίδομα μέχρι τα τέλη Μαρτίου και θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο.

Βασική προϋπόθεση για τους δικαιούχους θα είναι να μην έλαβαν ούτε τα 250 ευρώ στις 20 Δεκεμβρίου, αλλά και να μην ωφελήθηκαν από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Το δημοσιονομικό κόστος για αυτό το μέτρο ανέρχεται σε 280 εκατ. ευρώ, όπως ανακοινώθηκε.

Γιάννης Συμψηρής - Εφημερίδα "Συνείδηση"

Οι φοιτητές που έφτιαξαν τη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου από «σπαγγέτι» επισκέφθηκαν τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών