ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΑιτωλοακαρνανιαΑιτωλοακαρνανία: Αμείωτη η ενδοοικογενειακή βία – Δείτε τα επίσημα στοιχεία

Αιτωλοακαρνανία: Αμείωτη η ενδοοικογενειακή βία – Δείτε τα επίσημα στοιχεία

Αιτωλοακαρνανία: Αμείωτη η ενδοοικογενειακή βία – Δείτε τα επίσημα στοιχεία

Η ενδοικογενειακή βία στην Αιτωλοακαρνανία σε αριθμούς βάσει των επίσημων στοιχείων της ΕΛ.ΑΣ. που εξασφάλισε η εφημερίδα “Συνείδηση”.

Το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας καλά κρατεί και στην Αιτωλοακαρνανία. Τα περιστατικά ακραίων οικογενειακών επεισοδίων στην περιοχή συνεχίζονται το ένα μετά το άλλο, προκαλώντας θλίψη και έντονο προβληματισμό σε φορείς και κοινωνικούς συλλόγους.

Παράλληλα, σε πανελλαδικό επίπεδο, τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας έχουν λάβει «εκρηκτικές διαστάσεις» με τα περιστατικά που έρχονται στο φως της δημοσιότητας να είναι το ένα πιο σοκαριστικό από το άλλο. Εξάλλου τη τελευταία διετία η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις χώρες που «μετρούν» θύματα, γυναίκες που κακοποιήθηκαν μέχρι θανάτου ή δολοφονήθηκαν, από νυν ή πρώην συζύγους και συντρόφους.

Όσο και η κοινωνία να στηλιτεύει τα περιστατικά βίας, δυστυχώς το φαινόμενο δεν φαίνεται να σταματά, ενώ είναι βέβαιο πως υπάρχουν και άλλα περιστατικά που δυστυχώς δεν βγαίνουν στην επιφάνεια, λόγω συνήθως του φόβου των γυναικών και ποτέ δεν φτάνουν στους φορείς που πρέπει, ώστε οι δράστες να πάρουν το δρόμο της Δικαιοσύνης και τα θύματα να λυτρωθούν και να σταματήσουν να ζουν μέσα σε εφιάλτη. Ακόμη πιο δυσάρεστο είναι ότι τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας δεν είναι μόνο γυναίκες, αλλά συχνά πλέον και παιδιά!

Συνεχώς καταγράφονται δεκάδες συμβάντα στο αστυνομικό δελτίο των δύο Αστυνομικών Διευθύνσεων του νομού (Αιτωλίας και Ακαρνανίας), ενώ πολύ περισσότερα δεν καταγγέλλονται για ευνόητους λόγους.

Κατ’ αποκλειστικότητα η «Συνείδηση» φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα στοιχεία αναφορικά με τις υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας στην Αιτωλοακαρνανία, περιστατικά που αφορούν κυρίως γυναίκες, όπως επίσης παιδιά, αλλά και άνδρες!

Σύμφωνα με αυτά, το φαινόμενο παραμένει στην ίδια ένταση και ίσως να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, αφού η σύγκριση ανάμεσα στα καταγεγραμμένα περιστατικά του 2021 με αυτά του πρώτου εξαμήνου του 2022, δείχνει να έχουν καταγραφεί στην Αιτωλοακαρνανία το α’ εξάμηνο του 2022 έστω και οριακά περισσότερα από τα μισά περιστατικά του 2021 (συγκεκριμένα 32 περιστατικά.)

Αναλυτικά τα στοιχεία:

Στον αντίποδα το γεγονός ότι στο Αγρίνιο δημιουργείται γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, για τις ανάγκες του οποίου θα προηγηθεί ειδική εκπαίδευση στα στελέχη που θα το πλαισιώνουν, είναι άκρως θετική εξέλιξη, αλλά ταυτόχρονα προβληματίζει έντονα, τόσο για το πόσο ψηλά στην πανελλαδική λίστα της ΕΛ.ΑΣ. για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας είναι η περιοχή μας, δεδομένου πως ανά την Ελλάδα δημιουργούνται 8 ακόμη τέτοια γραφεία σε πόλεις της περιφέρειας, πέραν αυτών που ήδη λειτουργούν στην Αττική.

Ο επόμενος παράγοντας που σαφώς και προβληματίζει είναι αν υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός των ατόμων που θα στελεχώσουν το γραφείο, χωρίς να λείψουν από άλλη υπηρεσία της Αστυνομίας, καθώς οι Αστυνομικές Διευθύνσεις, όπως φυσικά και αυτή της Ακαρνανίας (Αγρινίου) «μαστίζονται» από την έλλειψη αστυνομικών και όσοι είναι εν ενεργεία υπερβάλουν εαυτούς.

Εφημερίδα “Συνείδηση” – Κωνσταντίνος Χονδρός

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ