Αιτωλοακαρνανία: Ανασφάλιστα απέναντι σε κάθε κίνδυνο τα περισσότερα ακίνητα - Υποχρεωτική (;) ασφάλιση όλων των ακινήτων

Υποχρεωτική (;) ασφάλιση όλων των ακινήτων. Κίνητρα ζητούν οι ιδιοκτήτες όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία είναι ανασφάλιστα απέναντι σε κάθε κίνδυνο τα περισσότερα ακίνητα στην Αιτωλοακαρνανία. Ποια είναι η προσέγγιση που κάνει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Αιτωλοακαρνανίας Χρήστος Καμποσιώρας

Αιτωλοακαρνανία: Ανασφάλιστα απέναντι σε κάθε κίνδυνο τα περισσότερα ακίνητα - Υποχρεωτική (;) ασφάλιση όλων των ακινήτων

Υποχρεωτική (;) ασφάλιση όλων των ακινήτων. Κίνητρα ζητούν οι ιδιοκτήτες όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία είναι ανασφάλιστα απέναντι σε κάθε κίνδυνο τα περισσότερα ακίνητα στην Αιτωλοακαρνανία. Ποια είναι η προσέγγιση που κάνει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Αιτωλοακαρνανίας Χρήστος Καμποσιώρας

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

«Έχει ευθύνη να ασφαλίζει ο ιδιώτης αυτό που μπορεί να καταστραφεί. Πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε ένα μοντέλο υποχρεωτικής ασφάλισης της περιουσίας», προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ και συμπλήρωσε: «είναι καιρός να ξεκινήσει και στην Ελλάδα ένας δημόσιος διάλογος για την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των περιουσιών, όλων των σπιτιών, όλων των παραγωγικών μονάδων από φυσικές καταστροφές. Είναι ένας τόπος που αντιμετωπίζει φωτιές, πλημμύρες, αλλά και σεισμούς και η επιδίωξη αυτή γίνεται μονόδρομος και είναι ταυτόχρονα μία μορφή συλλογικής προστασίας που έχουμε χρέος να μετέχουμε όλοι».

Με τη δήλωσή του αυτή σχετικά με την ασφάλιση κατοικιών και επιχειρήσεων ο Πρωθυπουργός «άνοιξε» ένα ζήτημα που είχε ανακύψει και κατά το παρελθόν, αλλά τότε είχε «παγώσει». Η συζήτηση που άνοιξε εκ νέου έχει πολλές προεκτάσεις, διότι στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα, λίγοι είναι αυτοί που έχουν ασφαλίσει τα σπίτια τους και τις επιχειρήσεις τους, ενώ λιγότεροι είναι αυτοί που έχουν ενημέρωση για την ασφάλιση και τα οφέλη της, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Αιτωλοακαρνανίας Χρήστος Καμποσιώρας.

Η «Σ» με αφορμή τις δηλώσεις Μητσοτάκη που άμεσα ή έμμεσα αφορούν χιλιάδες ιδιοκτήτες συνομίλησε με τον κ. Καμποσιώρα, ο οποίος έθεσε το ζήτημα στη βάση, που ισχύει στην Ευρώπη και σε όλο τον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο όπως επεσήμανε ο κ. Καμποσιώρας.

Ο Χρήστος Καμποσιώρας

Συγκεκριμένα τόνισε: «η ασφάλιση κατοικιών και επιχειρήσεων θα έπρεπε να είναι ήδη υποχρεωτική, γιατί το προαιρετικό σημαίνει αναβλητικότητα. Όπως είναι υποχρεωτική η ασφάλεια στο αυτοκίνητο, έτσι θα έπρεπε να είναι και στο σπίτι, στο γραφείο και στην εκάστοτε επιχείρηση.

Το πότε θα γίνει υποχρεωτικό και  το ότι θα οδηγηθούμε σιγά – σιγά στην ασφάλιση των σπιτιών κλπ, που ανέφερε στην ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός, σχετίζεται μόνο με το να το εμπεδώσει ο κόσμος και να έχει τον χρόνο να ψάξει το ζήτημα και να αντιληφτεί τι όφελος θα έχει από την ασφάλιση της περιουσίας του. Αν συμβεί κάτι άσχημο τα ποσά που χρειάζεται ο καθένας για αποκατάσταση είναι μεγάλα και δεν μπορεί να τα καλύψει κανείς μόνος του και παράδειγμα αυτών είναι τα δυσάρεστα γεγονότα που βλέπουμε όλοι στη Θεσσαλία.

Τα ποσά για την ασφάλιση δεν είναι μεγάλα γενικά. Οι δύο βασικοί παράγοντες που διαμορφώνουν το ύψος των χρημάτων που θα χρειαστεί κανείς για μια ασφάλιση εξαρτάται από την αξία του σπιτιού του και κυρίως από το πόσο «ψηλά» θέλει να φτάσει, για τι είδους κινδύνους δηλαδή θέλει να ασφαλίσει το σπίτι του.

Σε μια κατοικία αξίας 450.000 ευρώ ο ιδιοκτήτης της μπορεί να κληθεί να πληρώσει 250 ευρώ το εξάμηνο, έχοντας όμως πλήρη κάλυψη για το εσωτερικό και το εξωτερικό του σπιτιού. Για κάθε καταστροφή συγκεκριμένα που μπορεί να προκληθεί από σεισμό, φωτιά, πλημμύρα κλπ.

Θα πρέπει να υπάρξει σωστή και πλήρη ενημέρωση στον κόσμο, ώστε να δημιουργηθεί και το επενδυτικό περιβάλλον που χρειάζεται, διότι η ασφάλεια στο σπίτι, στο μαγαζί και στην εκάστοτε επιχείρηση, στην καθημερινότητά σου δηλαδή, στη ζωή σου, θα πρέπει να την εκλάβει ο κόσμος ως επένδυση.

Θα πρέπει επίσης φορολογικά να αντιμετωπιστεί περισσότερο ευνοϊκά απ' ό,τι ήδη αντιμετωπίζεται. Για τις επιχειρήσεις που ο κίνδυνος είναι εκ των πραγμάτων μεγαλύτερος θα πρέπει σίγουρα η ασφάλιση να εκπίπτει από τα έξοδά τους, ενώ καλό θα ήταν να δοθεί φορολογικό μπόνους για να για την ασφάλιση επιχειρήσεων και σπιτιών, πέρα από τον ΕΝΦΙΑ που το μπόνους είναι στο 10% που ουσιαστικά είναι αστείο. Αν υπάρξουν κίνητρα και ενημέρωση όλοι θα τρέξουν να ασφαλίσουν την περιουσία τους.

Όταν υπάρξει ανάγκη τότε θα αντιληφθεί ο καθένας ότι το ποσό που έχει διαθέσει για την ασφάλιση είναι πάρα πολύ μικρό σε σχέση με αυτό που θα του αποδώσει.

Στην Αιτωλοακαρνανία ο κόσμος δεν έχει ασχοληθεί και δεν γνωρίζει για την ασφάλεια ακινήτων και το όφελος της ασφάλισης. Τα ασφαλισμένα ακίνητα σε όλο το νομό είναι μόνο όσα αποκτήθηκαν με δάνειο, όπου στο δάνειο η ασφάλιση είναι υποχρεωτική. Το υπόλοιπο ποσοστό δηλαδή των ασφαλισμένων κατοικιών δεν είναι πάνω από 10% και οι ασφαλίσεις αυτές δεν είναι ούτε για σεισμό ή άλλες φυσικές καταστροφές.

Αν ο κόσμος ενημερωθεί θα το δει θετικά, κάτι που συμβαίνει με τον καθένα που ενημερώνεται. Κάθε τι που έχει κόστος και ειδικά τώρα ο καθένας το σκέφτεται, αλλά πρέπει να μπούμε όλοι στη διαδικασία να «βγάλουμε» την ασφάλιση από το αυστηρό πλαίσιο του κόστους και να την «εντάξει» στην έννοια της ανταποδοτικότητας και της επένδυσης. Ο καθένας ίσως τώρα αντιλαμβάνεται την έννοια της ασφάλισης από τα τραγικά γεγονότα της Θεσσαλίας.

Επίσης, πρέπει να γίνει γνωστό πως όσο περισσότερα ακίνητα ασφαλίζονται πέφτουν τα ασφάλιστρα, ο ασφαλιστικός κίνδυνος και λαμβάνονται μέτρα για την αποφυγή δυσάρεστων γεγονότων.

Το σιγά – σιγά θα οδηγηθούμε στην ασφάλιση κατοικιών που ανέφερε ο Πρωθυπουργός και το ότι δεν ανέφερε πως θα γίνει υποχρεωτική έχει και ακόμη μια ερμηνεία. Να αποφευχθεί η σκέψη ότι έγινε συναλλαγή με τις ασφαλιστικές, κάτι που δεν ισχύει, διότι το κράτος δεν είναι υποχρεωμένο, αλλά ούτε μπορεί, να καλύψει τέτοιες ζημιές. Αυτό ισχύει και σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη και τον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο».

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"

Αμφιλοχία: Την Πέμπτη (21/09) τα εγκαίνια του γραφείου και η παρουσίαση του ψηφοδελτίου του Σάκη Τορουνίδη